Wątek, jak zwykle zresztą, poszedł w swoim kierunku, więc co tam...

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
mam wrażenie, że większe znaczenie na smak kawy ma ekspres do kawy niż sama kawa
Jest w tym trochę prawdy. Żeby poczuć coś więcej w kawie, to oprócz dobrej kawy (ziaren), potrzebny jest jeszcze porządny ekspres (albo jakieś inne cudo do parzenia, ale na tym się nie znam) i przede wszystkim młynek. Dobry ekspres i młynek zapewniają powtarzalność i możliwość wprowadzania drobnych korekt podczas parzenia. Oczywiście trochę wprawy też jest wskazane. Dobra kawa (ziarno), to świeża kawa. Większość marketowych mieszanek to stare ziarna drugiej albo trzeciej kategorii I nie istotna jest tutaj data przydatności czy nawet data palenia, tylko to, że ziarenka zanim trafiły do pieca i potem do torebki, już zdążyły się odleżeć w magazynach. Nie chcę dalej tego rozwijać, ale w skrócie, nie warto kupować kawy na promocji...