jako uzyszkodnik R10 z 18-150 i 10-18... nie wiem o co ci chodzitania optyka moze i nie jest, bo od kazdej nowosci sie placi podatek. ale tez EFS 10-18 tez tani za nowosci nie byl a optycznie nie ma zadnego podejscia do RFS 10-18. przy czym nie mowie o wersji przed korektami, jako taka mnie nie interesuje - LR z gory pokazuje obraz juz po korekcie i tam jest rowiez w rogach bardzo dobry poziom szczegolow.
z wszelkich EFS 18-135 jakie mialem moze jeden (bodajze ostatni STM) zachowywal sie lepiej w dlugim koncu od RFS 18-150. ale juz nie w szerszym i to wrecz mocno nie przy 18mm.
gabarytowo jest przepasc.
tyle w cropie.
pelna klatka bez lustra mnie nie interesuje. jak juz ma byc korpus z duzym celownikiem do robienia zdjec (a nie taki do noszenia) to namiastka podgladu sceny w telewizorku klasy SVGA mnie nie interesuje. to bylo fajne (SVGA) na poczatku lat 90-tych jak wyszedl Windoze 3.11 kiedy taka namiastka rozdzielczosci lub(!) przejsc tonalnych byla postepem wzgledem golego VGAcalkiem niedlugo potem, bo raptem w erze VooDoo i Riva TNT, dalo sie wyswietlac obraz z rozpoznawalnymi szczegolami i przejsciami tonalnymi
![]()