Pokaż wyniki od 1 do 10 z 236

Wątek: Lustrzanki rulez

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Lustrzanki rulez

@akustyk Rka naprawdę niewiele odstaje od 5dmk4. Brak jakiegoś guziczka czy kółka, nie dyskwalifikuje. Używałem długo 5dmk4 i R, cały czas. To naprawdę są niuanse i przyzwyczajenie. Kiedyś, może nie pamiętasz, jak używałeś 6D2, pisałem kilka razy abyś przesiadł się na 5dmk4. Z R tego samego nie napisze no bo nie ma gpsa. Poza tą jedną rzeczą R jest we wszystkim lepszy niż 5dmk4, moim zdaniem oczywiście.

Gdy 5dmk4 spadnie do 2.5tys body nie zajechane, to zapewne odkupię. Juz zdarzają się oferty jednostkowe za 2.5tysia ale jeszcze za bardzo zmęczone.

Z mojej perspektywy użytkownika R5, R5 niewiele się różni w budowie od R. R deko mniejszy. To bliźniacze budowy body, naprawdę, czego nie można powiedzieć o RP, R6.

--- Kolejny post ---

Wychodzę z założenia że wypowiadam się tylko o sprzętach które używałem. RP, R6 miałem w ręku, bawiłem się. No to nie to samo co R/R5.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 22-01-2025 o 11:45
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Bywalec Awatar Marek Kowal
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    @akustyk Rka naprawdę niewiele odstaje od 5dmk4. Brak jakiegoś guziczka czy kółka, nie dyskwalifikuje. Używałem długo 5dmk4 i R, cały czas. To naprawdę są niuanse i przyzwyczajenie.
    zgadzam się z Tobą tylko w części, R-ka ma deficyty w cechach niezbędnych do szybkiej fotografii, może Bangi mieć inne zdanie, też uzywał R w spottingu, ale mz sprawność AF, wolniejszy czas reakcji i opóźnienia w wizjerze zdjęciach seryjnych, w zasadzie dyskwalifikowały tą puszkę na pokazach lotniczych, gdzie 5D mkIV ogarnia temat. Po za ta uwagą R-ka do innych zastosowań jest ok, a do fotek ludzi pewnie lepsza od piątki.Co do cen to dobrze, że spadają, mz następuje zwykła regulacja rzeczywistej wartości sprzętu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 23-01-2025 o 01:54

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Rka naprawdę niewiele odstaje od 5dmk4. Brak jakiegoś guziczka czy kółka, nie dyskwalifikuje. Używałem długo 5dmk4 i R, cały czas. To naprawdę są niuanse i przyzwyczajenie. Kiedyś, może nie pamiętasz, jak używałeś 6D2, pisałem kilka razy abyś przesiadł się na 5dmk4.
    ale twoim zdaniem ergonomia R jest na tyle podobna 5D4 jak 6D2?

dla mnie przejscie z 6D2 na 5D4 to sporo teoretycznie dosc subtelnych roznic w UX. przede wszystkim w kwestii obslugi AF. te subtelne roznice w praktyce robia spora roznice

w gestii RF mam teraz porownanie z R10. i co jakis czas pomysly, zeby jednak podmieniac na R7. jednak jestem juz w wieku niekompatybilnosci z alternatywnymi interfesjami. drzewiej potrafilem strawic 750D ale dzisiaj obcowanie z korpusami bez tylnego kolka to dla mnie nazwijmy to ladnie: dysonans poznawczy. jak mialem 80D w torbie jako drugie body do 6D2 to to bylo cudowne rozwiazanie - dwa korpusy, gdzie ja dopiero patrzac w celownik moglem od reki powiedziec ktory zacz ("* ale mala dziurka" po dluzszej pracy 6D albo "ja * ale ekran" po kilku dniach tylko 80D ). ale takich tandemow to jusci panie nie robiom na 7D2 z jego przedpotopowa matryca bym sie nie porwal, jednak wole guzikologie R10 (i te male obiektywy pod niego)...

Z R tego samego nie napisze no bo nie ma gpsa. Poza tą jedną rzeczą R jest we wszystkim lepszy niż 5dmk4, moim zdaniem oczywiście.
    ja tam czekam na R5 III moze R6 III - czy Canon laskawie zauwazy, ze sa jeszcze ludzie klepiacy zdjecia a nie tylko kamerunujacy. nowe kodeki czy rozdzielczosci pierdylion K przy kilkuset fps mi generalnie tak zwisaja, dyndaja i powiewaja ze az boli. moge przygarnac kiedys aparat z porzadnym celownikiem (jesli juz nie moze byc normalny, to niech chociaz nie probuje pokazywac usilnie jakiegos przekontrastowanego podgladu o mizernej rozdzielczosci), uzytecznym histogramem opartym na RAW (wiec nie JPEG jak teraz to robi Canon - gdzie przy stlamszonym do poziomu Konica VX kontrascie histogram wygraza przepaleniem 1/2 dzialki zanim LR wyciagnie wszelkie przejscia tonalne). zwlaszcza jesli stabilizowana matryca da mi ze 2 dzialki ekstra na stalkach 135/2 czy 200/2.8. elektroniczny podglad sceny sam z siebie lubie, ale na chwile obecna to sie do oceny tonalnej zdjecia nadaje tylko w przypadku tylnego ekraniku - celowniki pod wzgledem odzworowania tonalnego i wgladu w to co sie dzieje w cieniach i swiatlach to badziew

Z mojej perspektywy użytkownika R5, R5 niewiele się różni w budowie od R. R deko mniejszy. To bliźniacze budowy body, naprawdę, czego nie można powiedzieć o RP, R6.
    zanotowalem.
    na razie nie mam potrzeby bezlusterkowego FF (mam natywny korpus pod worek szkiel EF), wiec nawet dla skeczu R-ki nie kupie, bo to mi R10 z 18-150 na rower nijak nie zastapi. nad RP czy R8 spuszcze zaslone milczenia - ten pierwszy to dla mnie nawet bardziej skastrowany niz moj ostatni Rebel (750D). musialbym pamiecia do M5 siegnac, zeby tak nedznego Canona znalezc
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 22-01-2025 o 15:01
    www albo tez flickr

Miasto
    Warszawa

ja tam czekam na R5 III moze R6 III - czy Canon laskawie zauwazy, ze sa jeszcze ludzie klepiacy zdjecia

... po co czekać, jest R3, który mz jest cacy pod każdym względem foto, a i cenowo wygląda coraz lepiej

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    ... po co czekać, jest R3, który mz jest cacy pod każdym względem foto, a i cenowo wygląda coraz lepiej
    odwroce pytanie: po co mi R3 jak 5D4 dobrze dziala. bez zadnych adapterow

to jest u mnie prosta sytuacja. plus ja mentalnie Holender jestem (po polsku: Szkot) zanim wydam 2 Euro to je 10 razy obroce zeby miec pewnosc, czy na pewno musze.

wiele rzeczy moglbym kupic juz teraz. tylko mi nie rozwiaza zadnych problemow doraznie.

problemy bede mial pewnie za 5 lat jak mi zaczna padac moduly przyslony/IS w zoomach EF. bo nie bedzie na co ich wymienic i wtedy wybor miedzy optyka a zarazem korpusem EF a RF zrobi sie prosty (parafrazujac czysty stalinizm: "nie ma EF, nie ma problemu"). na razie zyje. odkladam kase w skarpete albo wydaje na paliwo
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    odwroce pytanie: po co mi R3 jak 5D4 dobrze dziala. bez zadnych adapterow

to jest u mnie prosta sytuacja. plus ja mentalnie Holender jestem (po polsku: Szkot) zanim wydam 2 Euro to je 10 razy obroce zeby miec pewnosc, czy na pewno musze.

wiele rzeczy moglbym kupic juz teraz. tylko mi nie rozwiaza zadnych problemow doraznie.

problemy bede mial pewnie za 5 lat jak mi zaczna padac moduly przyslony/IS w zoomach EF. bo nie bedzie na co ich wymienic i wtedy wybor miedzy optyka a zarazem korpusem EF a RF zrobi sie prosty (parafrazujac czysty stalinizm: "nie ma EF, nie ma problemu"). na razie zyje. odkladam kase w skarpete albo wydaje na paliwo
    Marketing powiedział, że lustrzanki już nie robią zdjęć, co najwyżej jakieś gnioty nieostre. I jeszcze oślepnąć można od patrzenia w okienko. A Ty w to nie wierzysz - normalny rewolucjonista, nawiązując do Stalina.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja mentalnie Holender jestem (po polsku: Szkot) zanim wydam 2 Euro to je 10 razy obroce
    To tak, jak ja kłodrę. Dla tych nie w temacie - quarter to moneta 25 US centów.

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Marketing powiedział, że lustrzanki już nie robią zdjęć, co najwyżej jakieś gnioty nieostre. I jeszcze oślepnąć można od patrzenia w okienko. A Ty w to nie wierzysz - normalny rewolucjonista, nawiązując do Stalina.
    Bardziej do Trockiego... Ale wiecie, jak Trocki wyszedł na zdjęciu?

Bywalec
    Miasto
    wyohataka

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Ale wiecie, jak Trocki wyszedł na zdjęciu?
    to byl nikolaj jezow, nie trocki.
    KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.

Miasto
    Warszawa

[QUOTE=akustyk;1470875]odwroce pytanie: po co mi R3 jak 5D4 dobrze dziala. bez zadnych adapterow
    Canon ma bezlustro
    ... czyli nie potrzeby żadnych zmian, napisałem o R3 jedynie w celu zasygnalizowania, że Canon ma bardzo dobre bezlustro, i na nic nie trzeba czekać..., ja sprzedając 7D mk II wybrałem bezlusterkowca w kolejności R, R7, R6, które jednak zawsze czymś mnie nie zadawalały i tak skończyło się na R3, od razu napiszę, że olewam R1 bo nie ma sensownego powodu by wydawać kasę.
    Ostatnio edytowane przez Marek Kowal ; 23-01-2025 o 11:17

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Marek Kowal Zobacz posta
    ... czyli nie potrzeby żadnych zmian, napisałem o R3 jedynie w celu zasygnalizowania, że Canon ma bardzo dobre bezlustro, i na nic nie trzeba czekać..., ja sprzedając 7D mk II wybrałem bezlusterkowca w kolejności R, R7, R6, które jednak zawsze czymś mnie nie zadawalały i tak skończyło się na R3, od razu napiszę, że olewam R1 bo nie ma sensownego powodu by wydawać kasę.
    ogarniam.

pozyjemy, zobaczymy. na razie 5D4 nie ma za wiele okazji wyjsc na spacer, bo pogoda nad tym zgnilym kapitalistycznym zachodem w ostatnich tygodniach krzywdzi. szaro i zimno
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów