Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
A myślałeś tak o baterii (akumulatorze) kilka(naście) lat temu, która ma dawać napięcie i prąd o odpowiednich parametrach - i to jest wszystko, czego oczekuje się od źródła prądu stałego - a nagle dostała mózgu i nie chce współpracować? Bo jej towarzystwo nie odpowiada?
Wiem Leon, Ty gdybyś zrobił coś swojego, spędził nad tym dużo godzin poświęcając na to sporo środków i finalnie odniósł sukces to byś wręcz cieszył się, że inni robią akcesoria do Twojego projektu zbliżone do Twoich, ale tańsze. Wręcz byś jeszcze przy kolejnych aktualizacjach softu brał pod uwagę to co robią te firmy, spędzał kolejne godziny/dni nad tym, aby wszystko było kompatybilne, nawet najtańsza czy najmniejsza rzecz od pana chińczyka...

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
Aż tak to nie. Ale analogowy rower potrafię naprawić sobie sam a przy elektronice jestem zdany na niełaskę producenta przerzutki.

Przykład z Pentaxem może i ekstremalny ale taki obiektyw działa i działać będzie, podczas gdy ten najnowszy będzie służył co najwyżej jako odważnik jeśli producent zdecyduje że nie musi być kompatybilny z najnowszym bagnetem. Ani nie ustawisz w nim przesłony ani ostrości bo wszystko jest sterowane elektronicznie.
Pralkę masz już automatyczną? Tarka do prania jest dobra, praktycznie bezawaryjna.
Nawet nie zdajemy sobie sprawy jak wiele sprzętów nas wyręcza w codziennych obowiązkach zaczynając od zmywarki na robocie sprzątającym czy koszącym kończąc. Trzeba powiedzieć STOP! Od jutra zmywamy ręcznie, zamiatamy podłogi, pierzemy w misce, palimy w kozie.

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
co do reszty to oczywiscie masz racje. moze z wyjatkiem tego "Nikt tu nie każe bezkrytycznie i bezrefleksyjnie akceptować nowe pomysły" - no wiec tu rynek wlasnie zmusza do akceptacji. przychodzi nowe, upowszechnia sie, to stare znika. wyboru nie masz, musisz lykac co jest. mozesz sobie byc krytyczny i refleksyjny, ale koniec koncow przelkniesz to co wciskaja przez gardlo, nawet jesli wolales poprzednie
Pisząc "tu" miałem na myśli forum