Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
aktualizację robisz raz na dwa lata, baterię ładujesz raz na kilka miesięcy, a podczas codziennego użytkowania masz spokój, wygodę i całą masę korzyści
bronicie "w imie zasad" technologicznych staroci, a macie kompletnie klapki na oczach na korzyści z nowych technologii
Czasem (może i często) nowe jest lepsze - dla niektórych przynajmniej EVF jest lepszy niż OVF w lustrzankach bo widzimy ekspozycję na żywo.

Niestety bardzo często te nowe technologie wciskane są nam na zasadzie "nowe więc lepsze". Tymczasem już się przekonaliśmy, że ekrany dotykowe w samochodach wcale lepsze nie są. Analogowy rower jest po prostu "future-proof" bo żadne Adobe, tj. chciałem napisać SRAM albo Shimano, nie zdecyduje, że całkiem dobra elektroniczna przerzutka może przestać dostawać aktualizacje albo nie być kompatybilna z manetkami.

W aparatach już to mamy - moje 50-cio letnie szkła Pentaxa nadal działają, a takie z elektroniką mogą nie działać z nowymi body bo producent sobie tak postanowił.

Te elektroniczne przerzutki mają z pewnością parę zalet ale nie jestem przekonany, że zawsze są "lepsze". Wciskanie wszędzie elektroniki jest producentom na rękę bo uwiązują nas w systemie z którego już nie wyjdziemy. Tak jest z komputerami (np. Apple), samochodami (tymi nowszymi), aparatami (cyfrowymi). Rower to ostatni dla mnie produkt, który ma szansę pozostać naprawdę wolny i otwarty więc nie mam ochoty rezygnować z tej szansy.