Strona 5 z 24 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 236

Wątek: Lustrzanki rulez

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Lustrzanki rulez

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Ale znajdziesz mi dzisiaj małoupakowaną matrycę z dużymi pikselami w formacie małoobrazkowym? A takie były sensory w D700 i 5D.
    Miałem kiedyś przygodę z tymi puszkami właśnie. Nie mogłem samemu zrobić fotek pewnego poważnego wydarzenia technicznego i zlecenie poszło do dwóch profi z tymi puszkami. Dostałem po 300 fotek pozbawionych szczegółów przy tym jako bonus nie dałem sobie zupełnie rady z kolorami z D700 (z 5D wyszły piękne). W rezultacie zrobiłem poprawkę swoim 5DII i już były detale i kolory też.
    Są różne tematy i różne wymagania.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna

(...) znajdziesz mi dzisiaj małoupakowaną matrycę z dużymi pikselami w formacie małoobrazkowym? A takie były sensory w D700 i 5D
    To prawda
    Rozmiar piksela:
    5D - 8.25 µm - przy 12.1 Megapikseli
    D700 - 8.43 μm - przy 16.1 Megapikseli
    ---------------------------------------
    5D mark IV - 5.36 µm przy 30.4 Megapikseli
    5D mark III - 6.25 µm przy 22.3 Megapikseli
    5D mark II - 6.41 µm przy 21.1 Megapikseli
    6D - 6.57 µm - przy 20.9 Megapikseli
    6D mark II - 5.75 µm przy 26.2 Megapikseli
    (Dane z internetu)

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Sony A7SIII ma 12Mpx.
    To też prawda
    8.40 μm przy 12Mpx
    Ostatnio edytowane przez _Jacek ; 13-01-2025 o 23:47

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a kupilbys R-ke w cenie 5D4? serio pytam
    Dokładnie tak swego czasu zrobiłem i to była najlepsza decyzja, jaką mogłem podjąć. Po kilku dniach używania R wiedziałem, że nigdy więcej lustrzanek!

Nie wiem, poza większymi gabarytami, które przy zestawach z ciężkimi tele potrafią być zaletą, jakie są inne zalety luster nad bezlustrami. Z ergonomią nigdy problemu nie miałem, wizjer elektroniczny jest dużo wygodniejszy, a AF po prostu nokautuje lustrzanki. Praca z jakimkolwiek jasnym szkłem jest nieporównywalna. A co do baterii, to nie wiem, co trzeba by robić, żeby co chwilę zmieniać baterie. Nie wiem, czy kiedykolwiek zrobiłem mowi zdjęć, niż 500, a zazwyczaj robię na jednej baterii 1000-2000 zdjęć.

Ale, żeby nie było. Szanuję ludzi z sentymentem do lustrzanek. Nie każdy musi lubić to samo. Ja też wolę stare samochody od tych dzisiaj produkowanych. Dla niektórych może jestem dziwakiem, bo kompletnie nie trawię aut z przyklejonymi do deski LCD, wszechobecnych tandetnych plastików, downsizingu, itd., itp. Zamiast kupić nowe auto na wakacje jeżdżę dwudziestolatkiem. I dobrze mi z tym.
    Także skoro ja mogę być motoryzacyjnym dziwakiem, to inni mogą być dziwakami fotograficznymi. W końcu lustrzanki to takie trochę youngtimery fotografii
    Ostatnio edytowane przez solti ; 14-01-2025 o 00:02
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Miałem kiedyś przygodę z tymi puszkami właśnie. Nie mogłem samemu zrobić fotek pewnego poważnego wydarzenia technicznego i zlecenie poszło do dwóch profi z tymi puszkami. Dostałem po 300 fotek pozbawionych szczegółów przy tym jako bonus nie dałem sobie zupełnie rady z kolorami z D700 (z 5D wyszły piękne). W rezultacie zrobiłem poprawkę swoim 5DII i już były detale i kolory też.
    Są różne tematy i różne wymagania.
    To prawda,są różne wymagania. Zakładam, że to "poważne wydarzenie" wymagało być może użycia lepszego sprzętu, a na pewno większych umiejętności u zleceniobiorców.
    Zdarzyło mi się kiedyś robić profi foty w trudnych warunkach i jeśli nie tajemnica, to przybliż proszę, o co konkretnie chodziło.

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Sony A7SIII ma 12Mpx.
    Tak, tylko dowolne A7x nie ma ani uchwytu, ani w ogóle jakiejś ergonomii. Wiem, bo miałem i więcej nie chcę.

Pełne uzależnienie

Kwestia bardzo indywidualna. Ergonomia, wymiary, chwyt i rozmiary Sony A7 bardzo mi pasują. Kiedy biorę do ręki 5D albo 1DII to natychmiast je odkładam tam skąd je wziąłem. Ale nie o tym był mój post tylko o tym, że można nadal kupić nowy aparat FF z matrycą 12Mpx.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    czuję się trochę jakbym przekonywał kogoś, że elektryczne przerzutki w rowerze są lepsze od mechanicznych
    Żadnej durnej elektroniki w moim rowerze! Rower to genialnie proste narzędzie mechaniczne i elektroniki nie potrzebuje. Tak uważam i tego się będę trzymał. Co to za czasy kiedy musimy robić aktualizację oprogramowania w aparacie, termostacie i rowerowej przerzutce. Mam nadzieję, że przynajmniej niektóre rowery na zawsze pozostaną analogowe.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

A u mnie to jest tak, że jednak czasem się myśl rodzi aby sobie sprawić jakieś stare lustro, z tych co miałem. Niektóre modele można już bardzo tanio wyrwać. Nie żeby jakoś tym fotografować ale żeby było na półce lub czasem wziąć do ręki z sentymentem. Rozważam puszki które miałem. Im człowiek starszy to i sentymentem się zaczyna kierować. Na razie rozglądam się, na celowniku z tych co mialem d300, d610, 6d, 5dmk4. Niestety 5d czwarty nie wiadomo czemu cenę trzyma, więc z nim muszę poczekać. A Df to cudo.

- - - - kolejny post - - - - - -

Analoga zakończyłem w 2000 i o dziwo tutaj na razie nie powstała myśl aby sobie coś sprawić. Bo ja nie miałem nic fajnego, były to smiena, zenity i jakiś lustrzany Canon. Tzn mam 3 analogi mało obrazkowe po dziadku Żony i jednego swojego. Jak stoją na półce ze szklami, przodem, to ładnie to wygląda. Teść obiecał dać mi do kolekcji swoją praktike i szkła.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Żadnej durnej elektroniki w moim rowerze! Rower to genialnie proste narzędzie mechaniczne i elektroniki nie potrzebuje. Tak uważam i tego się będę trzymał. Co to za czasy kiedy musimy robić aktualizację oprogramowania w aparacie, termostacie i rowerowej przerzutce. Mam nadzieję, że przynajmniej niektóre rowery na zawsze pozostaną analogowe.
    aktualizację robisz raz na dwa lata, baterię ładujesz raz na kilka miesięcy, a podczas codziennego użytkowania masz spokój, wygodę i całą masę korzyści
    bronicie "w imie zasad" technologicznych staroci, a macie kompletnie klapki na oczach na korzyści z nowych technologii
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Ja to się zawsze śmieję z moich znajomych którzy chwalą się co roku ile to oni km przejechali rowerem... elektrycznym
    Jak dla mnie na ten moment rower to tylko analogowy, ale z drugiej strony dzięki elektrykom starsi ludzie mają szansę czasami pojeździć po jakichś bardziej górzystych miejscach. Jak w tym roku chciałem objechać Jezioro Czorsztyńskie, to spotkałem masę starszych ludzi, z niektórymi jak gadałem to twierdzili, że bez elektryka nie daliby tu rady.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja to się zawsze śmieję z moich znajomych którzy chwalą się co roku ile to oni km przejechali rowerem... elektrycznym
    Jak dla mnie na ten moment rower to tylko analogowy, ale z drugiej strony dzięki elektrykom starsi ludzie mają szansę czasami pojeździć po jakichś bardziej górzystych miejscach. Jak w tym roku chciałem objechać Jezioro Czorsztyńskie, to spotkałem masę starszych ludzi, z niektórymi jak gadałem to twierdzili, że bez elektryka nie daliby tu rady.
    Ja już jestem starszy i uwielbiam swojego elektryka. Robię tak po 5-6k KM rocznie.
    Głownie dlatego, że traktuję rower jako narzędzie do przemieszczania się a nie uprawiania sportu - to robie gdzie indziej.
    Tak więc każdy use-case jest inny

I w tym kontekście rozumiem, że czasami lustrzanka wystarcza, choć dla mnie to kompletny przeżytek. Oczywiście w dalszym ciągu umiał bym nią robić zdjęcia i nawet by były dobre. Musiał bym tylko poświęcić im więcej czasu.

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 14-01-2025 o 10:36
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Strona 5 z 24 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów