To przy okazji OFF-topu dopytam się, jako starszy człowiek, czy to się jakoś fajnie sprawdza.
Bo właśnie myślałem czy by sobie do swojego elektryka nie sprawić takiej elektrycznej - z tego co wiem to komputer sterujący napędem jest wtedy w stanie również automatycznie sterować przerzutką. Było by cool.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
ale mozna w ogole?
elektroniczne przerzutki sa chyba tylko do kolarek/MTB, bo to dziala z prawdziwym lancuchem. a jak masz elektryka to pewnie masz pasek klinowy i tam przerzutka z definicji jest w piascie.
zaleta elektronicznej przerzutki jest wireless - tam po prostu nie ma kabla, wiec nie trzeba sie bawic w wymiane kabli/oslonek co iles tam miesiecy, kiedy ruch manetka napotyka zbyt duzy opor.
czy to jest problem? robie na moim mieszczuchu, w pelni analogowo napedzanym, podobne 5-6 tysiecy rocznie, bo tez mam co najmniej 23km do biura, wiec jak pogoda pozwala no to te kilometry leeeeca... ) we wrzesniu rozwalilem moj pierwszy pasek klinowy (teoria mowi, ze 30 tysiecy powinny wytrzymac, moj dozyl 21). niedawno doszlo tez do wymiany kola, bo rafka mi popekala od zuzycia. opony zmienialem w miedzyczasie jeden raz, bo kurde Schwalbe przywraca wiare w prawdziwa niemiecka robote (jednak to robia niezniszczalne, nie jak samochody, autostrady czy lotniska). linke i kolnierz przerzutki chyba mi raz wymieniali, ale nawet nie pamietam, a ksiazki serwisowej nie daja
![]()
wiec po mojemu konsensus bylby taki: w rowerze do jazdy po czystej nawierzchni wydaje mi sie to zbedny bajer (kolarka). w MTB moze bym sie zastanawial. w mieszczuchu czy rowerze rekreacyjnym... moje holenderskie skapstwo ustawiloby dosc niska polke cenowa, na ktorej bym sie w takie cos bawil![]()
Ja mam elektryka MTB/XC. On ma zupełnie klasyczną przerzutkę z tyłu (niestety 12 rzędową) i silnik w ramie z przodu. To nie byle elektryczny turystyk
(tak to wygląda: https://pawel.online/trzeci-rok-na-e-bikeu/)
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
pewnie dlatego na tym zbędnym bajerze jeździ cały worldtour od jakichś 10 lat, z pojedynczymi wyjątkami![]()
zalet jest cała masa w użytkowaniu na co dzień, a z poznanej setki ludzi gdy jeździłem na ustawki tylko dwóch wróciło do mechaniki. Ogólnie kto raz spróbuje ten już nie wraca do tradycyjnych przełożeń. Trochę jak z bezlustrami![]()
i tak bedziesz do za* powtarzal te swoje pomysly jakby to byly aksjomaty, swiecie przekonany, ze masz jedyna sluszna racje... a kazdy kto uwaza inaczej jest niedorozwiniety umyslowo albo przynajmniej przestarzaly...
niech ci bedzie, ze oczywiscie masz racje. zgadzam sie, wycofuje wszystkie sprzeczne z twoja wizja swiata uwagi jakie mialem. cauchy akbar!
moze.
bardzo nie lubie dyskusji, w ktorych kazda opinia subiektywna ("mi sie wydaje", "dla mnie", ... ) jest zbywana odgorna aksjomatyka jednej osoby, nawet nie silacej sie na cien subiektywnosci w swoich opiniach (wszystko z gory sformatowane kwantyfikatorem ogolnym). demagogia godna najlepszych podrzegaczy religijnych...
ale to jest jakis punkt do przemyslenia (przynajmniej dla tych co troche w zyciu widzieli) zeby nie ufac korporacjom i wierzyc w ich dobre intencje. w szczegolnosci bezkrytycznie akceptowac nowe pomysly bez refleksji, czy na pewno ma sie gwarancje, ze rozwiazanie/produkt bedzie dzialac zawsze, kiedy tego zechcemy.
samochod w pelni analogowy (to juz bylo dawno, dawno temu) zawsze wystartuje. w takim z kompem moze wszystko dzialac, ale rypnie sie sensor do czegos tam i nie pozwoli odpalic (mimo, ze to czego mial pilnowac jest w porzadku). kupisz myszke komputerowa z wybajerzonym chipem i wbudowanym wifi - zacznie sobie robic automatyczny update firmware i calosc pirdyknie, bo updatej byl skaszaniony. zakupisz sobie obiektyw firmy trzeciej do aparatu, a producent zgrabnie "skoryguje" protokol i ta Sigme bedziesz sobie mogl wkrecic w nos, bo nie w Canona. itd. itp. przed elektronika nie bylo takich problemow, a teraz dochodzimy do okresu wszedobylskiego continuous-delivery i aktualizacjami firmware'u do badziewia pokroju oprawki do tabletu czy wkrotce noza do chleba (tego to sie moze nie uda zablokowac, ale az boje sie zaryzykowac taka teze).
oczywiscie przyklad z tym Pentaksem jest juz ektremizmemale odrobine krytycznosci i nieufnosci na pewno nie zaszkodzi.