Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 236

Wątek: Lustrzanki rulez

Mieszany widok

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Lustrzanki rulez

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    One wszystkie w założeniu miały być mniejsze, lżejsze i tańsze. A wyszło jak zawsze...
    z ta "tanszoscia" to prawda. chodzilo o mniejsze koszta produkcji a zwlaszcza serwisu (mechanicznego).

co do zalet z punktu widzenia uzytkownika... tu juz moznaby polemizowac. zwlaszcza jak sie za to placi z wlasnych pieniedzy a nie teoretyzuje w gazecie czy innym jutubie...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    a kupilbys R-ke w cenie 5D4? serio pytam
    Dokładnie tak swego czasu zrobiłem i to była najlepsza decyzja, jaką mogłem podjąć. Po kilku dniach używania R wiedziałem, że nigdy więcej lustrzanek!

Nie wiem, poza większymi gabarytami, które przy zestawach z ciężkimi tele potrafią być zaletą, jakie są inne zalety luster nad bezlustrami. Z ergonomią nigdy problemu nie miałem, wizjer elektroniczny jest dużo wygodniejszy, a AF po prostu nokautuje lustrzanki. Praca z jakimkolwiek jasnym szkłem jest nieporównywalna. A co do baterii, to nie wiem, co trzeba by robić, żeby co chwilę zmieniać baterie. Nie wiem, czy kiedykolwiek zrobiłem mowi zdjęć, niż 500, a zazwyczaj robię na jednej baterii 1000-2000 zdjęć.

Ale, żeby nie było. Szanuję ludzi z sentymentem do lustrzanek. Nie każdy musi lubić to samo. Ja też wolę stare samochody od tych dzisiaj produkowanych. Dla niektórych może jestem dziwakiem, bo kompletnie nie trawię aut z przyklejonymi do deski LCD, wszechobecnych tandetnych plastików, downsizingu, itd., itp. Zamiast kupić nowe auto na wakacje jeżdżę dwudziestolatkiem. I dobrze mi z tym.
    Także skoro ja mogę być motoryzacyjnym dziwakiem, to inni mogą być dziwakami fotograficznymi. W końcu lustrzanki to takie trochę youngtimery fotografii
    Ostatnio edytowane przez solti ; 14-01-2025 o 00:02
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

odpowiem wybiorczo, w miejscach gdzie sie nie wszystek zgadzam

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Nie wiem, poza większymi gabarytami, które przy zestawach z ciężkimi tele potrafią być zaletą, jakie są inne zalety luster nad bezlustrami.
    celownik optyczny
    dluzsza zywotnosc baterii wlasnie dzieki temu celownikowi unplugged

Z ergonomią nigdy problemu nie miałem, wizjer elektroniczny jest dużo wygodniejszy,
    veto
    wygodniejszy w dobrym swietle i/lub jak swiatlo wymaga troche wiecej zachodu ze swiatlomierzem.
    w slabym swietle telewizorek w celowniku jest kiepski do oceny przejsc tonalnych zdjecia. byle tylny ekranik daje tu duzo lepszy podglad sceny (a te ekraniki z LV sa tez w lustrzankach, o czym koryfeusze bezluster chetnie zapominaja )

A co do baterii, to nie wiem, co trzeba by robić, żeby co chwilę zmieniać baterie. Nie wiem, czy kiedykolwiek zrobiłem mowi zdjęć, niż 500, a zazwyczaj robię na jednej baterii 1000-2000 zdjęć.
    powiem ci tak... przechodzilem z 5D4 tygodniowke po bezdrozach Kirgizji, gdzie pierwsza mozliwosc naladowania akumulatorow byla po 6 dniach. 5D4 z LP-E6 dalo sie to obrocic (wzialem 5 aku i ladowarke z powerbankiem 30Ah), gdzie ten korpus przez amelinowa obudowe zre wyraznie wiecej pradu na GPS (u mnie zawsze wlaczony w czasie focenia) niz np. linia 6D. takim R5 bym sie juz dobrze zastanawial czy to ogarne. na bezlustra z LP-E17 czy podobne "bateryjki" spuszcze zaslone milczenia, to sa aparaty mlodego pokolenia, ktore nie oddala sie od gniazdka USB na dluzej niz 3h :/

to sa oczywiscie dosc skrajne warunki, w normalnych okolicznosciach przyrody osoby ktorym palec nie przykleja sie do spustu przetrwaja kazdy dzien majac 2 pelne akumulatory w zapasie

Ale, żeby nie było. Szanuję ludzi z sentymentem do lustrzanek.
    u mnie osobiscie rzecz nie tyle sentymentu, co zwyklej preferencji. do celownika optycznego (bo podglad elektroniczny mam tak czy siak w LV jak pracuje na statywie) i do wbudowanego w aparat GPS, bo rozwiazanie przez apps jest zwyczajnie g* warte (na polaczeniu po prostu nie mozna polegac).

jesli Canon kiedys wypusci R5 z GPSem, czyli korpus bedacy odpowiednikiem 5D4 - no to bede sie moze zastanawial czy do moich potrzeb stabilizacja matrycy i AF w calym kadrze rownowaza ulomnosc celownika elektronicznego, koniecznosc zabawy w adapter, mniej pradu w pradzie... i w ogole cene tej przyjemnosci na chwile obecna po prostu nie ma dla mnie alternatywy w R. z mojego punktu widzenia (landszafciarza i uzytkownika worka obiektywow EF) wymiana 5D na jakis korpus R nie ma wielkiego seksapilu, zwlaszcza, ze nie ma takiego z wbudowanym GPS.

Nie każdy musi lubić to samo. Ja też wolę stare samochody od tych dzisiaj produkowanych. Dla niektórych może jestem dziwakiem, bo kompletnie nie trawię aut z przyklejonymi do deski LCD, wszechobecnych tandetnych plastików, downsizingu, itd., itp. Zamiast kupić nowe auto na wakacje jeżdżę dwudziestolatkiem. I dobrze mi z tym.
    mam francuskiego (wiec plastikowego po wierzchu) diesla, ktory w odroznieniu od mojego poprzedniego czeskiego Niemca ma algorytm podpiety pod przepustnice (nie da sie po prostu mocniej depnac w pedal, komputer pokladowy moderuje wtrysk). przestawilem sie, daje rade zyc. auto u mnie przedmiot uzytkowy, lubie wsiasc i ruszyc w trase 10h, zwlaszcza jak nie mam na siedzeniu pasazera plci pieknej, ktora co 3h chce siku albo kawke, wiec nie da sie spokojnie mnawet chwilke pocieszyc jazda
    w sumie to pod tym wzgledem dosc agnostyczny jestem - kazdym g* pojade, nawet automatem... byle dali spokoj i nie kazali co chwile zjezdzac na siku
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 14-01-2025 o 12:25
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar janpur
    Miasto
    Kraków

Miałem chwilę słabości, i pozbyłem się 5D
    M50; 1.4/32mm

Dopiero zaczyna

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Powinieneś dla beki założyć wątek jakie szkuo do 6D
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Kiedy ten temat nie jest dla beki. Wolę lustrzanki i co mi zrobicie?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Kiedy ten temat nie jest dla beki. Wolę lustrzanki i co mi zrobicie?
    nic ci nie zrobie, bo sam tak mam - aparat ma miec celownik w ktorym widac realny swiat a nie jakis obrazek wzbudzajacy nostalgiczne mysli o czasach kart SVGA i Windows 3.11 :/
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

przecież są
    porównaj 1Dx mkII z R3, 400g różnicy
    czy miały być tańsze tego nie wiem, faktem jest że są napakowane dziesiątkami ficzerów jakich lustra nie mają, a które są mega użyteczne
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    czy miały być tańsze tego nie wiem, faktem jest że są napakowane dziesiątkami ficzerów jakich lustra nie mają, a które są mega użyteczne
    Tak, miały być tańsze. Było o tym głośno, kiedy szła nagonka na zmianę bagnetów u wszystkich.

A ficzery? Niektórzy bez tego żyć nie mogą i na tej zasadzie kupują zachwyceni samochód, który jest o wiele gorszy od poprzednika, ale ma ekranik 12, a nie 10 cali.
    Takie tam skojarzenie i proszę nie brać, jako odniesienie do foto.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 13-01-2025 o 20:32

Strona 3 z 22 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów