Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon wygrywa akumulatorowy proces

Domyślnie Canon wygrywa akumulatorowy proces

Jak myślicie, chodzi tylko o podróbki, czyli produkty udające oryginalne czy również o zamienniki?

"Pozew został złożony w maju 2023 r. w stanie Waszyngton przeciwko 29 producentom podrabianych towarów. Firma Canon zażądała od pozwanych około 1,3 miliona dolarów, które również przyznał producentowi Sąd Okręgowy Stanów Zjednoczonych w Zachodnim Okręgu Waszyngtonu. [...] Firma Canon twierdzi, że podejmuje „ofensywne działania” przeciwko takim podrabianym produktom i będzie to kontynuować w przyszłości, aby chronić klientów przed gorszymi i potencjalnie niebezpiecznymi akumulatorami. Japoński producent aparatów fotograficznych zwraca także uwagę na reputację i lojalność, jaką zdobył wśród swoich klientów w ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat dzięki swoim wysokiej jakości produktom, dlatego pragnie ją chronić."

https://www.heise.de/news/Canon-und-...-10189853.html
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 12-12-2024 o 11:38

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Canon wygrywa akumulatorowy proces

Typowa chamówa dużej firmy. Po ostatnich ruchach widać, że spodobały im się sposoby Jobsa, który chciał opatentować prostokąt. Aż mu Szwajcarzy pokiwali palcem, to się opamiętał.
    Co to znaczy podrabiane? Takie, które mają na sobie znak canona i udają oryginał? Czy firma inna, robiąc akumulator pod swoją marką i pisząc "możesz użyć z aparatem X" to podróba?
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

potencjalnie dobra wiadomosc krotkofalowo. jesli decyzja sadu bedzie ostateczna, to dotyczy doraznie tylko U S of A. poki co jeszcze nie jestemy czescia U S of A (albo U S of S R).

to co "chinczycy" potencjalnie wycofaja z Amazona i amerykanskich sklepow, bedzie trzeba gdzies taniej sprzedac. no to bedzie taniej.

w dluzszej perspektywie... akurat UE jest pod wzgledem tego typu praktyk monopolistycznych (przynajmniej w kontekscie biznesow spoza Europy) dosc defensywna. i moze Canonowi pokazac srodkowy palec za takie zagrywki. a wrecz zrobic cos odwrotnego - w ramach zielonej planety i zwiekszania zywotnosci elektroniki wymusic na producentach otwarte standardy elementow wymiennych/powszechnie serwisowych (akumulatorow, ladowarek, kart pamieci)...

poki co wiadomosc z gatunku - zostawmy szum medialny, poczekajmy na konkrety...
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

W całej tej sprawie chodzi o PODRABIANE ładowarki i akumulatory "Canon", a nie o produkty niezależnych producentów.

https://www.usa.canon.com/newsroom/2...uc5eWw-l4_NQ12
    https://petapixel.com/2024/11/22/can...-and-chargers/

No to jest bardzo dobra wiadomość. Generalnie uważam, że taki pośrednik jak Amazon jest odpowiedzialny za weryfikację sprzedającego i towaru. Dopuszczanie do obrotu na ich platformie jakichkolwiek podróbek (nie tylko Canona) nie powinno mieć miejsca.

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Odnoszę wrażenie, ze nasze rodzime Allegro lepiej radzi sobie z podróbkami niż Amazon. Ale nie ma co ukrywać, krok w dobra stronę. Pytanie czy taka kara jest w ogóle ściągalna z podmiotów o których mowa.
    Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Canon wygrywa akumulatorowy proces

Na razie nie wiadomo o kim mowa. Wiadomo ze jest ich dwadziescia dziewiec.

Wtf is this. Zainstalowalem nowego iosa i tapatalk nie rozroznia teraz liczb?
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 12-12-2024 o 15:43
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie

Kilkanaście dni temu obserwowałem na Allegro aukcje z podejrzanie tanimi dyskami M2 Kingston, które według komentarzy okazały się podróbkami. Wiele takich aukcji na Allegro znalazłem.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Na Allegro zdarzają się podejrzane ogłoszenia. Moim zdaniem to nie pilnuje Allegro a inni sprzedawcy pilnują się wzajemnie i reagują.

Bardzo dużo kupuje na Allegro, w zasadzie to mój drugi supermarket i są podróbki, sam kiedyś zresztą doświadczyłem tego.
    Kupuję dużo kawy ziarnistej, najczęściej Lavazza Qualita Oro i kiedyś skusiłem się na promocyjną ofertę. Od razu była sprawa taka, że jest dziwny smak, choć na początku stwierdziliśmy, że to może tak ma być. Po pewnym czasie zgadałem się z kumplem z pracy (który również jest takim allegrowiczem jak ja), że kupił kawę w promocji i że okazało się, że opakowania były zaniżone wagowo (zamiast 1 kg, było 0,9 kg) do tego dziwnie im smakowała. Od słowa do słowa okazało się, że kupił ta samą kawę od tego samego sprzedawcy. Mi do głowy nie przyszło by ważyć te kawy po odbiorze. Zważyłem drugie opakowania i ta sama sytuacja. Okazało się, że w pracy więcej osób kupiło od tego sprzedawcy i było tak samo.
    Zgłosiłem reklamacje, gość bez słowa oddał kasę, dałem negatywa (co niezmiernie rzadko robię) a gość następnego dnia dzwoni i proponuje 200 zł za zdjęcie negatywa. Zachłanny nie jestem, kazałem mu spadać, to mnie zwyzywał przez smsy, więc mu napisałem, że niech lepiej uważa, bo jak zbiorowo z ludźmi z pacy zgłosimy oszustwo to będzie się tłumaczył gdzie indziej. Zgłosiliśmy do Allegro i gość zniknął z Allegro momentalnie, choć podejrzewam, że wrócił w innej formie, jaki to problem...
    Od tamtej pory ważę każdą kawę, proszki i inne tego typu produkty

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

nieźle
    to tak trochę offtopowo, apropos produktów na wagę, tutaj pan zamówił tonę węgla, przywieźli mu 650kg
    https://www.youtube.com/watch?v=eykZd61yscs
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 12-12-2024 o 16:18
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów