Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Godox v1 pro, problem z zamocowaniem

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Godox v1 pro, problem z zamocowaniem

Szanowni Forumowicze,

Właśnie kupiłem lampę błyskową Godox V1 Pro, zamocowałem lampę w stopce i lampa nie błyska, bądź błyska tylko czasami a jeśli nawet błyska, to mam wrażenie, że nie w TTL'u. Wydaje mi się, że lampa siedzi niestabilnie w stopce pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock". Czy w przypadku tej chińszczyzny to jest normalne zachowanie? Dotychczas z chińszczyzną marki Yongnuo nie miałem takich problemów.

Bardzo proszę o informacje czy ktoś miał podobne problemy z lampami Godox'a lub ich różnymi "klonami".

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Godox v1 pro, problem z zamocowaniem

Nie napisałeś nawet do czego zamocowałeś tę lampę...

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez luso Zobacz posta
    Szanowni Forumowicze,

...zamocowałem lampę w stopce...
    Chodzi o gorącą stopkę aparatu.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Chodzi o gorącą stopkę aparatu.
    ale jakiego aparatu

Uzależniony

Lampę Godox v1 pro w wersji "s" do sony a7iv, więc liczę na to, że w tym miejscu nie ma problemu

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Lampę Godox v1 pro w wersji "s" do sony a7iv, więc liczę na to, że w tym miejscu nie ma problemu
    To może trzeba zapytać na forum od sony

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Mam V1 Pro, V1, V860III. Działają normalnie, choć żadnej 860 chyba nawet nie sprawdzałem w TTLu, bo są wyzwalane zdalnie i zawsze używam je w manualu.
    Manualnie też jestem w stanie błyskać (pewnie do tego wystarczy, że środkowe piny w stopce się stykają) do momentu, gdy nie poruszę palnikiem. Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć. Zakładam, że po obrocie palnika komunikacja zostaje całkowicie przerwana...

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    To może trzeba zapytać na forum od sony
    Ale zawsze bardziej ceniłem i lubiłem użytkowników forum Canona

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ale zawsze bardziej ceniłem i lubiłem użytkowników forum Canona
    +100

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Szanowni Forumowicze,

Właśnie kupiłem lampę błyskową Godox V1 Pro, zamocowałem lampę w stopce i lampa nie błyska, bądź błyska tylko czasami a jeśli nawet błyska, to mam wrażenie, że nie w TTL'u. Wydaje mi się, że lampa siedzi niestabilnie w stopce pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock". Czy w przypadku tej chińszczyzny to jest normalne zachowanie? Dotychczas z chińszczyzną marki Yongnuo nie miałem takich problemów.

Bardzo proszę o informacje czy ktoś miał podobne problemy z lampami Godox'a lub ich różnymi "klonami".
    Manualnie też jestem w stanie błyskać (pewnie do tego wystarczy, że środkowe piny w stopce się stykają) do momentu, gdy nie poruszę palnikiem. Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć. Zakładam, że po obrocie palnika komunikacja zostaje całkowicie przerwana...
    @luso ???

Akurat środkowy pin tzw. "gorącej stopki" nie bardzo ma tu zastosowanie przy tym co chcesz uzyskać (MZ oczywiście), ponieważ cała komunikacja idzie przez styki Sony Multi Interface

trzy sprawy

1/Stopka Godox V1 aby w pełni współpracowała z A7 IV musi być pod Sony w wersji Sony Multi Interface

2/przy zakładaniu lampy na mocowanie aparatu TRZEBA DOSUNĄĆ do samego końca mocowania stopkę lampy , aby styki w lampie trafiły na piny w sankach aparatu (tam gdzie wkładasz lampę).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	S67c63692c408463b8d9ebaf00ad83d65t.jpg_640x640q90.jpg
Wyświetleń:	57
Rozmiar:	70,9 KB
ID:	18990

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	360px-Sony_mi_acessory_shoe.jpg
Wyświetleń:	51
Rozmiar:	26,1 KB
ID:	18989

3/Przy błysku z lampą błyskową należy ZAWSZE wyjść z trybu cichego i używać migawki mechanicznej

ps.

Używam wielu różnych godoxów i sterowników przenoszących TTL do lampy i kluczowym jest moment dokładnego wpięcia i dociśnięcia do końca mocowania stopki sterownika/lampy w sankach aparatu!
    Ostatnio edytowane przez candar ; 08-12-2024 o 23:57
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Mam V1 Pro, V1, V860III. Działają normalnie, choć żadnej 860 chyba nawet nie sprawdzałem w TTLu, bo są wyzwalane zdalnie i zawsze używam je w manualu.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów