Godox v1 pro, problem z zamocowaniem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • luso
    Uzależniony
    • 2014
    • 900

Godox v1 pro, problem z zamocowaniem

Szanowni Forumowicze,

Właśnie kupiłem lampę błyskową Godox V1 Pro, zamocowałem lampę w stopce i lampa nie błyska, bądź błyska tylko czasami a jeśli nawet błyska, to mam wrażenie, że nie w TTL'u. Wydaje mi się, że lampa siedzi niestabilnie w stopce pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock". Czy w przypadku tej chińszczyzny to jest normalne zachowanie? Dotychczas z chińszczyzną marki Yongnuo nie miałem takich problemów.

Bardzo proszę o informacje czy ktoś miał podobne problemy z lampami Godox'a lub ich różnymi "klonami".
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5501

Odp: Godox v1 pro, problem z zamocowaniem

Nie napisałeś nawet do czego zamocowałeś tę lampę...
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• luso
      Uzależniony
      • 2014
      • 900

Zamieszczone przez luso
      Szanowni Forumowicze,

...zamocowałem lampę w stopce...
      Chodzi o gorącą stopkę aparatu.

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5501

Zamieszczone przez luso
        Chodzi o gorącą stopkę aparatu.
        ale jakiego aparatu
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• luso
          Uzależniony
          • 2014
          • 900

Lampę Godox v1 pro w wersji "s" do sony a7iv, więc liczę na to, że w tym miejscu nie ma problemu

Komentarz

• MstrG
            Początki nałogu
            • 2013
            • 297

Zamieszczone przez luso
            Bardzo proszę o informacje czy ktoś miał podobne problemy z lampami Godox'a lub ich różnymi "klonami".
            Mam V1 Pro, V1, V860III. Działają normalnie, choć żadnej 860 chyba nawet nie sprawdzałem w TTLu, bo są wyzwalane zdalnie i zawsze używam je w manualu.

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5501

Zamieszczone przez luso
              Lampę Godox v1 pro w wersji "s" do sony a7iv, więc liczę na to, że w tym miejscu nie ma problemu
              To może trzeba zapytać na forum od sony
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• luso
                Uzależniony
                • 2014
                • 900

Zamieszczone przez MstrG
                Mam V1 Pro, V1, V860III. Działają normalnie, choć żadnej 860 chyba nawet nie sprawdzałem w TTLu, bo są wyzwalane zdalnie i zawsze używam je w manualu.
                Manualnie też jestem w stanie błyskać (pewnie do tego wystarczy, że środkowe piny w stopce się stykają) do momentu, gdy nie poruszę palnikiem. Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć. Zakładam, że po obrocie palnika komunikacja zostaje całkowicie przerwana...

Zamieszczone przez Bangi
                To może trzeba zapytać na forum od sony
                Ale zawsze bardziej ceniłem i lubiłem użytkowników forum Canona

Komentarz

• MstrG
                  Początki nałogu
                  • 2013
                  • 297

Ten przełącznik na boku lampy masz na TTL?

Komentarz

• luso
                    Uzależniony
                    • 2014
                    • 900

Tak, przesunięty do góry. Wygląda to tak, jakby lampa po starannym zamocowaniu była w stanie działać w TTL'u, natomiast po obrocie palnikiem lampa przestaje błyskać bądź jeśli błyska to ekspozycja jest niepoprawna. Wówczas mogę jeszcze przełączyć ją w tryb manualny i ustawić siłę błysku i jest ok do momentu, gdy nie poruszy palnikiem kolejny raz. Następne poruszenie palnikiem sprawia, że lampa przestaje błyskać bądź aparat ja "wykryje" i mogę zmów używać lampy w trybie TTL.

Kręcąc palnikiem jedną ręką trzymam za palnik a drugą za korpus aparatu. Palnik się kręci z porównywalnym oporem do palnika lampy YN685 tj. ze znacznie większym oporem niż np. Metz 58 AF-2.

Komentarz

• Cichy
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 7450

1. Czy używasz cichej migawki ? Jeśli tak, zmień, jeśli nie przejdź do pkt.2

2. Po włączeniu aparatu włącz lampę, następnie ją wyłącz i włącz ponownie.
                      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5501

Zamieszczone przez luso
                        Ale zawsze bardziej ceniłem i lubiłem użytkowników forum Canona
                        +100
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• candar
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 3410

Zamieszczone przez luso
                          Szanowni Forumowicze,

Właśnie kupiłem lampę błyskową Godox V1 Pro, zamocowałem lampę w stopce i lampa nie błyska, bądź błyska tylko czasami a jeśli nawet błyska, to mam wrażenie, że nie w TTL'u. Wydaje mi się, że lampa siedzi niestabilnie w stopce pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock". Czy w przypadku tej chińszczyzny to jest normalne zachowanie? Dotychczas z chińszczyzną marki Yongnuo nie miałem takich problemów.

Zamieszczone przez luso
                          Manualnie też jestem w stanie błyskać (pewnie do tego wystarczy, że środkowe piny w stopce się stykają) do momentu, gdy nie poruszę palnikiem. Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć. Zakładam, że po obrocie palnika komunikacja zostaje całkowicie przerwana...
                          Zamieszczone przez luso
                          [MENTION=53063]luso[/MENTION] ???

Akurat środkowy pin tzw. "gorącej stopki" nie bardzo ma tu zastosowanie przy tym co chcesz uzyskać (MZ oczywiście), ponieważ cała komunikacja idzie przez styki Sony Multi Interface

trzy sprawy

1/Stopka Godox V1 aby w pełni współpracowała z A7 IV musi być pod Sony w wersji Sony Multi Interface

2/przy zakładaniu lampy na mocowanie aparatu TRZEBA DOSUNĄĆ do samego końca mocowania stopkę lampy , aby styki w lampie trafiły na piny w sankach aparatu (tam gdzie wkładasz lampę).

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: S67c63692c408463b8d9ebaf00ad83d65t.jpg_640x640q90.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 70,9 KB
ID: 2110716

Nazwa: 360px-Sony_mi_acessory_shoe.jpg
Rozmiar: 26,1 KB
ID: 2110715

3/Przy błysku z lampą błyskową należy ZAWSZE wyjść z trybu cichego i używać migawki mechanicznej

ps.

Używam wielu różnych godoxów i sterowników przenoszących TTL do lampy i kluczowym jest moment dokładnego wpięcia i dociśnięcia do końca mocowania stopki sterownika/lampy w sankach aparatu!
                          Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• luso
                            Uzależniony
                            • 2014
                            • 900

Zamieszczone przez candar
                            [MENTION=53063]luso[/MENTION] ???

Akurat środkowy pin tzw. "gorącej stopki" nie bardzo ma tu zastosowanie przy tym co chcesz uzyskać (MZ oczywiście), ponieważ cała komunikacja idzie przez styki Sony Multi Interface

trzy sprawy

1/Stopka Godox V1 aby w pełni współpracowała z A7 IV musi być pod Sony w wersji Sony Multi Interface

2/przy zakładaniu lampy na mocowanie aparatu TRZEBA DOSUNĄĆ do samego końca mocowania stopkę lampy , aby styki w lampie trafiły na piny w sankach aparatu (tam gdzie wkładasz lampę).

[ATTACH=CONFIG]18990[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]18989[/ATTACH]

3/Przy błysku z lampą błyskową należy ZAWSZE wyjść z trybu cichego i używać migawki mechanicznej

ps.

Używam wielu różnych godoxów i sterowników przenoszących TTL do lampy i kluczowym jest moment dokładnego wpięcia i dociśnięcia do końca mocowania stopki sterownika/lampy w sankach aparatu!
                            Lampę wpycham w stopkę używając rozsądnej siły. Dodatkowo widzę, że lampa ma metalową stopkę tak jak na załączonych obrazkach. (Właśnie się dowiedziałem, że kiedyś godox stosował plastikowe...)

Zamieszczone przez Cichy
                            1. Czy używasz cichej migawki ? Jeśli tak, zmień, jeśli nie przejdź do pkt.2

2. Po włączeniu aparatu włącz lampę, następnie ją wyłącz i włącz ponownie.
                            Nie używam elektronicznej migawki, właśnie zauważyłem, że miałem włączoną elektroniczną pierwszą kurtynę (e-Front Curtain Shutter) , ale wyłączyłem. Sztuczka związana z włączaniem i wyłączaniem lampy nie pomaga

Mam pytanie, czy po podłączeniu lampy do aparatu powinna być widoczna ikona pioruna na wyświetlaczu, lampę mam ustawioną w trybie "fill flash"?
                            Ostatnio edytowany przez luso; 53063.

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3410

Zamieszczone przez luso
                              Lampę wpycham w stopkę używając rozsądnej siły. Dodatkowo widzę, że lampa ma metalową stopkę tak jak na załączonych obrazkach. (Właśnie się dowiedziałem, że kiedyś godox stosował plastikowe...)
                              Pisałem nie bez powodu. Nowy sterownik Godox/quadralite navigator x2 ma grubą metalową stopkę i ciężko wchodzi w sanki A7IV i zawsze muszę go "dopchnąć" do samego końca aby wszedł na styki (taki jego urok)

Tak więc bardziej tu bym szukał problem z brakiem kontaktu niż w ustawieniach , czy też czymś innym.

Być może poprzestawiałeś tryby S1/S2 - proponuję zawsze korzystać z instrukcji https://godox.pl/wp-content/uploads/...-ENG-PL-A5.pdf

ps.

Zamieszczone przez luso
                              Poruszenie palnikiem powoduje poruszenie lampy w stopce, co da się zauważyć pomimo użycia dźwigni/pokrętła "lock".
                              Po powyższym wpisie mogę z całą pewnością twierdzić, że źle zamocowałeś lampę w sankach aparatu, bo z moich doświadczeń lampa prawidłowo założona nie ma ŻADNEGO LUZU i nie wystaje z sanek mocowania w aparacie.

Nazwa: Zrzut ekranu 2024-12-08 233143.png
Rozmiar: 225,2 KB
ID: 2110717
                              Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                              Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

Pracuję...