Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Cena zdjęcia

Domyślnie Cena zdjęcia

Pisałem tu kiedyś, że robię projekt dla miasta "stare i nowe" W 2025 ma być wystawa tradycyjna w ramach budżetu obywatelskiego. Mi jednak zależy by moja robota przetrwała dla kolejnych pokoleń. Dlatego spotkałem się z prezydentem miasta (prywatnie to mój dawny kolega) by zasugerować mu umieszczenie zdjęć na stronie urzędu miasta. Dzięki temu jest szansa by za 20, 30, 50 lat wciąż tam będą. Zaskoczył mnie jednak, że chciałby wydać kalendarz z tymi zdjęciami. Właściwie to jego problem jak rozwiązać to prawnie bo spora zdjęć jest z Internetu lub podarowana mi przez mieszkańców. Jedynie problem prawny nie zaistnieje tylko w przypadku moich zdjęć. Jednak żeby mógł je wykorzystać musi mi za nie zapłacić. Byłbym frajerem gdybym to oddał za darmo. Zgodzę się na coś takiego ale tylko gdy nie będzie miało to charakteru komercyjnego. Kalendarz jednak już taki będzie. I tu moje zasadnicze pytanie. Ile może być warte zdjęcie? Na adobe stock płacą 1 - 2 $ ale wiadomo, Oni też zarabiają. To zdjęcia sprzed 30 - 40 lat zatem mają wartość historyczną, dziś nikt tego nie powtórzy. Obok starego umieszczam nowe (to samo miejsce). Jak w ogóle się do tego przymierzyć? Czy warte jest 10 zł, 100 zł, 1000 zł. Kompletnie nie mam pojęcia jak się do tego nastawić. Na ten moment jedyny mój pomysł to zapytać ile mi zaproponuje. Pewnie w Urzędzie ktoś mu podpowie ile może to być warte. No ale też chcę wiedzieć by nie wyjść na frajera w sensie mi zapłacą np 100 zł a sami zarobią 5000 zł.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Cena zdjęcia

Warte jest tyle ile "nabywca" jest gotowy zapłacić. Zakładam, że nie żyjesz ze zdjęć, zakładam, że to zdjęcie to nie jest jakiś jeden strzał na 100 miliardów. Z tego co piszesz zależy Ci też na chwale (komu nie zależy ), wyceń symbolicznie. Dla przykładu - jak zaprzyjaźnione lotnisko prosi mnie o wykorzystanie jednego z moich zdjęć do kalendarza, który jest ogólnie promocją lotniska i nie przynosi przysłowiowych kokosów, to oddaję je za 1-3 darmowe egzemplarze kalendarza dla mnie. Jak robiłem foty dla wojska przy okazji wejścia do bazy lotniczej to oddałem za darmo do wykorzystania niekomercyjnego (brali do swoich materiałów prasowych) de facto w zamian za możliwość wejścia do bazy.

Oczywiście ktoś może mieć inne zdane niż ja, ale jak ze zdjęć nie żyję i nie zdobiłem takiego, które uważam, że jest warte miliony

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Niezależnie od ceny, warto spisać umowę, w której będzie określone pole wykorzystania (eksploatacji). No chyba, że to koleżeńska umowa, to co innego

@Bangi. Liczą się dla nie cele wyższe tzn zostawić coś dla potomnych. Ale jeśli to zmierza w kierunku komercji tzn ktoś na tym zarobi to to nikt mi nie robi łaski, ze coś z tego będzie dla mnie. Dlatego pytam ile to może warte żeby nie było tak, że powiem od serca daj mi symboliczne 10 zł na browar a ktoś ze sprzedaży zarobi ileś tam. Myślałem też o jakimś % od ilości egzemplarzy

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ale jeśli miasto, tak zrozumiałem, będzie sprzedawać ten kalendarz to gdzie tu nadrzędnym jest cel komercyjny, bo tego nie rozumiem...
    Rób jak uważasz. Ja podałem swój punkt widzenia takiej sytuacji, każdy ma prawo do swojego zdania.

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Ostatnio "oddałem" swoich kilkanaście zdjęć za darmo do książki - przyrodniczego wydawnictwa uniwersyteckiego - ze wspomnieniami dotyczącymi zmniejszania się populacji rzadkich gatunków ptaków. Postawiłem tylko jeden warunek - jedno ze zdjęć (derkacza) miało być zdjęciem okładkowym książki (oczywiście nazwisko imie . prawa autorksie itd).

Uprawnienia umieszczania postów