Witam,
Dawno mnie tu nie było, a nawet jak kiedyś byłem to niewiele
Pisze akurat teraz bo chciałem się z Wami podzielić moimi doświadczeniem dotyczącym działanie gwarancji/rękojmi na obiektywy firmy Canon.
Od momentu kiedy zepsuł się mój obiektyw zostałem wciągnięty w swego rodzaju grę w której poza mną uczestniczą: Canon Support, Oficjalny sprzedawca oraz rola najważniejsza Profesjonalny Serwis Proclub.
Sprzedawca i Canon Support mają tutaj bardzo ograniczone i proste role czyli przekierowywanie mnie/Was do "profesjonalnego" serwisu.
Ponieważ serwis jest "profesjonalny" to nie może się mylić wiec sprzedawca i support bezwzględnie mu ufają.
Serwis natomiast jest tu panem i władcą, z władzą absolutna. On naprawia sprzęt a następnie sam jako jedyny może ocenić swoją pracę.
Po tym przydługawym wstępie przejdę do konkretów.
Po półtorej roku sporadycznego użytkowania mojego obiektywu RF 14-35L pojawił się błąd - Lens Error 60.
Obiektyw wysłałem do "profesjonalnego serwisu" w celu naprawy. Przeleżał tam sobie 2 tygodnie i wrócił "naprawiony" (wymiana miedzy innymi grupy z IS i kalibracja).
Po szybkim teście stwierdziłem że na brzegach na 35mm jest całkowite mydło, wiec jeszcze w ten sam dzień odesłałem go z powrotem do serwisu.
Obiektyw znowu poleżał sobie 2 tygodnie i wrócił "skalibrowany". Po założenie obiektywu moim oczom ukazał się stary błąd Lens Error 60, który po małej roszadzie aparatów zniknął.
Szybki test wykazał że zdjęcia w zasadzie są jeszcze gorsze niż były.
Tym razem udałem się do sprzedawcy z żądaniem wymiany, no ale wiadomo, to była z punktu widzenia sprzedawcy pierwsza usterka wiec odmówił i wysłał obiektyw trzeci raz do serwisu.
Obiektyw jak zwykle poleżał sobie 2 tygodnie w serwisie po czym wrócił do sklepu z werdyktem: "sprawdzony, sprawny".
Tu niestety muszę przerwać opis swojej historii ponieważ obecnie czekam na decyzję sprzedawcy...
Zapomniał bym o roli Cannon Support
Kontaktowałem się z Supportem po pierwszej naprawie i wyraziłem moje zażenowanie "profesjonalizmem" serwisu - wyrazili swoje ubolewanie i poprosili o wysłanie RAW
Po drugiej naprawie napisałem do nich ponownie i wysłałem zdjęcia - znowu wyrazili swoje ubolewanie i napisali że przekierują sprawę do wyższego działu.
"Wyższy dział" napisał że muszę się skontaktować z serwisem. ponieważ tylko serwis może sprawdzić obiektyw i ustosunkować się do naprawy.
Zdjęć które wysyłałem dwa razy do supportu nikt do tej pory nie skomentował - było to prawie miesiąc temu.
A teraz deser - zdjęcia
Poniżej crop'y i link do RAWow
Pozdrawiam i życzę żebyście nigdy nie musieli wysyłać swojego sprzętu do serwisu Proclub.
https://drive.google.com/drive/folde...11dVWLkcGT0Vsq
Crop (brzeg) przed i po naprawie na R6
W kolejności centrum i brzeg na R5
![]()