Programy do obróbki zdjęć w smartonach fabrycznie instalowane u Samsunga
Wszystkie pliki zdjęciowe z pamięci wewnętrznej, kart czy przymapowania są automatyczne widoczne w Galeria gdzie mogą być oglądane, sortowane, kopiowane, udostępniane czy usuwane itd. Wykrywane są też duplikaty.
Stąd też pobierane są do 3 różnych programów obróbki zdjęć skąd po obróbce są zapisywane w swoich odrębnych katalogach i stąd mogą być przekopiowywane bądź udostępniane (sms, maile, dyski zewnętrzne, portale...)
1. LR (for Samsung)
Jest wydajnościowo dostosowywany do sprzętu konkretnego urządzenia. Mam dostęp do 4 różnych smartfon/tablet, w każdym jest najnowsza wesja LR ale każda ma inny "numer" choć funkcjonalnie są takie same i takie jak w Win 10
2. Edytor zdjęć
Okrojone możliwosci w stosunku do LR, prostszy interfejs ale ma kilka istotnych funkcji np. zmiana rozdzielczości zdjęcia
3. Galaxy Edhance-X
Zespół ponad 30 różnych narzędzi AI do edycji/wpływu w treść zdjęć a niektóre z nich mają suwaki którymi reguluje się wielkość tego wpływu na edytowany obraz.
Na wejsciu AI ocenia typ i zawartość zdjęcia i na tej podstawie uaktywnia wybrane/konieczne wg. AI narzędzia do edycji pozostawiając nieaktywnymi zbędne dla tego zdjęcia.
Jest też narzędzia Magia AI które robi "wszystko samo" .
Te narzędzia to np. zwiększ rozdzielczość, tryb portret, HDR, usuń cienie, napraw rozmycia, usuń odbicia, wyostrz, popraw oczy, pociągłość twarzy, wygładzanie twarzy, ....
Pouczającym jest porównanie wyników swojej obróbki w LR z wynikiem obróbki w Galaxcy Edhance-X lub zastosowania Magia AI
jp
--- Kolejny post ---
Do PC mam podpięte 2 monitory, w DeX mogę Androidowy LR mieć na jednym a Windowsowy LR na drugim. Te same funkcje, ciut inny interfejs ("przyciski" w innych miejscach ekranu) i te same wyniki z tych samych ustawień obróbki
Mam stary PC Win 10, obróbka tego samego pliku na obu LR to znacznie szybciej na Androidowym/smartfonowym (oba LR mam w najnowszych wersjach)
W S23U, S24U LR to ten sam LR co w Win10 na PC, te same funkcje i te same rezultaty
jp