Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 147

Wątek: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Rawy S23U, S24U to do 160 MB-200 MB

W Samusungu jest funkcja DeX która umożliwia przymapować smarfon do działającego PC w ten sposób że masz do dyspozycji na raz oba systemy : PC i smarfona.
    Mozna wtedy ten sam plik jednocześnie obrabiać w LR na PC i w LR na smartfonie.

Przy moim starawym kompie na smartfonie jest zdecydowanie szybciej i płynniej.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    :-)))) wiele rzeczy już tu czytałem, ale żeby podłączać telefon do komputera po to żeby na tymże telefonie obrabiać pliki, które są na komputerze, to chyba nawet najgłupsza AI nie wymyśli.
    Na przykład czytnik kart masz na wolnym albo starym nieaktualizowanym PC a chcesz szybko obrabiać zdjęcia prosto z karty czy z zapisu na dysku kompa.

Ale Twoje reakcjie na smartfonowy system to coś normalnego.
    Cały rozwój we wszystkich dziedzinach, w całej naszej historii, polega na pojawianiu się nowych technologii które wypierają stare.
    I zawsze producenci starych technologii jak i z nich "żyjący"/obsługujący jak i ci z nich korzystający protestują, obśmiewają itd.
    Bo tracą pracę, bo muszą na nowo się uczyć, nowe kupować czy też tracą prestiż że mają, że umieją itd.
    Gdy pojawiły się pierwsze maszyny w Anglii to powstała oficjalnie zarejestrowna partia której celem było niszczenie tych maszyn
    W niczym nie jesteś oryginalny

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 17-11-2024 o 15:24
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

Przeniosłem powyższe posty z wątku o komputerach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

@jan pawlak ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Przeniosłem powyższe posty z wątku o komputerach
    To było sensowne posunięcie, ale mam obawy o aktywność merytoryczną w tym wątku
    Chętnie bym się dowiedział o doświadczeniach innych uzywających smartfona do zdjęć i ich obróbki, podzielę się moimi.
    Na merytoryczne pytania bedę odpowiadał o ile bedę znał odpowiedzi.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To było sensowne posunięcie, ale mam obawy o aktywność merytoryczną w tym wątku
    Chętnie bym się dowiedział o doświadczeniach innych uzywających smartfona do zdjęć i ich obróbki, podzielę się moimi.
    Na merytoryczne pytania bedę odpowiadał o ile bedę znał odpowiedzi.

jp
    Jeśli chodzi o mnie to ja używam Lr mobile ale tylko i wyłącznie do prostej "obróbki" JPG na potrzeby Facebooka.
    Nie wyobrażam sobie poważnej obróbki do poważnych rzeczy na smartfonie czy tablecie.

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    @jan pawlak ale zdajesz sobie sprawę że wiele technologii i pomysłów było nie trafionych? Weźmy taką taśmę cyfrową do magnetofonów. To miał być przełom. I co? Nie przyjęło się bo pojawił się CD-ROM. Albo taki tablet? Dziś nisza bo wyparł go smartfon. To samo pewnie spotka obróbkę zdjęć na komórkach. Żeby ocenić dobrze zmiany na pliku to raczej potrzebujemy czegoś dużego jak monitor a nie oglądać to na 6 calowym wypierdku.
    Mam tablet który też jest smartfonem tyle że ma rozmiar A4.
    Pełni w domu i na wyjazdach rolę drugiego smartTV, przeglądarki internetu, sms, poczta itd.
    Wszystkie zdjęcia z S24U są "automatycznie" są przesyłane do tego tabletu. Na nim obrabiam w domu większość zdjęć.
    Jak chcę lepiej/dokłaniej to albo tablet albo smartfon podłączma do monitora

jp

Programy do obróbki zdjęć w smartonach fabrycznie instalowane u Samsunga

Wszystkie pliki zdjęciowe z pamięci wewnętrznej, kart czy przymapowania są automatyczne widoczne w Galeria gdzie mogą być oglądane, sortowane, kopiowane, udostępniane czy usuwane itd. Wykrywane są też duplikaty.
    Stąd też pobierane są do 3 różnych programów obróbki zdjęć skąd po obróbce są zapisywane w swoich odrębnych katalogach i stąd mogą być przekopiowywane bądź udostępniane (sms, maile, dyski zewnętrzne, portale...)

1. LR (for Samsung)
    Jest wydajnościowo dostosowywany do sprzętu konkretnego urządzenia. Mam dostęp do 4 różnych smartfon/tablet, w każdym jest najnowsza wesja LR ale każda ma inny "numer" choć funkcjonalnie są takie same i takie jak w Win 10

2. Edytor zdjęć
    Okrojone możliwosci w stosunku do LR, prostszy interfejs ale ma kilka istotnych funkcji np. zmiana rozdzielczości zdjęcia

3. Galaxy Edhance-X
    Zespół ponad 30 różnych narzędzi AI do edycji/wpływu w treść zdjęć a niektóre z nich mają suwaki którymi reguluje się wielkość tego wpływu na edytowany obraz.
    Na wejsciu AI ocenia typ i zawartość zdjęcia i na tej podstawie uaktywnia wybrane/konieczne wg. AI narzędzia do edycji pozostawiając nieaktywnymi zbędne dla tego zdjęcia.
    Jest też narzędzia Magia AI które robi "wszystko samo" .
    Te narzędzia to np. zwiększ rozdzielczość, tryb portret, HDR, usuń cienie, napraw rozmycia, usuń odbicia, wyostrz, popraw oczy, pociągłość twarzy, wygładzanie twarzy, ....

Pouczającym jest porównanie wyników swojej obróbki w LR z wynikiem obróbki w Galaxcy Edhance-X lub zastosowania Magia AI

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Jeśli chodzi o mnie to ja używam Lr mobile ale tylko i wyłącznie do prostej "obróbki" JPG na potrzeby Facebooka.
    Nie wyobrażam sobie poważnej obróbki do poważnych rzeczy na smartfonie czy tablecie.
    Do PC mam podpięte 2 monitory, w DeX mogę Androidowy LR mieć na jednym a Windowsowy LR na drugim. Te same funkcje, ciut inny interfejs ("przyciski" w innych miejscach ekranu) i te same wyniki z tych samych ustawień obróbki
    Mam stary PC Win 10, obróbka tego samego pliku na obu LR to znacznie szybciej na Androidowym/smartfonowym (oba LR mam w najnowszych wersjach)

W S23U, S24U LR to ten sam LR co w Win10 na PC, te same funkcje i te same rezultaty

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-11-2024 o 00:22

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    to teraz żeby nie być gołosłownym pokaż jakieś przykłady swojej obróbki w setupie - LR w telefonie i telewizor. Najlepiej tez samsunga rawy i Sony Rawy. Tylko daj coś konkretnego z czynnikiem ludzkim najlepiej a nie dach sąsiada. No i oczywiście z zastosowaniem sztucznej inteligencji.
    Obróbka to sprawa indywidualnych preferencji a LR ma dziesiątki (setki ?) różnych metod/sposobów ingerencji w wygląd zdjęcia.

Przecież możesz na swoim smartfonie zrobić oraz na swoim kompie zrobić i po prostu porównać.
    LR jest dostępny na wszystkie smartfony.

Mogę plik RAW który mi przyślesz obrobić na LR w smartfonie i na LR w kompie na ustawieniach auto oraz Magia AI i te 3 pokazać.

jp

PS
    Na telewizorze nie obrabiam jedynie sprawdzam te które chcę tam pokazać.
    Ale warto rozważyć rozdzielczości [pix] "po szerokości":
    - telewizor 4000
    - monitor 2540
    - ekran smartfonu 3140
    - pliki zdjęciowe w S24U kolejno : 4000, 5712, 8160, 16320
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-11-2024 o 11:02

Plik ARW 43 MB z A7R3 1/60 s, ISO 4000

1.
    Wgrałem do LR na PC i LR na S24U, na obu auto i na obu taki sam zapis jpg.
    2.
    Wgrałem na Edhance-X i Magia-X i zapis jpg mały plik
    3.
    Wgrałem na Edhance-X i użyłem wszystkie uaktywnione narzędzia w ich difaultowych ustawieniach
    Po raz pierwszy zobaczyłem aktywne usuń szum
    I zapis jpg mały plik

A
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00049.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	1,06 MB
ID:	18890
    B

Nazwa:	DSC00049_1731939537859.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	1 013,0 KB
ID:	18891
    C

Nazwa:	DSC00049_1731938695966.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	993,3 KB
ID:	18892
    D

Nazwa:	DSC00049_1731939537859.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	1 013,0 KB
ID:	18891

Można mieć zastrzeżenia do wyników "pracy" auto ale przecież nie poto zabieramy się do edycji by je stosować.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-11-2024 o 17:21

Strona 3 z 15 PierwszyPierwszy 1234513 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów