Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon RF 28-70 f2.8 IS STM

Uzależniony Awatar Hubert Multana
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Canon RF 28-70 f2.8 IS STM

Od jakiegoś czasu testuje swój egzemplarz obiektywu RF 28-70 f2.8 IS STM - najnowszego, taniego i kompaktowego zooma.

Obiektyw od dnia premiery dostępny jest w cenie 5900 zł.

Zalety:
    - kompaktowe wymiary i waga
    - praca pod swiatlo
    - stabilizacja
    - cena

Główne minusy:
    - Jakosc wykonania

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Untitled_1.17.1.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	5,13 MB
ID:	18876

Przykladowe zdjęcia JPG.

Nazwa:	R6II4150.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	3,56 MB
ID:	18872

Nazwa:	R6II4151.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	7,41 MB
ID:	18873

Nazwa:	R6II4127.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	5,28 MB
ID:	18877

Nazwa:	R6II4144.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	5,75 MB
ID:	18874

Nazwa:	R6II3987.JPG
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	5,33 MB
ID:	18875
    Canon R8 + RF15-35mm f2.8L + RF 85mm 2.0 + RF 50mm 1.8 + RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + M6 mkII + EF-M 22mm 2.0 + Canon V10
    www.hubertmultana.pl
    https://www.youtube.com/@HubertMultana

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: Canon RF 28-70 f2.8 IS STM

To już co najmniej drugi materiał w necie w którym autor zachwala ten obiektyw jako tani . No nie , tani on nie jest . Cena jest porównywalna o ile nie wyższa co sprawdzonego i udanego 24-105L ! Owszem to szkło jest jaśniejsze ale ma też znacząco mniejszy zakres ogniskowej . Czyli żeby ta cena była adekwatna jakość powinna być porównywalna do tej Lki . A czy jest? Na jakimś anglojęzycznym forum przeczytałem że na 28mm jest słabo . Podobno jest gorzej niż w 24-105 4-7,1 na 24mm . A to oznacza że jest bardzo źle . Czy to prawda ? Trudno się dowiedzieć bo Canon chyba nie chce użyczać tego szkła do testów . Czekam na test Ch. Frosta albo inny wiarygodny materiał . Porównanie z 24-105L też byłoby ciekawe , dla mnie ciekawsze nawet z 24-105 4-7,1 .

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez wagant Zobacz posta
    To już co najmniej drugi materiał w necie w którym autor zachwala ten obiektyw jako tani . No nie , tani on nie jest . Cena jest porównywalna o ile nie wyższa co sprawdzonego i udanego 24-105L ! Owszem to szkło jest jaśniejsze ale ma też znacząco mniejszy zakres ogniskowej . Czyli żeby ta cena była adekwatna jakość powinna być porównywalna do tej Lki . A czy jest? Na jakimś anglojęzycznym forum przeczytałem że na 28mm jest słabo . Podobno jest gorzej niż w 24-105 4-7,1 na 24mm . A to oznacza że jest bardzo źle . Czy to prawda ? Trudno się dowiedzieć bo Canon chyba nie chce użyczać tego szkła do testów . Czekam na test Ch. Frosta albo inny wiarygodny materiał . Porównanie z 24-105L też byłoby ciekawe , dla mnie ciekawsze nawet z 24-105 4-7,1 .
    Potwierdzam, ze Canon nie ma tego szkła do użyczenia, dostał je jeden YouTuber przed premiera i to by było na tyle. Wiem bo próbowałem załatwić demo i mi się nie udało.

Dlatego po prostu swój egzemplarz kupiłem wiec insynuacje, ze materiał nie jest wiarygodny są według mnie oderwane trochę natomiast stwierdzenie, ze Frost jest wiarygodny mnie rozbawilo

Dla mnie jest tani, dla Ciebie może być drogi. Recenzje nagrywam ja, wiec nie wiem czemu miałbym nie zawrzeć w niej swojej opinii tylko kierować się czyimś zdaniem.

Co do bezpośredniego porównania i wniosków związanych z porównaniem do 24-105 f4L to taki materiał nagrałem, będzie dostępny jutro.
    Canon R8 + RF15-35mm f2.8L + RF 85mm 2.0 + RF 50mm 1.8 + RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + M6 mkII + EF-M 22mm 2.0 + Canon V10
    www.hubertmultana.pl

Dopiero zaczyna

Źle mnie zrozumiałeś . Absolutnie nie zarzucam ci nierzetelności . Materiał obejrzałem , zdjęcia przykładowe też . Tylko że to nie jest test . Na podstawie prezentowanych zdjęć nie da się ocenić jaka jest różnica jakości brzegów względem środka kadru . Nie wiadomo jak i jak szybko rośnie jakość przy przymykaniu przysłony . Nie widać jaka jest dystorsja na 28mm , winietowanie, i czy 28 kryje całą klatkę ( bo canon ostatnio zrobił co najmniej 2 obiektywy z ,,mechaniczną" winietą ) . Itp , itd .
    A co do CH F , robi testy w powtarzalnych warunkach. Miałem w rękach 4 z testowanych przez niego szkieł i w zasadzie zgadzam się z werdyktem . No i nie wszystkie obiektywy są u niego ,,Excellent" .
    Z ciekawości zapytam, co masz do jego recenzji ?
    Cena - dla ciebie , dla innych, może być niska i nic mi do tego , ja porównuję ją do ceny innych obiektywów i wychodzi mi że jest wysoka .
    A materiał z porównania 28-70 do 24 -105 obejrzę z przyjemnością .
    Ostatnio edytowane przez wagant ; 24-11-2024 o 02:36

Miasto
    Kraków

Patroni na Patronite mogą pobrać sobie paczkę wszystkich RAW pokazanych w odcinku. Jeśli ktoś nie wierzy w to co mówię to może przekonać się samemu tak jak mówiłem, zamiast prosić się producenta o sprzęt wolałem się uniezależnić - IRC wolną ręke.

Jesli chodzi o Frosta to cóż, staram się nie komentować kolegów z branży. Po prostu zawsze mnie bawi zaufanie do anglojęzycznych twórców gdy jednocześnie rzetelność polskich jest kwestionowana gdy jak dla mnie to Polacy twórcy mogą być wzorem dla reszty jesli chodzi o transparentność. Ale to całkowicie osobny temat.
    www.hubertmultana.pl

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

A ja popieram Waganta, akurat Frost ma przynajmniej testy powtarzalne, czyli włączasz sobie film sprzed 4 lat i aktualny i ma tę samą tablicę testową i resztę testów wykonuje podobnie jak kiedyś (jak nie tak samo). Dodatkowo włączasz jego film na pełnej rozdzielczości i na pełnym ekranie i widać, co jest ostre a co nie jest. Z Twoich JPGów wynika, że... ten obiektyw nie jest wart funta kłaków. Ostry to on nie jest.

PS: z tym "funtem kłaków" oczywiście przesadziłem :P ale wiadomo o co chodzi.

Dopiero zaczyna Awatar porcupine3

Tutaj macie test tego szkła w porównaniu z innymi RF'ami https://www.youtube.com/watch?v=By7RwR7oqZA&t=869s
    A tutaj dodatkowo RAW'y do tego testu https://www.dropbox.com/scl/fo/fbnty...bk069z8apexj5t

Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez porcupine3 Zobacz posta
    Tutaj macie test tego szkła w porównaniu z innymi RF'ami https://www.youtube.com/watch?v=By7RwR7oqZA&t=869s
    A tutaj dodatkowo RAW'y do tego testu https://www.dropbox.com/scl/fo/fbnty...bk069z8apexj5t
    A dodatkowo w komentarzach informacja, ze RF 24-105 był z rentala i był uszkodzony
    www.hubertmultana.pl

Początki nałogu Awatar rojo
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez Hubert Multana Zobacz posta
    Od jakiegoś czasu testuje swój egzemplarz obiektywu RF 28-70 f2.8 IS STM - najnowszego, taniego i kompaktowego zooma.

Obiektyw od dnia premiery dostępny jest w cenie 5900 zł.

https://www.youtube.com/watch?v=326bc7ogy8Y

Zalety:
    - kompaktowe wymiary i waga
    - praca pod swiatlo
    - stabilizacja
    - cena

Główne minusy:
    - Jakosc wykonania

]
    Bardzo fajne, amatorskie szkiełko, w cenie około 3k pln będzie warte rozważenia, kto w tym zakresie korzysta ze stałek a chce mieć tanią i w miarę sensowną alternatywę, w obecnej cenie jest klasycznym canonowskim żartem skierowanym dla onanistów sprzętowych, nie mających co robić z kasą i lubiących przepłacać w ramach nowości za szkła warte 50%, a najwyżej 2/3 swojej ceny...

Miasto
    Kraków

Nie wiem czy redaktor Optyczne zgodziłby się z tym że jego opinia o tym obiektywie jest canonowskim żartem dla onanistów sprzętowych. Rzadko kiedy słyszy się tam na portalu negatywne podsumowania orające sprzęt tuż przy gruncie - chociaż się zdarza. Próba dodawania do tego ideologii fanboyatsywa raczej nie jest trafionym kierunkiem.

Wkleiłem to bo nie jestem zaskoczony że wyszła lipa, pewnie bym znalazł screeny swoich wypowiedzi z dnia premiery które to mogłyby to potwierdzać że tak będzie ale nie chce mi się szukać.
    www.hubertmultana.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów