Cytat Zamieszczone przez wagant Zobacz posta
To już co najmniej drugi materiał w necie w którym autor zachwala ten obiektyw jako tani . No nie , tani on nie jest . Cena jest porównywalna o ile nie wyższa co sprawdzonego i udanego 24-105L ! Owszem to szkło jest jaśniejsze ale ma też znacząco mniejszy zakres ogniskowej . Czyli żeby ta cena była adekwatna jakość powinna być porównywalna do tej Lki . A czy jest? Na jakimś anglojęzycznym forum przeczytałem że na 28mm jest słabo . Podobno jest gorzej niż w 24-105 4-7,1 na 24mm . A to oznacza że jest bardzo źle . Czy to prawda ? Trudno się dowiedzieć bo Canon chyba nie chce użyczać tego szkła do testów . Czekam na test Ch. Frosta albo inny wiarygodny materiał . Porównanie z 24-105L też byłoby ciekawe , dla mnie ciekawsze nawet z 24-105 4-7,1 .
Potwierdzam, ze Canon nie ma tego szkła do użyczenia, dostał je jeden YouTuber przed premiera i to by było na tyle. Wiem bo próbowałem załatwić demo i mi się nie udało.

Dlatego po prostu swój egzemplarz kupiłem wiec insynuacje, ze materiał nie jest wiarygodny są według mnie oderwane trochę natomiast stwierdzenie, ze Frost jest wiarygodny mnie rozbawilo

Dla mnie jest tani, dla Ciebie może być drogi. Recenzje nagrywam ja, wiec nie wiem czemu miałbym nie zawrzeć w niej swojej opinii tylko kierować się czyimś zdaniem.

Co do bezpośredniego porównania i wniosków związanych z porównaniem do 24-105 f4L to taki materiał nagrałem, będzie dostępny jutro.