Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
Czy lepszy? Ja bym poczekał na więcej testów. Vitek jest droższy, ale też jak posłuchać recenzentów lepiej wykonany, ma dodatkowy pierścień, przyciski funkcyjne czy wyświetlacz. Dla jednego zbędne dodatki, dla drugiego coś za co warto dopłacić.
Wracając do tematu wątku - dla mnie te wspomniane rzeczy są mniej istotne. Wyświetlacz to jest coś, co chciabym od razu wyłączyć, ale sie nie da Na szczęście można ustawić screensaver w odróżnieniu od 16/1.8. Przycisk i przełącznik funkcyjny jest też w Samyangu. Ogranicznik odległości tez. Pierścień przysłon dla mnie zbędny kompletnie.

Po pierwszych porównaniach (obiektyw już w wersji produkcyjnej) najważniejsze co je odróżnia to ostrość i kontrast, różnicę tę widzę dopiero na matrycy 42 Mpx. Z bliskich odległości te różnice nie są duże, ale im dalej tym Viltrox jest ostrzejszy i ma lepszy mikrokontrast. Może to mieć znaczenie np. dla osób fotografujących na "pełnej dziurze" z większych odległości, np. astro itp.

Viltroxa koniecznie trzeba zaktualizować, bo na firmware 1.15 (i pewnie wcześniejszych) "pompuje". Po aktualizacji do 1.17 jest już dobrze na szczęście.

Dla portrecistów Samyang wydaje się być bardziej odpowiedni, ale osoby potrzebującej lepszej rozdzielczości i kontrastu koniecznie muszą zastanowić się nad Vitroxem.

Aha - obrazki dają ... identyczne. Dosłownie jeden do jednego.