Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Viltrox LAB 135mm f1.8 Sony FE

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Re: Viltrox LAB 135mm f1.8 Sony FE

Cytat Zamieszczone przez g69 Zobacz posta
    Co jest z Sony nie tak,ze przy takim wyborze optyki ciagle mocno rozbudowujacej sie,jednak będzie powrót do Canona??? )
    Ergonomia aparatu kuleje jak dla mnie, kolorystyka zwłaszcza skóra w Canonie nie do pobicia
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Viltrox LAB 135mm f1.8 Sony FE

Z insta niedawno
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    To czym on teraz będzie focić? Canon? Nikon? Fuji?

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez WinSho Zobacz posta
    To czym on teraz będzie focić? Canon? Nikon? Fuji?
    Samsung
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Uzależniony Awatar WinSho
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Samsung
    Dobra sprawdziłem, on Nikonem robi - zna się na rzeczy i wie co dobre

Początki nałogu
    Miasto
    silesian

Domyślnie Re: Odp: Re: Viltrox LAB 135mm f1.8 Sony FE

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Trudno mi się wypowiadać za kogoś, ale w moim przypadku jednak przywiązanie do kolorów generowanych przez Canona, a zwłaszcza na zdjęciach wywołanych przez DPP, ma kolosalne znaczenie. Obrabiając teraz niektóre pliki w starym DXO 11 mam już problem z wyjściem na te same barwy.
    Fakt,kolory Canona są mega przyjemne,co zreszta i sam zainteresowany potwierdza.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ergonomia aparatu kuleje jak dla mnie, kolorystyka zwłaszcza skóra w Canonie nie do pobicia
    Jest cos na pewno na rzeczy z tymi kolorami,pomimo,że ludzie twierdza,że wszystko mozna w rawie zrobić... Choc miałem a7iv tez na próbe i tam kolor juz znacznie milszy niz w a7iii.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Czy lepszy? Ja bym poczekał na więcej testów. Vitek jest droższy, ale też jak posłuchać recenzentów lepiej wykonany, ma dodatkowy pierścień, przyciski funkcyjne czy wyświetlacz. Dla jednego zbędne dodatki, dla drugiego coś za co warto dopłacić.
    Wracając do tematu wątku - dla mnie te wspomniane rzeczy są mniej istotne. Wyświetlacz to jest coś, co chciabym od razu wyłączyć, ale sie nie da Na szczęście można ustawić screensaver w odróżnieniu od 16/1.8. Przycisk i przełącznik funkcyjny jest też w Samyangu. Ogranicznik odległości tez. Pierścień przysłon dla mnie zbędny kompletnie.

Po pierwszych porównaniach (obiektyw już w wersji produkcyjnej) najważniejsze co je odróżnia to ostrość i kontrast, różnicę tę widzę dopiero na matrycy 42 Mpx. Z bliskich odległości te różnice nie są duże, ale im dalej tym Viltrox jest ostrzejszy i ma lepszy mikrokontrast. Może to mieć znaczenie np. dla osób fotografujących na "pełnej dziurze" z większych odległości, np. astro itp.

Viltroxa koniecznie trzeba zaktualizować, bo na firmware 1.15 (i pewnie wcześniejszych) "pompuje". Po aktualizacji do 1.17 jest już dobrze na szczęście.

Dla portrecistów Samyang wydaje się być bardziej odpowiedni, ale osoby potrzebującej lepszej rozdzielczości i kontrastu koniecznie muszą zastanowić się nad Vitroxem.

Aha - obrazki dają ... identyczne. Dosłownie jeden do jednego.

O obiektywach wiem prawie wszystko

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów