jeszcze sie nie przyzwyczaiłeś że często powstają firmy i produkty TYLKO po to aby je po sukcesie rynkowym sprzedać gigantom z gigantycznym zyskiem ....
jeszcze sie nie przyzwyczaiłeś że często powstają firmy i produkty TYLKO po to aby je po sukcesie rynkowym sprzedać gigantom z gigantycznym zyskiem ....
Nie wierze w gigantyczne zyski. Grono obiorcow na tego typu oprogramowanie nie jest duze. Pixmantec na pewno nie sprzedal zbyt wielu kopii. Na forum Pixmanteca jest zarejestrownych okolo 5000 osob. Jezeli zalozymy, ze druga polowa sie nie zarejstrowala, to bedzie okolo 10000. 10000*100USD=1000000 USD przychodu. To nie jest zbyt wielka kwota pieniedzy jak na prawie rok dzialalnosci. Po odliczeniu podatkow i kosztow dzialalnosci firmy nie zostanie zbyt wiele. Problem polega moim zdaniem na tym, ze firma nie byla zbyt duza i nie miala wystarczajacej gotowki, aby produkt dalej rozwijac, tak aby byc konkurencyjnym na rynku. Mozna bylo to wywnioskowac z niektorych wypowiedzi M. Tapesa na forum. Co do przejmowania firm, to moge Cie zapewwnic, ze jestem tego faktu jak najbardziej swiadomy. Natomiast moja irytacja jest spowodowana tym, ze prawopodobnie Adobe nie zapewni wsparcia dla RSP do czasu wypuszczenia na rynek LR, co moze nastapic w tym lub co bardziej prawdopodobne w przyszlym roku. Czyli prowdopodobnie potraktuje obecnych uzytkownikow z tzw. buta.
Zamieszczone przez mark_solo
Bardzo kiepskie zaokraglenia.
Podam inny przyklad - na naszym forum jest cos ponad 6000 uzytkownikow. Ale jednoczesnie na wszelkich roznych wiekszych i mniejszych imprezach osob z forum jest 2-3, max 10.... a Canonierow to ja widze czesto dziesiatki i setki (nawet odliczajac co najprostsze kompakty).
Wg mnie rozsadniejsze zalozenie, jesli chcesz sie opierac o ilosc uzytkownikow danego sprzetu/software na (mniej lub bardziej) oficjalnym forum producenta - to 100* wiecej a nie 2* wiecej.
Dlaczego? Bo ogromna wiekszosc uzytkownikow i konsumentow po prostu kupuje soft/sprzet i nie ma potrzeby pakowania sie i marnowania czasu na jakies tam fora internetowe, wiekszosc swoich kontaktow ze sprzedawca ograniczajac do rejestracji/aktywacji i tyle...
Byc moze masz racje. Mnie chodzi o wersje platna. Na pewno duzo wiecej jest uzytkownikow darmowej wersji. Jezeli byloby 100x wiecej, to Pixmantec sprzedalby 500000 licencji. W/g danych http://www.openraw.org/2006rawsurvey/chapter3 5% profesjonalistów używa PIXMANTECA, co dawałoby 10 000 000 profesjonalistów korzystających z RAW. Byc moze te liczby sa prawdopodobne. Nie twierdze, ze moje szacunkowe obliczenia sa prawdziwe, ale Twoje sa rowniez wziete z powietrza i nie poparte zadnymi danymi.Zamieszczone przez Vitez