jak ciemny to długi, jak krótki to jasny
24-70 f4 nawet bym nie brał pod uwagę choćby nie wiem jak dobry był (chyba że jest mały lekki i tani)
Widzę że dyskusja rozgorzała na całego ;-) to może włożę kij w mrowisko Czy nie lepiej zamiast Canona 24-70 f2.8L Usm 1gen nie wybrać odpowiednika ze stajni Sigmy lub Tamrona?
Jeśli tak to jaki? Pytanie nie bez kozery taka sugestia pojawiała się na grupie Canona na FB.
Im dłużej będziesz się zastanawiał i pytał, tym więcej będzie wątpliwości. Są fani niesystemowych szkieł i tak samo systemowych.
Tu nie FB, tu forum - przejrzyj wątki https://www.canon-board.info/forums/...strzanek-Canon.
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 07-11-2024 o 13:45
nie jestem Bangi, ale nad 24-70 2.8 mkI to bym sie zastanawial tylko gdybym szukal czegos do bodybuildingu.
wydasz dobrze ponad 2000 PLN za obiektyw, ktory w przypadku padaczki bedzie najprawdopodobniej nie do naprawienia (ten obiektyw jest, na ile mi wiadomo, juz po terminie dostepnosci czesci wymiennych), ktory optycznie odstaje sporo od nowoczesnych konstrukcji a do tego wazy 1,5x co alternatywy?
zdefiniuj swoje "uniwersalny". mam wrazenie, ze upierasz sie, ze to oznacza jasna przeslone i zakres standardowy. to moze byc uniwersalne w niektorych tematach foto, ale wcale nie musi. a juz na pewno nie kosztem kupowania starej optyki, do tego ciezkiej jak sowiecki zegarek z napedem na 4 kola i reaktorem atomowym na zuzyte opony od Moskwicza![]()
Ostatnio edytowane przez Bangi ; 07-11-2024 o 15:22