Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Wątek: Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Uniwersalny obiektyw do Canon Eos 5D mark III? Jaki?

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    No i ma stabilizację oraz dobre macro.
    24-105 tez ma stabilizacje, a to macro fajnie miec ale nie wiadomo co z niego nie wynika (bokeh jest nieco lepszy niz w 24-105 ale to tak jakbym powiedzial, ze ja mowie lepiej po francusku niz niemowa... ).

natomiast niewatpliwie ten obiektyw mozna bez bolu zebow uzywac w szerokim kacie. 24-105 w najszerszej pozycji jest zenada. ordynarnie twardy upadek ostrosci i jasnosci w rogach i material szkoleniowy na wyklad "jakie problemy z geometria moga miec obiektywy"
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 04-11-2024 o 15:11
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Jakąś misję czujesz czy jak? Co wspomnienie o tym obiektywie, to czule wspominasz te rogi. Trafiłeś kiepski egzemplarz i trauma się ciągnie. Mój nie jest taki zly.
    24-70/4 ma cebulowaty bokeh, falistą dystorsję i jest słaby na długim końcu. Cytuję z pamięci za jednym portalem.

A tak poważnie, znam tylko jeden dobry obiektyw w zakresie szerokim i nie jest to canon.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    A tak poważnie, znam tylko jeden dobry obiektyw w zakresie szerokim i nie jest to canon.
    To albo nie jestem wymagający, albo RF 24-105 jednak nie jest taki zły Są oczywiście szkła dające lepszy obrazek, ale jestem z niego zadowolony w całym zakresie ogniskowych.
    Co niestety nie zmienia faktu, że nie będzie on odpowiedni dla autora wątku.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Miasto
    wieś, nie miasto

Może moja wypowiedź jest trochę niejednoznaczna, ale też uważam 24-105/4 za bardzo dobry obiektyw uniwersalny. Ten szeroki kąt, który wspominam to stałka UWA, ale kolega założyciel nie o to pyta.

Mówimy o EF, a nie o RF. Ma pasować do EOSa 5D.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 04-11-2024 o 16:12
    Ja
    Konfucjusz

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

ja używałem Tamrona 24-70 f2.8 w wersji pierwszej i też byłem zadowolony z niego i ma stabilizację. Testów jest od groma obiektywów 24-70 pod EF. Poszukać, podjąć decyzję.

Pełne uzależnienie

używam EF 24-105 /4L to obiektyw pełen sprzeczności - niezła budowa ale ma tendencję do wysuwania przedniej części po wpływem własnego ciężaru (problem pojawi się po ok 3 latach od nowości), po jakimś czasie możliwe problemy z fleksem, - świetny zakres ale jak dla mnie to producent powiniem poświęcić te 24m i zrobić optycznie wybitne 28-105 bo wygląda że w czasach kiedy był projektowany nie dało się zrobić zooma 5x który byłby mniej kompromisowy - narzekam ale tak naprawdę nie chciałbym używać niczego gorszego optycznie od tego obiektywu - z drugiej strony robi świetne zdjęcia (czasem) i widuje się z niego swietne zdjęcia - używam ale bez przyjemności i wiary w to co wyjdzie.
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Jak przedmówcy - polecam ef 24-70/4L/ Ma macro i jest bardzo dobry chyba w najbardziej użytecznym zakresie 24-50mm.
    Przy czym nie za długi.

--- Kolejny post ---

Jak przedmówcy - polecam ef 24-70/4L/ Ma macro i jest bardzo dobry chyba w najbardziej użytecznym zakresie 24-50mm.
    Przy czym nie za długi.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Jakąś misję czujesz czy jak? Co wspomnienie o tym obiektywie, to czule wspominasz te rogi. Trafiłeś kiepski egzemplarz i trauma się ciągnie. Mój nie jest taki zly.
    24-70/4 ma cebulowaty bokeh, falistą dystorsję i jest słaby na długim końcu. Cytuję z pamięci za jednym portalem.
    przejrzalem sobie z ciekawosci swoje stare zdjecia... 5D2, 5D2, 6D1 i 24-105/4 mkI...

rogi sa tak zle jak je pamietam. przy 24 i 28mm nawet przy f8 nie wychodza na prosta. przy 32mm jest lepiej chociaz w skrajnych rogach tez jest bida. w kazdym przypadku jest to dosc gwaltowny spadek, nie jak w 17-40 gdzie nawet po przymknieciu spadek ostrosci zaczyna sie w polowie drogi do rogow. w 24-105 jest to wlasnie raptowny upadek standardow.

relatywnie... z perspektywy dzisiejszego uzytkownika optyki RF(-S) projektowanej pod katem grubego wyciagania za uszy... byc moze dzisiejszymi profilami optyki LR dalby doprowadzic rade 24-105/4 do poziomu uczciwosci. tak jak to robi np RF-S 18-150
    ze starymi profilami, z czasow kiedy jeszcze obiektywy projektowalo sie pod katem jakosci a nie jakosi optycznej ("jakos" to bedzie po korektach), to jednak pozostaje spora sromota z tego 24-105 L...

dla mnie 24-70 to duzo lepsza optyka niz 24-105. daleko jej do idealu (Twoja uwage nt. zoomow standardowych potwierdzam. a nawet zaprzeczam), ale 24-105 L jest zauwazalnie dalej. mialem jakis czas 24-105 STM i wolalbym chyba nawet rowna slabsza jakosc tegoz niz fajny srodek i dramatyczne rogi w 24-105 L. mniej sie w oczy rzuca
    www albo tez flickr

Miasto
    wieś, nie miasto

Nie neguję Twojej opinii, powiedziałbym nawet że szanuję. Trochę sobie żartowałem .
    Zgadzam się, że szeroki koniec jest niewybitny, dlatego jakiś czas temu poszukałem porządnego UWA i znalazłem stałkę: Zeiss Distagon 2.8/21. Wreszcie uzywanie szerokiego kąta jest przyjemne.
    Uniwersalny zoom nie ogranicza się do szerokiego końca, rozumiem że jako krajobraziarz na tym się skupiasz. Ja bardzo często robię w zakresie 35-105 i ten szeroki koniec jest mniej ważny.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 05-11-2024 o 14:48
    Ja
    Konfucjusz

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Uniwersalny zoom nie ogranicza się do szerokiego końca, rozumiem że jako krajobraziarz na tym się skupiasz. Ja bardzo często robię w zakresie 35-105 i ten szeroki koniec jest mniej ważny.
    cos w tym jest. sam kupilem RFs 18-150 dla jego zakresu 18-70, bo tego co jest dalej nie musze uzywac (a i optycznie powyzej 100mm tez mogloby byc lepiej)...
    www albo tez flickr

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów