A jakiedys mialem i wyrzucilem w cholere bo wkurzalo mnie ze nie mozna wylaczyc jakiegos DxO lightning engine - chcialem zeby tylko likwidowalo dystorsje, ale wlaczyc samej tej opcji jakos mi sie nie udalo... Wiec wyladowal w koszu![]()
A jakiedys mialem i wyrzucilem w cholere bo wkurzalo mnie ze nie mozna wylaczyc jakiegos DxO lightning engine - chcialem zeby tylko likwidowalo dystorsje, ale wlaczyc samej tej opcji jakos mi sie nie udalo... Wiec wyladowal w koszu![]()
no ja tam widze checkbox przy zakładce sugerujący wyłaczenie procesingu tego silnikaZamieszczone przez Veene2
u mnie na HT chodzi faktycznie nie super szybko ale koszmarnie wolno też nie jest![]()
testuje sobie testuje .... koncertowe i kontrastowe i zwalone przez optyke
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
Wersja 4.0 beta jest naprawdę niezła. Zwłaszcza podobają mi się kolory w wersji neutral. Bardzo ładnie wyciaga też detale z cieni. Tylko ta prędkość nadal nie jest zachęcająca. Jak bym miał wszystkie fotki obrabiać tym softem to bym się chyba powiesił...ale może w wersji finalnej to poprawią.
Ciekawe jak będzie działał ten plugin do szopa. Generalnie jest to bardzo interesujący soft i polecam sprawdzić go na trudnych fotkach.
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Klik, klik, czas na kawę, klik, herbatę, klik i ciastka. Ale z efektów jestem zadowolony.
Pojawiła się wersja 4.1. Przetestuję to wam powiem czy jest wolna. Interfejs jest podobny do Lightroom'a.
Soft jest bardzo dobry - używałem 3.5, używałem 4.0. Baza obiektywów jest naprawdę spora. Na photozone.de można przeczytać porównanie oprogramowania do obróbki RAWów, między innymi DXO - zwracają uwagę na słabszą (w porównaniu z innymi programami) rozdzielczość plików otrzymywnych z RAWów obrabianych DXO, czy może ktoś robił jakieś własne testy?
Co do prędkości to chyba sporą rolę gra wielkość RAMu - czytaj bez 1GB do 4.0 nie podchodzić.
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Nie jest tak źle. Więcej RAM-u załatwia sprawę. Niemniej jednak wolę AP Lightroom. Jego możliwości związane z obróbką RAW są naprawdę imponujące a wszystko podane w niezwykle przystępny sposób. W DXO kontrola ekspozycji jest mizerna.
Czesc!
Zainstalowalem sobie demo i faktycznie bardzo fajny program.Powoli go rozgryzam tylko z jednym mam problem.Jak chce zapisac fote i daje mu polecenie save as to jedynym mozliwym formatem zapisu jest dxp.Zmiany ustawien w programie tak jak podaje to instrukcja nic nie wnosza.Nie moge ustawic formatu pliku do zapisu jako JPG.Moze ktos z Was cos na ten temat wie.Prosze o jakies wskazowki.Chyba ze w wersji demo tylko taka opcja jest.
Pozdr.
Przetstowałem go ostatnio, bo jest dołączony do ostatniego numeru Foto-Video. Rzeczywiście, korekcja obiektywu jest dość przekonująca. Ale to samo, albo i lepiej mozna osiągnąć w PS2, a już z pewnościa za pomoca róznych pluginów do PS. Natomiast DXO jest BARDZO słaby jesli chodzi o rozdzielczość zdjęcia. Porównywałem go z wiekszością dostęnych na rynku RAW konwerterów i DXO jest w tej dziedznie beznadziejny, np. w porównaniu z liderem w tel dziedzinie tj. Capture One. Po prostu to co widać w innych konwertach, np. drobny rysunek żyłek na liściach drzewa, w DXO jest smutną zieloną masą. Fakt ten został zresztą zauważony w szeregu reviews w Internecie.
Pozdrawiam