Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: DXO - niesamowity soft

Bywalec Awatar Veene2
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A jakiedys mialem i wyrzucilem w cholere bo wkurzalo mnie ze nie mozna wylaczyc jakiegos DxO lightning engine - chcialem zeby tylko likwidowalo dystorsje, ale wlaczyc samej tej opcji jakos mi sie nie udalo... Wiec wyladowal w koszu

Początki nałogu Awatar jadeit
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2
    nie mozna wylaczyc jakiegos DxO lightning engine
    no ja tam widze checkbox przy zakładce sugerujący wyłaczenie procesingu tego silnika
    u mnie na HT chodzi faktycznie nie super szybko ale koszmarnie wolno też nie jest
    testuje sobie testuje .... koncertowe i kontrastowe i zwalone przez optyke

pozdrawiam
    un point c'est toi
    fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Wersja 4.0 beta jest naprawdę niezła. Zwłaszcza podobają mi się kolory w wersji neutral. Bardzo ładnie wyciaga też detale z cieni. Tylko ta prędkość nadal nie jest zachęcająca. Jak bym miał wszystkie fotki obrabiać tym softem to bym się chyba powiesił...ale może w wersji finalnej to poprawią.
    Ciekawe jak będzie działał ten plugin do szopa. Generalnie jest to bardzo interesujący soft i polecam sprawdzić go na trudnych fotkach.
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Klik, klik, czas na kawę, klik, herbatę, klik i ciastka. Ale z efektów jestem zadowolony.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Pojawiła się wersja 4.1. Przetestuję to wam powiem czy jest wolna. Interfejs jest podobny do Lightroom'a.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Soft jest bardzo dobry - używałem 3.5, używałem 4.0. Baza obiektywów jest naprawdę spora. Na photozone.de można przeczytać porównanie oprogramowania do obróbki RAWów, między innymi DXO - zwracają uwagę na słabszą (w porównaniu z innymi programami) rozdzielczość plików otrzymywnych z RAWów obrabianych DXO, czy może ktoś robił jakieś własne testy?
    Co do prędkości to chyba sporą rolę gra wielkość RAMu - czytaj bez 1GB do 4.0 nie podchodzić.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Początki nałogu Awatar mrek
    Miasto
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mirhon Zobacz posta
    Wolny, to fakt ale ponoć ma bardzo zaawansowane algorytmy :-) oparte o badania poszczególnych kombinacji body+obiektyw
    A ja go sprawdze na moich prostych skanach z labu. Innych nie mam bo ja analogowy jestem.
    Pozdrawiam
    Marek
    -----------
    canon user

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Nie jest tak źle. Więcej RAM-u załatwia sprawę. Niemniej jednak wolę AP Lightroom. Jego możliwości związane z obróbką RAW są naprawdę imponujące a wszystko podane w niezwykle przystępny sposób. W DXO kontrola ekspozycji jest mizerna.

Tytusdezoo
    Guest

Domyślnie DXO-jak zapisac obrazek w jpg

Czesc!
    Zainstalowalem sobie demo i faktycznie bardzo fajny program.Powoli go rozgryzam tylko z jednym mam problem.Jak chce zapisac fote i daje mu polecenie save as to jedynym mozliwym formatem zapisu jest dxp.Zmiany ustawien w programie tak jak podaje to instrukcja nic nie wnosza.Nie moge ustawic formatu pliku do zapisu jako JPG.Moze ktos z Was cos na ten temat wie.Prosze o jakies wskazowki.Chyba ze w wersji demo tylko taka opcja jest.
    Pozdr.

Domyślnie

Przetstowałem go ostatnio, bo jest dołączony do ostatniego numeru Foto-Video. Rzeczywiście, korekcja obiektywu jest dość przekonująca. Ale to samo, albo i lepiej mozna osiągnąć w PS2, a już z pewnościa za pomoca róznych pluginów do PS. Natomiast DXO jest BARDZO słaby jesli chodzi o rozdzielczość zdjęcia. Porównywałem go z wiekszością dostęnych na rynku RAW konwerterów i DXO jest w tej dziedznie beznadziejny, np. w porównaniu z liderem w tel dziedzinie tj. Capture One. Po prostu to co widać w innych konwertach, np. drobny rysunek żyłek na liściach drzewa, w DXO jest smutną zieloną masą. Fakt ten został zresztą zauważony w szeregu reviews w Internecie.

Pozdrawiam

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów