Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Conon Eos 5D Mark III- czerwony błysk ekranu wizjera?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Conon Eos 5D Mark III- czerwony błysk ekranu wizjera?

Cześc
    Kupiłem 5D Mark III i to co mnie zastanawia to pojawiający się czerwony błysk na całym ekranie wizjera wraz ze złapaniem i podświetleniem punku ostrości("celownika"). Nie dziwiłoby mnie to ale w moim 40D podświetla się tylko punkt i ten "czerwony punkt" jest niejako wyizolowany-czyli cały ekran na około jest przezroczysty-widać w nim kadr, bez czerwonego błysku(być może to efekt podświetlenia krawędziowego).
    Czy i ewentualnie co jest nie tak z moim 5DM3?
    Zaznaczę też że podświetlenie punktu ostrości(czy też "celownika") następuje przy słabym świetle, przy dziennym pozostaje on czarny?
    Proszę o info jak to jest u Was bo nie wiem czy to norma czy jednak usterka?
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Domyślnie Odp: Conon Eos 5D Mark III- czerwony błysk ekranu wizjera?

Wydaje mi się, że matowka może mieć jaką mała wadę, lub nie przylega dobrze, coś co powoduje że światło się rozprasza na całej matówce a nie zatrzymuje się na wygrawerowanym punkcie. Właśnie w świetle dziennym prawie nie widać że się świeci ponieważ rozbłyskuje na całej matówce i dopiero jak jest ciemniej to widać. Może wymiana by pomogła, co jest proste
    Ostatnio edytowane przez Karlbuk ; 03-11-2024 o 17:30

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Nie wiem jak dokładnie jest w 5Dmk3 ale układ jest podobny jak 1DX, a tam lekko błyska na czerwono cała matówka bo punktów ostrości jest dużo więcej niż w 40D/50D/5DII. Ponadto punkty ostrości w 40D są chyba grawerowane na matówce i wybiórczo podświetlane na czerwono a w 1DX są wyświetlane w technice LCD na czarno i dodatkowo oświetlane czerwienią w zależności od ustawień w konfiguracji aparatu.
    Moim zdaniem jest wszystko w porządku. Najwyżej możesz porównać z innymi egzemplarzami, czy to błyskanie całej matówki jest podobnej intensywności.
    Czy po wyjęciu baterii z aparatu obraz na matówce mimo ustawienia wcześniej prawidłowej ostrości staje się nieostry?
    Jeśli tak - to oznacza, że to jest ten sam sposób działania co w 1DX
    R3 + RF85LDS

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez Tomky Zobacz posta
    Cześc
    Kupiłem 5D Mark III i to co mnie zastanawia to pojawiający się czerwony błysk na całym ekranie wizjera wraz ze złapaniem i podświetleniem punku ostrości("celownika"). Nie dziwiłoby mnie to ale w moim 40D podświetla się tylko punkt i ten "czerwony punkt" jest niejako wyizolowany-czyli cały ekran na około jest przezroczysty-widać w nim kadr, bez czerwonego błysku(być może to efekt podświetlenia krawędziowego).
    Czy i ewentualnie co jest nie tak z moim 5DM3?
    Zaznaczę też że podświetlenie punktu ostrości(czy też "celownika") następuje przy słabym świetle, przy dziennym pozostaje on czarny?
    Proszę o info jak to jest u Was bo nie wiem czy to norma czy jednak usterka?
    Te kilka linków powinno pomóc Tobie w zrozumieniu pracy wizjera w 5D Mark III:

https://www.canon-board.info/threads...=1#post1368903

https://www.canon-board.info/threads...=1#post1368974

https://www.google.com/url?sa=t&sour...T1w2qBs5UuQRNl (strony 64 i 105)

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Dzięki zagadnienia w instrukcji wyjaśniają dlaczego w jakich warunkach jest odświetlenie a w jakich nie-dzięki.
    Natomiast jeśli chodzi o ten rozbłysk na całej powierzchni zdania widzę są podzielone w powyższych wypowiedziach?
    U mnie jest tak że punkt AF jest kwadracikiem natomiast jest jeszcze naokoło niego kółko z linii przerywanej który też się podświetla a za ta para cały wyświetlacz.
    Co do tematu braku ostrości po wyciągnięciu baterii tak po uzyskaniu ostrości w kadrze i wyjęciu baterii kadr staje się matowy.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    Nie wiem jak dokładnie jest w 5Dmk3 ale układ jest podobny jak 1DX, a tam lekko błyska na czerwono cała matówka bo punktów ostrości jest dużo więcej niż w 40D/50D/5DII. Ponadto punkty ostrości w 40D są chyba grawerowane na matówce i wybiórczo podświetlane na czerwono a w 1DX są wyświetlane w technice LCD na czarno i dodatkowo oświetlane czerwienią w zależności od ustawień w konfiguracji aparatu.
    Moim zdaniem jest wszystko w porządku. Najwyżej możesz porównać z innymi egzemplarzami, czy to błyskanie całej matówki jest podobnej intensywności.
    Czy po wyjęciu baterii z aparatu obraz na matówce mimo ustawienia wcześniej prawidłowej ostrości staje się nieostry?
    Jeśli tak - to oznacza, że to jest ten sam sposób działania co w 1DX
    Co do tematu braku ostrości po wyciągnięciu baterii tak po uzyskaniu ostrości w kadrze i wyjęciu baterii kadr staje się matowy.
    Co do świecenia całej matówki to w moim przypadku nie świeca wszystkie punkty tylko jeden kwadracik otoczony kołem z linii przerywanej i to powoduje rozbłysk całej matówki na czerwono a nie wyselekcjonowane świecenie kwadracika otoczonego kółkiem?Myślisz że to norma w tej technologi?
    Canon Eos 5D Mark III/Canon 40D plus dwa szkła o których nie warto wspominać....

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Jedyne wyjście to porównać z innym egzemplarzem. Albo oddać do serwisu do regulacji położenia matówki.
    R3 + RF85LDS

Bywalec
    Miasto
    Łódź

W takim razie pytanie do właścicieli 5D Mark3 jak to u Was wygląda?

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Rozmawiałem z serwisem Pani stwierdziła że to normalne że jest przy podświetleniu celownika i punktu ostrości błysk na całym ekranie.

Uprawnienia umieszczania postów