Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Pada deszczyk, pada...

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie Pada deszczyk, pada...

Witajcie,

zaczęła się jesień, będzie coraz więcej wilgoci w powietrzu i wody spadającej z nieba. Tak się zastanawiam, z jak wielkim respektem do nich podejść. Wiadomo, gdybym chodził z "jedynką" z dokręconą "L-ką" to bym się bardzo nie przejmował (chociaż kto wie, człowiek boi się różnych rzeczy ;-) ), ale mój zestaw (EOS 33V + EF 28-105 USM) za wodoszczelny nie uchodzi.
    No i stąd pytanie - jak to u Was wygląda? Panikujecie, chowacie aparaty i ścieracie z nich natychmiast te pierwszą kroplę deszczu i nie wyciągacie aparatu czując osiadającą na twarzy wilgoć, czy wprost przeciwnie - nie przejmujecie się specjalnie, dopóki rzeczywiście nie leje?
    Ja na razie żyję w strachu, ale to przyzwyczajenie z cyfry i być może niesłusznie?
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

nie wiem, czy odważę się coś napisać

serio, to ja nie martwie się specjalnie. jak pada to chowam do torby, jesli nie leje, to zdaza sie mi czasem go wyjac i cykac. Mialem dwie tragiczne przygody, ktore 300d przezyl. Raz na statku na Helu fala byla laskawa mnie zmoczyc dosc intensywnie (razem z aparatem). Wylaczylem go,. wytarlem i wlaczylem po 15min, bylo ok.
    Drugi raz, to bylo na Moście Karola w Pradze. Fociłem sobie w nocy ze statywu. Poczułem podmuch wilgotnego powietrza i w ciągu 1 sek. znalazłem się w ulewie. Takiej konkretnej. Wkoło biegają ludzie w popłochu, w obie strony, a ja odkręcam aparat od statywu. Zdążył zmoknąć, potem trafił do torby, która szczęśliwie okazała się w miare szczelna i również to przeżył.

Obawiam się, że to było czyste szczeście, więc "nie próbujcie tego w domu"
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    ...Mialem dwie tragiczne przygody, ktore 300d przezyl...
    Miałem gorszą przygodę, ale to ja, a nie sprzęt byłem bliski odejścia do krainy wiecznych łowów Ze 20 lat temu robiłem nocne zdjęcia na jednym z gdańskich wiaduktów. Był to późny listopadowy wieczór z temperaturą zaledwie +kilka C. Po jakiejś godzinie, kiedy byłem już porządnie zmarznięty, nagla nie wiadomo skąd lunął obfity deszcz połączony z gradem. Zanim zwinąłem cały sprzęt do torby, to byłem już kompletnie mokry przy temperaturze zewnętrznej wahającej się wokół 0C.
    Do domu miałem jakieś 15 minut piechotą, ale już po 5 minutach biegu byłem bliski utraty przytomności z zimna. W ten sposób miałem okazję przekonać się dlaczego rozbitkowie są w stanie przeżyć tylko kilka minut w lodowatej wodzie :wink:

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    [...] nagla nie wiadomo skąd lunął obfity deszcz połączony z gradem. Zanim zwinąłem cały sprzęt do torby, to byłem już kompletnie mokry przy temperaturze zewnętrznej wahającej się wokół 0C [...]
    no to nieźle :-), brrr... ale sprzęt, jak rozumiem, przeżył pakowanie bez problemu?
    Kupa złomu i Lightroom

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez drrrl
    no to nieźle :-), brrr... ale sprzęt, jak rozumiem, przeżył pakowanie bez problemu?
    Przecież sprzęt jest zawsze najważniejszy, no nie?

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Przecież sprzęt jest zawsze najważniejszy, no nie?
    no masz... ;-)
    Kupa złomu i Lightroom

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    nie wiem, czy odważę się coś napisać
    Zapomniales podac wzorow, np na predkosc wiatru, ilosc wody na cm, wilgotnosc powietrza itp itd

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Oooo, Vitez. Znowu na temat?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Mój sprzęt dobrze zna deszcz.
    I jakoś nikt nikomu nie zaszkodził.
    Tylko w czasie deszczu warto mieć osłonę przeciwsłoneczną, aby krople nie osiadały na soczewce.
    Przeciwdeszczową znaczy się
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów