Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: Szukam kompaktu z szerokim zoom'em

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Domyślnie Szukam kompaktu z szerokim zoom'em

Cześć Szanownym,
    szukam kompaktu z zoom'em, który na krótszym końcu ogniskową dla ekwiwalentu formatu 35 mm będzie mieć mniejszą niż 20. Najszerszy, jaki znalazłem to Sony ZV-1 II, ale odpowiednik 50 mm na drugim końcu to za mało (200-300 byłoby ok). Czy ktoś z Szanownych pomoże?
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Szukam kompaktu z szerokim zoom'em

Mission impossible imo
    Jeszcze w czasach swietnosci kompaktów (era pre smartfonowa) szeroki koniec to bylo max 24mm, a przewaznie 28-35. Moze byl jakis 20, ja o takim nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 25-10-2024 o 05:50
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Szukam kompaktu z szerokim zoom'em

Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to Samsung Galaxy S24 Ultra
    Poważnie, tylko smartfona tu widzę. Ma takie obiektywy:
    Primary: 200MP sensor, 24mm equivalent f/1.7-aperture lens, AF, OIS
    Ultra-wide: 12MP sensor, 13mm equivalent f/2.2-aperture lens, AF
    Tele 1: 10MP sensor, 67mm equivalent f/2.4-aperture lens, OIS, AF
    Tele 2: 50MP sensor, 111mm equivalent f/3.4-aperture lens, OIS, AF
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

No i jakość zdjęć z tego samsunga jest nieporównywalnie lepszą niż z jakiegokolwiek aparatu cyfrowego przecież.

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    No i jakość zdjęć z tego samsunga jest nieporównywalnie lepszą niż z jakiegokolwiek aparatu cyfrowego przecież.
    Ej no! Ja nie jestem członkiem zakonu wyznawców foto ze smartfonów. Wręcz przeciwnie. Ale jeśli ktoś szuka kompaktu z zoomem i szerokim końcem szerszym niż 20 mm, to raczej nie ma zbyt dużego wyboru. Nie wiem, co ma pod tym względem do zaproponowania jabłuszko, bo nie śledzę ich specyfikacji, niemniej kompaktu takiego nie kojarzę. A foty z tego smartfona są już na takim poziomie, że aparaty kompaktowe właściwie powoli przestają mieć sens (kompaktowe, nie bezlustra, czy lustrzanki - nie mylmy pojęć!). Sam dla poprzednika tego smartfona definitywnie zrezygnowałem z kompaktów i jeśli akurat nie biorę torby ze sprzętem, to ograniczam się do zdjęć z Samsunga.
    A tak btw, to nie dawno na fb jeden gostek się upierał, podając się za zawodowego fotografa z 40-letnim stażem, fotosistę, że zdjęcia z tego szajsunga są lepsze niż z R10. I szedł totalnie w zaparte. Odlot...
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria.solti.pl

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Dzięki, ale dla mnie aparat w telefonie pełni wyłącznie rolę notatnika.
    Wygląda na to, że trzeba pozostać przy większym gabarycie i przekładaniu obiektywów...
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Odnośnie zoom-a w smartfonach to trzeba pamiętać o jeszcze jednej kwestii, którą już poruszyłem w innym wątku - smartfony nie mają klasycznego zoom-a optycznego, wszystkie wartości pośrednie pomiędzy natywnym, są "cyfrowe" - czyli dla podanego już S24 Ultra mamy optycznie:
    24mm equivalent f/1.7-aperture lens, AF, OIS
    13mm equivalent f/2.2-aperture lens, AF
    67mm equivalent f/2.4-aperture lens, OIS, AF
    111mm equivalent f/3.4-aperture lens, OIS, AF

ale już takie 50mm będzie "cyfrowe".

Osobiście staram się unikać "cyfrowych" zoomów, bo to po prostu czasami wygląda jak dla mnie źle i żadnego wspomaganie AI mnie nie przekonuje. Widzę to chociażby podjęciach z mojego Pixela 6 Pro, a syna S23.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 25-10-2024 o 14:34

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Odnośnie zoom-a w smartfonach to trzeba pamiętać o jeszcze jednej kwestii, którą już poruszyłem w innym wątku - smartfony nie mają klasycznego zoom-a optycznego, wszystkie wartości pośrednie pomiędzy natywnym, są "cyfrowe"
    Zgadza się. Dlatego używam tylko natywnych ogniskowych, żadnych pośrednich. Coś, jakbym czterema stałkami fotografował
    galeria.solti.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sącz

W onym czasie żadem z konsumentów kompaktów by nie docenił zalet szerokości obiektywu, tej grupie imponuje długość (krotność zooma), a i to bardziej dla "mania" niż powtarzalnego używania (więcej niż tydzień po zakupie).
    Zoooom musiał mieć 30x (krotność), i iść w tele, a nie te same 30x przez skrócenia najmniejszej ogniskowej. Bez ssania z rynku nie powstaną droższe przecież zoomy ultraszeroko-ultradługie.

Dla pełności psychologiczne-historycznej warto tu dorzucić kontrukcje pro-panoramiczne, w tym na film, ale to wydaje się wychodziło z ogniskowej optycznej 28-35mm. O wiele droższe, nie mam wiedzy czy dla konsumenta, czy bardziej dla specjalistów
    Ex Nikon, w tym analog.
    70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
    Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Iść w tele to już było dla swiadomych uzytkownikow. Rozmawialem z wieloma ludzmi wtedy i zawsze byli zaskoczeni ze krotnosc zooma to jest dlugi koniec dzielone przez krotki. Mysleli, ze jak ktos ma taką Bigme to ma zooma z 1000x.

Jacku - znasz swoj problem, wiesz jakie jest dla niego rozwiazanie, kazdy juz je podpowiada, a mimo to nie chcesz wyzbyc sie przyzwyczajen. Serio wyjdz poza ten notatnik nic nie stracisz, nie bedziesz mial ujmy na honorze. nawet kup jakis zwykly starszy hawei p40 pro, tylko do zdjec. I nie bedziesz juz potrzebowal zadnych ciampaktów.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów