Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Canon R nie uruchamia się

Domyślnie Canon R nie uruchamia się

Witam
    Szykowałem się dzisiaj do zdjęć, pakowałem sprzęt Canon R i sprawdzałem aparat, podłączyłem Baterry Grip i aparat się nie włączył, wyświetlacz blady. Zdjąłem Gripa włożyłem baterię i dalej nic. Kombinowałem, sprawdzałem styki i nic. Pomyślałem że Grip go uszkodził bo przed podłączeniem działał. Nie udało mi się go ostatecznie uruchomić, pewnie coś padło w aparacie. Może znacie jakiś sesnowny serwis poza firmowym? Niestety aparat po gwarancji. A może jest jakiś trik na uruchomienie?
    Pozdrawiam serdecznie
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Domyślnie Odp: Canon R nie uruchamia się

Niestety padła płyta główna. Została już wymieniona i czekam na paczkę z serwisu. Koszt naprawy niecałe 2 tyś zł
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
    Niestety padła płyta główna. Została już wymieniona i czekam na paczkę z serwisu. Koszt naprawy niecałe 2 tyś zł
    Gdzie wymieniałeś? Porównywałeś ceny różnych serwisów?

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Mohinder Zobacz posta
    To ja już bym tego gripa nie podłączał.
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A wiadomo w ogóle dlaczego padła płyta główna? Czy tylko takie ogólne info? Co to był za grip?

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    Gdzie wymieniałeś? Porównywałeś ceny różnych serwisów?
    Szukałem samej płyty do wymiany, znalazłem film jak to zrobić ale niestety cena samej płyty była na tyle wysoka, że nie było sensu bawić się samemu a do tego jeszcze trzeba jakoś aktywować płytę i jakieś kalibracje robić.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    To ja już bym tego gripa nie podłączał.
    Aparat pojechał do serwisu razem z gripem i po sprawdzeniu nie znaleziono przyczyny. Wszystko działa po naprawie aparatu.
    Tak jak wcześniej pisałem po wymianie płyty trzeba przeprowadzić jakąś aktywację płyty i kalibracje (takie informacje uzyskałem z serwisu na Żytniej)i właśnie chwalą się, że wszystkie takie rzeczy robią na super hiper maszynach. Niestety w moim przypadku po otrzymaniu aparatu po naprawie okazało się, że kalibracja poziomicy im nie wyszła lub jej nie zrobili. Odbiegała od poziomu czy pionu około 4 stopni. Na początku tylko do nich zadzwoniłem i poprosiłem o umieszczenie notki przy moim zleceniu, że taki problem jest (tak na przyszłość). Później stwierdziłem, że nie będę wysyłał bo to trochę problem w moim przypadku ale nadarzyła się okazja, kolega jechał do polski i wziął aparat. Złożyłem zlecenie naprawy i odbioru sprzętu przez kuriera. Jak już sprzęt dotarł do serwisu i został sprawdzony i wyceniona kalibracja poziomicy to zadzwoniłem do nich i zapytałem dlaczego mam za to płacić skoro to oni nie skalibrowali poprawnie płyty po wymianie swoimi hiper maszynami. Również nie chciałem ponownie płacić za przesyłkę no i finalnie stanęło na tym, że pomimo wyceny na 120zł nie zapłaciłem nic i również przesyłkę w obie strony wzięli na siebie. Aparat własnie wczoraj wrócił do mnie i poziomica jest skalibrowana poprawnie. Nie dało się od razu tego zrobić?

Uprawnienia umieszczania postów