Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: [cauchy] Pieniny i okolice

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie [cauchy] Pieniny i okolice

Uwielbiam Pieniny, ta okolica i mikroświat są mi bardzo bliskie. Staram się tu być przynajmniej raz w roku, tym razem jestem tu cały tydzień z zamiarem pofocenia, podronowania i pojeżdżenia rowerem. W zasadzie Tatry, Pieniny i okolice to już jedyne góry w Polsce w jakich bywam. Bieszczady czy Karkonosze o tej porze roku też mają swój urok, ale niestety nijak nie dorównują - w mojej opinii - tym dwóm pasmom.

1. zatoka flisacka w Czorsztynie, widok z drona
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DJI_0059.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	1,40 MB
ID:	18571

2. Velo Czorsztyn, północna część

Nazwa:	IMG_3390.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	2,91 MB
ID:	18572

3. Łapszanka

Nazwa:	IMG_3459.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	2,04 MB
ID:	18573

4. czy ta krowa wie, że pasie się na łące z jednym z najprzedniejszych widoków na Tatry w PL?

Nazwa:	IMG_3441.jpg
Wyświetleń:	11
Rozmiar:	2,69 MB
ID:	18574

5. ikoniczny klon jaworowy w Osturni, którego miejsca nikt z instagramerów nie chce zdradzać i trzeba siedzieć nad mapami żeby mniej więcej go zlokalizować miejscówka jeszcze do odwiedzenia przy wschodzie słońca.

Nazwa:	IMG_3487.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	2,70 MB
ID:	18575
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 23-10-2024 o 18:30
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Bywalec
    Miasto
    Muzkol

Domyślnie Odp: [cauchy] Pieniny i okolice

procz czorsztyna, ktory np. wg paryskich (ale nie tylko), nalezy jeszcze do podhala, to reszta to nie pieniny, ino spisz.

a krowa na pewno wie, bo ilosc tam pstrykajacych (zarowno tych, co canonami i nikonami, jak i tych, co wdziecza sie do smyrofonikow) przechodzi ludzkie pojecie. niestety, bo jeszcze niedawno spisz byl jednym z najdzikszych regionow polski (juz pomijam czasy komuny, gdy droga - szutrowa - w rzepiskach konczyla sie w polowie wsi, a wyzej w kierunku lapszanki juz ino traktorem, i to z trudnosciami), a teraz np. na duninowce czy na pilatowce sa paskudne kurortowiska, a na sarnowskiej grapie jakas krakowska papuga (podobno) wystawila jaskrawobialego koszmarka, co gryzie w oczy i niszczy krajobraz. procz w/w potworkow architektury i struktury spolecznej m.in. skutecznie zniszczyly dzikosc spisza wszelkie cholerne unijne dotacje ("trzeba na cos wydac, bo inaczej nie dostaniemy kolejnej dotacji w przyszlym roku"), ktore np. z drog polnych (a wlasciwie czesto nawet nie tyle drog, co wygniecionych traktorami sladow) porobily asfaltowe sciezki dla rowerow (vide duninowka czy w ogole juz absurdalna przez glizowke) i miejscowi sie wk*#^i@ja (w tym ja, bom prawie ze miejscowy, choc de facto miekszam gdzie indziej, ale spisz mam we krwi od dziecka, i to nie tyle spisz typu lapszanka, tylko typu mlaki na polnocnym stoku zubrowki czy pod gajnikiem), bo nie mozna spokojnie trakorem do pola, lasu, kosciola czy bacowki dojechac, bo krolowie szos na dwoch kolkach musza miec zawsze pierwszenstwo (czego wyrazem, znaczy tego wkur@#u, sa tablice takie jak np. w kacwinie przy cmentarzu).

aczkolwiek te trzy spiskie foty zacne (choc np. kosz kolo lapszanskiej kapliczki az szczypie w oczy, jakby go nie mogli postawic gdzie indziej).
    pzdr -
    mazeno

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Super widoki. Ten z krową to prawie jak gdzieś w Szwajcarii. Nawet sztafaż wyszedł Byłem w tych okolicach dwa razy ale jak się porusza tylko po znanych szlakach i atrakcjach turystycznych to trudno znaleźć takie miejscówki.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Kiedy byłeś? Ja byłem w poniedziałek z Juniorem i zaliczyliśmy część Velo Czorsztyn od Frydman do Niedzicy i z powrotem, a potem jeszcze Sromowce Niżne i widok na Trzy Korony. Widoki były bajka.

Miasto
    Warszawa

1 i 2 z poniedziałkowego wieczoru
    kolejne to wtorkowy poranek

A dziś Trzy Korony. Jeszcze wczoraj po południu patrząc na prognozy istniało ryzyko, że poranek będzie w chmurach, ale wieczorem prognozy się poprawiły, więc skok do Krościenka i na szlak. Dojście 1h5min. Na platformie 14 ludzi. Co się będzie działo w weekend ja nie wiem btw... na takie widoczki i platformy chyba się zaopatrzę w pająkowy statyw.

6. niebieska godzina

Nazwa:	IMG_3501.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	1,71 MB
ID:	18577

7. i wstaje nowy dzień

Nazwa:	IMG_3525-HDR.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	1,66 MB
ID:	18578

8. szkoda że Tatry nie przyprószone, ale i tak jest dobra widoczność, zwłaszcza że już pojawia się smog

Nazwa:	IMG_3551-HDR.jpg
Wyświetleń:	3
Rozmiar:	1,77 MB
ID:	18579

9.

Nazwa:	IMG_3583-HDR.jpg
Rozmiar:	922,3 KB
ID:	18580

10.

Nazwa:	IMG_3666-HDR.jpg
Wyświetleń:	5
Rozmiar:	1,40 MB
ID:	18581

11.

Nazwa:	IMG_3660.jpg
Rozmiar:	2,13 MB
ID:	18582

12. zejście do magicznego lasu moja siostrzenica na pewno miałaby tu frajdę

Nazwa:	IMG_3749.jpg
Wyświetleń:	7
Rozmiar:	2,78 MB
ID:	18583

13.

Nazwa:	IMG_3769.jpg
Rozmiar:	2,89 MB
ID:	18584
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | Sigma 150-600 C | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Najbardziej podoba mi się numer 8.
    Pozostałe też ładne. Ale 8 najbardziej.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Pięknie. Weekend to będzie pewnie masakra, bo to ostatni weekend z czasem letnim. Od niedzieli relatywnie szybciej będzie robić się ciemno.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Kiedy byłeś? Ja byłem w poniedziałek z Juniorem i zaliczyliśmy część Velo Czorsztyn od Frydman do Niedzicy i z powrotem, a potem jeszcze Sromowce Niżne i widok na Trzy Korony. Widoki były bajka.
    A to już kilka lat temu i w pełni lata. Jeszcze aparatu nie miałem tylko prosty kompakcik. Świetne ujęcia z tymi chmurami. To o której wyszedłeś żeby tam być na wschód słońca?

Miasto
    Warszawa

o 5:40 z parkingu przy szlaku w Krościenku, na górze po dwóch kilkuminutowych przerwach o 6:50 zwykłym tempem
    niemal godzina w chmurach, bez czołówki nie ma co ruszać
    koniecznie na zmianę na górze - koszulka, softshsell i puff, na suchą koszulkę plus puchówka
    termos, rękawiczki, ciepła czapka i jakaś sucha chusteczka do przecierania szkieł
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    o 5:40 z parkingu przy szlaku w Krościenku, na górze po dwóch kilkuminutowych przerwach o 6:50 zwykłym tempem
    niemal godzina w chmurach, bez czołówki nie ma co ruszać
    koniecznie na zmianę na górze - koszulka, softshsell i puff, na suchą koszulkę plus puchówka
    termos, rękawiczki, ciepła czapka i jakaś sucha chusteczka do przecierania szkieł
    Ładnie. Byłeś przygotowany profesjonalnie

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów