Strona 1 z 59 1231151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 582

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Procesor to na razie starusienki i7 3770K ale następca jest już w drodze.
    Procesor nie ma większego wpływu ma czasy przetwarzania zdań z użyciem AI w PS.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

Wiem ale ma ogromny rzekłbym kluczowy wpływ na ilość fps w Microsoft Flight Simulator 2020 i dlatego właśnie zmiana płyty głównej, procesora, pamięci oraz karty graficznej a to że szybciej zdjęcia się odszumiają to taki mały bonus.

Miasto
    Poznań

Wiem ale ma ogromny rzekłbym kluczowy wpływ na ilość fps w Microsoft Flight Simulator 2020 i dlatego właśnie zmiana płyty głównej, procesora, pamięci oraz karty graficznej a to że szybciej zdjęcia się odszumiają to taki mały bonus.
    Jasne, poza tym poprawia komfort pracy w wielu innych zastosowaniach.
    Ja po prostu czasami zapominam, że niektórzy grają na komputerze
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria.solti.pl

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Zmieniłem w moim komputerze kartę grafiki z GTX 1070 na RTX 3070 i czas odszumiania 24mpx RAW skrócił się z ponad 30s do 8s. Procesor to na razie starusienki i7 3770K ale następca jest już w drodze.
    A na jaki sprzęt zmieniasz? Ja też już zaczynam mentalnie szykować się na zmianę i7 8700 na coś nowego. Chyba uderzę w 12 generacje.

Pełne uzależnienie

Zastanawiałem się nad i5 12600K albo i7 12700K ale wybrałem Ryzen 7 5700X3D. Generalnie i7 3770K mimo wieku daje radę a po wymianie karty graficznej nareszcie jest wykorzystywany na 100% w symulatorach wyścigów samochodowych i lotniczych. Symulatory wyścigowe ogarnia z przyzwoitym fps na poziomie 60 i wiecej ale problem mam z Microsoft Flight Simulator 2020 gdzie progiem płynności jest 20 fps i o ile na EPLL mam 25fps to na EPWA czy EPKK fps spada do 16. MSFS jest tytułem, który mocno zyskuje na technologii AMD 3D V-Cache stąd wybór tego właśnie procesora. Oczywiście jest Ryzen 7 7800x3D ale jest dwukrotnie droższy, wymaga droższej płyty AM5 i dwukrotnie droższej pamięci DDR5. Jeśli chodzi o Intela to płyty na Z790 są o połowę droższe od AM4 i również wymagają DDR5. W aplikacjach Intel byłby szybszy od AMD ale tak na prawdę większej szybkości w aplikacjach nie potrzebuję stąd wybór AMD.

Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Ja też już zaczynam mentalnie szykować się na zmianę i7 8700 na coś nowego. Chyba uderzę w 12 generacje.
    Zamiast i7 12 gen lepiej pomyśleć o i5 13/14 gen. Będzie taniej, wydajniej i chłodniej. i5 tych generacji mają kapitalny potencjał undervoltingu i dzięki temu są naprawdę chłodne i ciche, nawet na chłodzeniu powietrznym (sam mam takie i w codziennej pracy, kiedy nie obciążam mocno kompa, głównie działa w trybie pasywnym).
    Za to w i7, bądź i9, tych generacji, bez chłodzenia wodnego nie warto się bawić, bo to już istne piekarniki. A jeśli ktoś nie renderuje masy video, to cokolwiek ponad i5 będzie już przerostem formy nad treścią. O AMD oczywiście też warto pomyśleć i nie ma co ich lekceważyć.
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie

Odnośnie undervoltingu to zrobiłem go dla RTX 3070 i grając w Le Mans Ultimate temperatura spadła z 67 do 56 a co istotniejsze moc pobierana przez kartę spadła za 160W na 100W. Przejechałem wyścig 40 minut bez najmniejszego problemu ze strony karty graficznej. 5700x3d również z tego co czytam potencjał undervoltingu posiada.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Ja zrobiłem parę lat temu delid mojej i7 8700 i temperatury spadły o 20 stopni
    Niestety od pewno czasu coś wariuje i zaczął wywalać reset, ograniczyłem zegary do 4 MHz i przestało wywalać. Coś z poborem mocy się chyba porobiło ale nie mogę dojść gdzie jest problem. Zasilacz jest dobry i ma aż nadto zapas mocy, ale tak czy siak wypada mi już go wymienić i przy okazji kupić nowe dyski, bo niektóre dobijają już do 10 lat (klasyczne talerzowe).

A jaka Waszym zdaniem jest optymalna konfiguracja pod LR i PS? Pytam bo wg mnie mało sensownych informacji jest na temat - załóżmy przy założeniu procesora w cenie ok. 1000 PLN.

Uzależniony
    Miasto
    .

Nie wiem jaka jest optymalna ale Ryzen 5900x I rtx 4070 Tu.suoer daje radę. Mam tylko 32 GB ramu i możliwe że to mało bo bywa zajęty pod korek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Jak kogoś interesuje to mam do sprzedania RTX 3060Ti.

@Bangi Dobra karta to podstawa. Co do procesora to ja mam Intela i5-12400F i już powoli trzeba by wymienić na 13 generacje ale ja to głównie pod gry robię. Obróbka zdjęć przy grach to pikuś. Dysk sobie koniecznie zmień na SSD to dopiero zobaczysz różnicę w pracy aplikacji i tego jak Windows błyskawicznie startuje no i ta cisza.
    @gnd 32GB RAM w zupełności wystarcza to nie wiem co Ty tam robisz jakieś hurtowe odszumianie setek zdjęć czy jak?
    Ostatnio edytowane przez Shadow ; 22-10-2024 o 12:27

Strona 1 z 59 1231151 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów