Pokaż wyniki od 1 do 10 z 721

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez Levon Zobacz posta
    Nie wyrzucajcie starych akwariów, mogą się przydać jako buda do zbudowania komputera. (•_•)
    Podzespoły są coraz bardziej prądożerne i wydzielają coraz więcej ciepła (z wyjątkiem arch. ARM), więc na tegorocznych targach CES w Las Vegas pokazali komputer zanurzony w oleju...
    ale to prawda jest? ze coraz bardziej pradozerne?

ja mam wrazenie, ze ta z kazda generacja procesorow (CPU/GPU) litografia idzie w dol, wiec i spada zapotrzebowanie na energie (i wydzielane cieplo) przy tej samej ilosci tranzystorow. innymi slowy: ta sama moc obliczeniowa jest energetycznie efektywniejsza.

a to jakby przeczy tezie (bo to dla mnie jest teza) tej wypowiedzi, ze podzespoly sa bardziej pradozerne. no wlasnie nie sa, zuzywaja coraz mniej pradu.

to chyba raczej aplikacje wykorzystujace jeszcze wiecej obliczen przeslaniaja te zalety z okladem. a to jest troche inny obrazek niz malowany przez takie odgorne aksjomaty "podzespoly sa bardziej pradozerne". bo te bynajmniej nie sa

co do kompow zanurzonych w oleju... widze zalety rozwiazania: "Jadzka, poczekaj chwile z tym smazeniem kotletow, musze przepiac kable do karty graficznej, to w sam raz od razu olej przyniose" poza tym oczywiscie pomysl kompletnie z czapy, zaden serwis sie tego nie tknie, bo by sie tego potem nie dosprzatalo
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 15-01-2025 o 14:12
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów