Pokaż wyniki od 1 do 10 z 721

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Czyli masz monitor lepszy niż sRGB wnioskuję

Będę po nowym roku chciał kupić jakiś lepszy Żonie, bo ona też tam czasem dłubie w zdjęciach a nie mogę patrzeć na tamten jej monitor z lapka Ale już widzi różnice u mnie i coś smęcic zaczyna...

niby lepszy, tak na serio to lepszy - ten jpeg ma profil Display p3 i na moje zrozumienie może działać (znaczy coś testować - oczywiście widzę literę i napisy jak przełączę monitor na srgb i zrestartuję chroma to widzę jednolity kolor bez napisów) te poprzednie zrzuty ekranu które dawałeś moim zdaniem nic nie testują (ale rzucę na nie okiem jeszcze raz) - pokazywały tylko że ty widzisz to co ty widzisz na twoim monitorze. Moim zdaniem przydałby się wątek o zarządzaniu kolorem bo dobrze podanej informacji niewiele, a ta co jest jest stosunkowo płytka - mnie osobiście nigdy nie interesują odpowiedzi na pytanie "jak?" tylko raczej "co?" i "dlaczego?" - tak jest z większością tematów np. przy postprocesie większość informacji odpowiada na pytanie jak coś zrobić (najczęściej po amerykańsku znaczy step1, step2 ... bez rozumienia tematu) - tymczasem istotne pytania przy postprocesie to nie "jak zrobić" tylko "co zrobić" i "dlaczego" bo one są znacznie ważniejsze niż "jak".

w istniejących wątkach na forum najczęściej nie znajdziecie odpowiedzi na zadane pytanie, większość użytkowników nie widzi potrzeby żadnego zarządania kolorem bo np. magik skalibrował czy oprofilował monitor przy zakupie 5 lat temu i jest dobrze , dodatkowo monitor ma gamut srgb i system nie sprawia problemów , ewentualnie jeszcze jakieś pseudonaukowe metody z tefonem samsunga i telewizorem aż sam jestem ciekaw co wychodzi z takiej "kalibracji".

pytanie co chcesz kupić? i jak bardzo chcesz się z tym męczyć?
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 13-12-2024 o 12:36
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów