Strona 35 z 67 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 350 z 665

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Każdy kwadrat to dwa kolory. Jesli więc ktoś widzi każdy kwadrat w jednym kolorze to taki monitor ogólnie można powiedzieć nie nadaje się do obróbki zdjęć.
    Ciekawe. Na moim laptopie Della, który używam w pracy widzę jednolity kolor w każdym kwadracie. Ale to nie jest laptop do fotografii.
    Natomiast w domu na monitorze Dell U2723QE widzę poprawnie osobne kolory.

Ciekawe ile osób ogląda fotografie na słabych monitorach. Pewnie sporo. Choć z drugiej strony większość i tak ogląda na iPhone'ach, które pokazują kolory zupełnie dobrze.

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Kurde, po tylu latach dowiedziałem się, że mój NEC MultiSync EA245WMi-CT Color Tuned to jednak powinien wylądować w koszu
    Przede wszystkim, to przed wyrzuceniem monitora, radziłbym zapisać ten obrazek testowy bezpośrednio z zalinkowanego artykułu na dysku, a potem oglądać go przy pomocy jakiegoś softu, który na pewno obsługuje zarządzanie barwą -- przeglądarka niekoniecznie.

Ja mam stary (ponad dziesięcioletni) monitor z matrycą TN, na którym widać wszystkie kwadraciki, więc myślę, że to nie jest zbyt wymagający test

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Do czasu, aż ktoś nie przetestuje tego na Samsungu s24 ultra dywagacje nie mają sensu. Znacie może kogoś kto posiada ten ultra nowoczesny megakomputer?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez NorthPole Zobacz posta
    Przede wszystkim, to przed wyrzuceniem monitora, radziłbym zapisać ten obrazek testowy bezpośrednio z zalinkowanego artykułu na dysku, a potem oglądać go przy pomocy jakiegoś softu, który na pewno obsługuje zarządzanie barwą -- przeglądarka niekoniecznie.

Ja mam stary (ponad dziesięcioletni) monitor z matrycą TN, na którym widać wszystkie kwadraciki, więc myślę, że to nie jest zbyt wymagający test
    u mnie w przegladarce nie widac zadnej roznicy (Firefox), po otwarciu w windowsowym Photos tez nic. w LR 14 minimalne roznice. za to w Fast Stone Image Viewer - widac bardzo wyrazna roznice. co wiecej - ta roznice widac nawet na ponad 10-letnim monitorze Samsunga (mam jeden z tych pierwszych modeli o rozdzialce 1920x1200)...

czyli w sumie... to nie wiem czego ten test mialby dowodzic.
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    Tego, że FF nie obsługuje u Ciebie zarządzania barwą, a LR i FS mają pewnie przypisane inne profile. Windows urwa!

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Na nikoniarzach wrzuciłem z tego linku kwadraty https://thomasvoland.com/blog/mac-vs...fii-i-retuszu/ w ramach testu

Każdy kwadrat to dwa kolory. Jesli więc ktoś widzi każdy kwadrat w jednym kolorze to taki monitor ogólnie można powiedzieć nie nadaje się do obróbki zdjęć.

Np czerwony kwadrat z tego przykładu to dwa kolory RGB,
    górny 233,51,35
    dolny 255,0,26

--- Kolejny post ---

Dodam, że sprzęty aktualnie Appla (w tym ajfony) wyświetlają ten test poprawnie, dwa kolory w każdym kwadracie.
    Jeśli ktoś widzi tutaj pojedyńcze kolory w kwadratach to może warto się zastanowić nad sensem dalszego pchania kasiorki w sprzęty foto bez zakupu dobrego monitora
    Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Pod tymi kwadratami jest napisane:

Jeśli powyższe kwadraty mają jednolity kolor (zamiast być podzielone na prostokąty o dwóch odcieniach), to gamut Twojego monitora nie wykracza poza sRGB – jest mu równy lub węższy. To ograniczenie jeśli przygotowujesz rzeczy do druku, ale do netu wystarczy. Plusem jest to, że w innych aplikacjach niż ta przeglądarka, także nie będziesz miał problemów z przejaskrawionym wyświetlaniem kolorów.
    Te kwadraty pierwotnie zostały opublikowane w innym artykule https://thomasvoland.com/blog/zarzadzanie-barwa-f-a-q/, będąc częścią jednego z testów.

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Ciekawe. Na moim laptopie Della, który używam w pracy widzę jednolity kolor w każdym kwadracie. Ale to nie jest laptop do fotografii.
    Natomiast w domu na monitorze Dell U2723QE widzę poprawnie osobne kolory.

Ciekawe ile osób ogląda fotografie na słabych monitorach. Pewnie sporo. Choć z drugiej strony większość i tak ogląda na iPhone'ach, które pokazują kolory zupełnie dobrze.
    Dodaję do tego co wyżej napisałem - w Firefoxie na Macu kwadraty są jednolite, a w Safari widać różnicę. Wychodzi na to, że Firefox jest słaby jeśli chodzi o color management. Czyli sporo zależy od przeglądarki, pewnie mniej od monitora.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd. Pod tymi kwadratami jest napisane:

Te kwadraty pierwotnie zostały opublikowane w innym artykule https://thomasvoland.com/blog/zarzadzanie-barwa-f-a-q/, będąc częścią jednego z testów.
    Na biurku mam tez drugi monitor pod Windows, który wyświetla tylko jednolite kwadraty w przeglądarkach. To co ten drugi monitor lepszy bo mniej widać w przeglądarce ? nie do końca.
    Dopisek poniżej.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    u mnie w przegladarce nie widac zadnej roznicy (Firefox), po otwarciu w windowsowym Photos tez nic. w LR 14 minimalne roznice. za to w Fast Stone Image Viewer - widac bardzo wyrazna roznice. co wiecej - ta roznice widac nawet na ponad 10-letnim monitorze Samsunga (mam jeden z tych pierwszych modeli o rozdzialce 1920x1200)...

Bo fast Stone image viewer to bardzo dobry i przydatny program na Windows, bez niego na win słabo z niektórymi funkcjonalnościami. I dobrze że tutaj to wyszło i że to zauważyłeś.
    I tylko właśnie na windows FastStone Image Viewer wyświetla ten obrazek poprawnie z podziałem kwadratów u mnie nawet na słabszym monitorze (no nie taki słaby jest bo ma 100% sRGB). Przeglądarki internetowe w Windows u mnie spłaszczają i nie ma podziału.

--- Kolejny post ---

Dałem te kwadraty, aby każdy mógł sobie sprawdzić, ewentualnie coś ustawić lub podjąć decyzję o zmianie monitora. Nie po to aby robić przepychanki. Panowie to forum foto a nie biurowe czy gamingowe Dla mnie te testy były powodem między innymi na przejście z edycją na Maca. Za dużo pitolenia sie w windows z poprawnością wyświetlania, bo ciągle nie wiadomo co działa poprawnie, co nie działa. Za dużo elementów które nie są spójne w windołsach.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 26-11-2024 o 07:27
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Więc jeszcze raz dam ten obrazek w png zgrany w Macu aby nic windows nie popsuł. Można go zgrać w windows i zobaczyć w FastStone Image Viewer. Jesli tylko monitor jest OK to podział będzie mimo tego że na przeglądarkach w win moze być różnie.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2024-11-18 o 08.19.19.png
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	75,8 KB
ID:	18923

--- Kolejny post ---

Więc dałem te kwadraty bo większość z nas zna teorię gamutów, wiemy że Windows ogólnie jest trudny w konfiguracji aby wszędzie wyświetlać poprawnie kolory jesli mamy dobry monitor.
    Wszyscy zgadzamy się też że należy robić w rawach ale już w praktyce często nie zdajemy sobie sprawy że to co widzimy, windows nam psuje, wyświetla różnie w różnych aplikacjach.
    No temat znany teoretycznie ale mało kto z nas przechodzi do praktyki jak problem rozwiązać definitywnie, bez powtarzających się potem niespodzianek.
    Zamiast tego ciągle szukamy lepszej konfiguracji pod win, kupując lepszy procesor czy też grafikę. A problem leży po prostu w systemie windows.

Podkreślam ponownie, że dla mnie to było za dużo kombinacji z windows, i podkreślam to że podstawą aby przejść na Maca było spójne zarządzanie barwą a nie to czy eksport zdjecia z odszumianiem będę miał w 3sek czy 8sek.
    Nie twierdzę że w windows nie da się wszystkiego dobrze ustawić ale to dla mnie było never ending story. Powiedziałem dość tej zabawy idę w Maci do fotografii

--- Kolejny post ---

Mam dwa dobre monitory obok siebie na biurku, jeden pod win 100% sRGB, drugi do maca aplowy, widać różnice w wyświetlaniu. Gdyby nie FSIV który jakoś radzi sobie na win z zarządzaniem kolorem, tak mi się wydaje, to przeglądarki w windows już nie. W macu jest dobrze, po prostu sie zgadza.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 26-11-2024 o 08:04
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Mam Xwrite ColorChecker Color Rendition Chart.

Fotografuję ją w 2-3 różnych ustalonych sytuacjach oświetlenie i potem sprawdzam/porównuję co widzę w programach do obróbki na monitorze, tablecie gdy ustawię jasność białego CC19 na taką samą (plansza Xwrite <-> monitor, tablet) a trzymaną obok planszą
    Gdy dużo drukowałem to jechałem do labu do "pana Zenka" z planszą Xwrite by porównać z drukowaną planszą.

Dla mnie to jest metoda weryfikacji, zmiany ustawień itd.

jp

PS
    Jest w wielkości zbliżonej do A4 i jest tez wersja Passport, do "kieszeni, terenowa" (około 12cm x 9cm) bardziej rozbudowana
    Chyba bardzo przydatna dla fanów poprawności kolorów na zdjęciu
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-11-2024 o 08:39
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Strona 35 z 67 PierwszyPierwszy ... 25333435363745 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów