Strona 27 z 67 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 662

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Porównywanie RAMu czy SSD to nie jest takie 1:1. Z tego co można znaleźć w sieci Ddr5 jest o połowę wolniejszy od podstawowej wersji w proc Appla już nie wspominając o wyższych procesorach pro max czy utlra. Różnice są wtedy kolosalne.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Screenshot_20241113_100701_com.android.chrome.jpg
Wyświetleń:	4
Rozmiar:	483,9 KB
ID:	18859

To nie jest tylko dokładanie RAMu. To są całkiem inne szybsze pamięci i komunikacja.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    o ile
    "8GB RAM za 1000zł"
    wzbudza uśmiech
    to
    "+2TB pamięci masowej za 4000zł"
    już nawet nie jest śmieszne
    U mnie nie wzbudza, bo poczytałem kiedyś jak to wygląda, jak powyżej. W DDR5 jest chyba max 52GB/s czyli połowa tego co w podstawowej wersji. Idąc wyżej dokładamy nie tylko pojemność. Dlatego się nie dokłada a bierze inne modele, tak robią w Apple że lepiej wziąć wyższy model, szybszy niż kupować niższy z większym Ramem.

Przestańcie już pisać co kto myśli wg metodologii pc, poczytajcie o tych procka h M a potem coś napiszcie z sensem

--- Kolejny post ---

Apple tak to wycenia. Nie musi się wcale podobać, Kupujący wiadomo że wolałby tanio jak w pc. Ale po co mają walczyć ceną. Produkty są dobre i znajdują nabywcow, ba oni są potem zadowoleni. To się w głowie nie mieści użytkownikom pc. Śmiech wywołuje na sali a użytkownicy Maców po prostu na tym pracują. Tak jak my na Canonach. I co z tego że Sony tańsze w szkłach. Mnie to nie wzrusza. Jakieś analogie?

Jeden se kupi szkło za 16tysi w Canonie, drugi podobne w Sony za 4.5. Sony userzy pukają się w głowę. Sony userom nie wytłumaczysz, że Canon to Canon tamto. Patrzą ze swojej perspektywy.
    Jakieś analogie się nasuwają?
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 13-11-2024 o 11:39
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Już to pisałem o obiektywach: cena rynkowa ma się nijak do kosztów produkcji. Apple bierze tyle, ile może i jak widać, znajduje nabywców. Które argumenty wyboru Maca są racjonalne - każdy ma swoje zdanie.

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    To jak wprowadzenie pierwszych komputerów do urzędów Pani Wiesia może jednak nie ogarnąć nowego systemu. Do pracy jednak idzie pokolenie Z, dadzą radę
    W sumie patrząc z perspektywy firmy przeszkolenie pracowników do nowego systemu też ciągnie za sobą wydatki. Dochodzi kupno licencji programów, o ile takowe są dostępne, część oczywiście będzie dostępna na obu platformach bez dopłat. Pozostaje kwestia wspólnych zasobów czy łączenia się wszystkich komputerów.
    Pogardzanej przez Ciebie pani Wiesi system zwisa i po niej spływa. To sprawa admina. A pokolenie Z w komputery jest - średnio rzecz biorąc - znacznie głupsze niż wcześniejsze, bo znają tylko GUI i apki.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Pogardzanej przez Ciebie pani Wiesi system zwisa i po niej spływa. To sprawa admina. A pokolenie Z w komputery jest - średnio rzecz biorąc - znacznie głupsze niż wcześniejsze, bo znają tylko GUI i apki.
    Pogardzanej? Gdzie ja napisałem coś pogardliwego na temat Pani Wiesi? Masz pierwiastek kobiety w sobie, że tak nadinterpretujesz to co napisałem?

- Skarbie pójdziesz ze mną na siłownię?
    - Mówisz, że jestem gruba?
    - No dobra, jak nie chcesz…
    - I do tego leniwa?
    - Uspokój się Kochanie.
    - Uważasz, że jestem histeryczką?
    - Wiesz, że nie o to chodzi.
    - Teraz, że przeinaczam prawdę?
    - Nie, nie musisz ze mną nigdzie iść!
    - Tak??? A dlaczego Ci tak zależy, żeby iść samemu?!

Pani Wiesi wcale nie zwisa i po niej nie spływa czego używa. Wiem jak wygląda wprowadzanie choćby zmiany oprogramowania na pracowników biurowych. Muszą zmienić system pracy, przyzwyczajenia. Choćby na początku praca idzie wolniej co sprawia, że nie są zadowoleni. Finalnie zmiana może przynieść korzyści, ale początki są trudne. Tutaj to zmiana systemu, a nie tylko samego programu.
    W sumie to Ty pogardzasz Panią Wiesią pisząc, że "jej to zwisa". Pani Wiesia chce szybko wykonać powierzoną pracę. Admin (o ile taki jest i będzie miał czas dla Pani Wiesi) nie wytłumaczy krok po kroku całego workflow. Pani Wiesia musi najczęściej sama go sobie wypracować. Trochę szacunku dla Pani Wiesi Leonie.

Pogardzane przez Ciebie pokolenie Z średnie w komputery? Od kiedy pamiętam kolejne pokolenia miały być stracone. Mi się wydaje, że szybciej się adoptują i odnajdują w różnych systemach. Oczywiście nie każdy, tak jak nie każdy potrafił złożyć komputer i zainstalować Win95/98 kiedyś.
    Ostatnio edytowane przez MstrG ; 13-11-2024 o 13:15

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Kilka stron wcześniej wyraźnie napisano, że komputery są już zbędne i są tylko kwestią przyzwyczajenia, bo są smartfony, dzięki którym można zapłacić rachunek i obrobić zdjęcia w LR. A co niby więcej potrzeba od takiego za przeproszeniem komputera? Po co więc toczycie te jałowe dyskusje?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Kilka stron wcześniej wyraźnie napisano, że komputery są już zbędne i są tylko kwestią przyzwyczajenia, bo są smartfony, dzięki którym można zapłacić rachunek i obrobić zdjęcia w LR. A co niby więcej potrzeba od takiego za przeproszeniem komputera? Po co więc toczycie te jałowe dyskusje?
    i tego sie trzymajmy, ramu też maja wystarczającą ilość np. 12GB to tak jakbyś miał w pececie 36GB
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 13-11-2024 o 13:30
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    No nie przesadzaj.
    Są przecież wspaniałe, aktywne wątki np. o wzmacniaczach lampowych, parowozach, starych samochodach, wyższości bolidu A nad bolidem B w F1 itd.
    Hobby to hobby, co komu sprawia radochę... i tyle

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 13-11-2024 o 13:31
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Ja tam wolę osobiście dobierać komponenty i rozbudowywać o to co w danej chwili chcę. Potrzebuję 2x więcej RAM-u to proszę bardzo mam ich do wyboru do koloru o różnej wydajności, różnych firm i w różnych cenach. A nie jakiś tam Apple będzie mi kazał płacić za ich gotową konfigurację. A to czy ich pamięci faktycznie są szybsze to trzeba by opierać się na benchmarkach robionych w różnym środowisku i na różnych aplikacjach. To co podaje producent jest najczęściej mało wiarygodne.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Ja tam wolę osobiście dobierać komponenty i rozbudowywać o to co w danej chwili chcę. Potrzebuję 2x więcej RAM-u to proszę bardzo mam ich do wyboru do koloru o różnej wydajności, różnych firm i w różnych cenach. A nie jakiś tam Apple będzie mi kazał płacić za ich gotową konfigurację. A to czy ich pamięci faktycznie są szybsze to trzeba by opierać się na benchmarkach robionych w różnym środowisku i na różnych aplikacjach. To co podaje producent jest najczęściej mało wiarygodne.
    Dawno temu "przeżyłem" taki okres dobierania i składania komputerów, trwał kilka lat
    Ale gdy szef zaczął wymagać bym robił to firmowo/zawodowo to musiałem zmienić zakład pracy.

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

@jan pawlak Mam takiego kolegę w pracy. Wszystkim komputery naprawia i składa ale prowadzi dodatkowo własną działalność. Jakoś jeszcze daje radę. Ja na szczęście robię to tylko dla siebie. No od czasu do czasu dla kogoś z rodziny albo kolegów.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Typowe. Człowiek pokazuje nowego skilla w pracy i zostaje to dodane do jego obowiązków
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 27 z 67 PierwszyPierwszy ... 17252627282937 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów