Strona 6 z 61 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 606

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce

p,paw
    ja zasadniczo popieram działania UE mające na celu wymuszenie standardów zarówno hardwarowych jak i softwarowych - moim zdaniem UE mogłaby robić znacznie więcej a jeśli chodzi o płatności i optymalizację podatkową to jeszcze więcej niż znacznie - ktoś musi wymuszać stosowanie standardów (nie ma czegoś takiego jak samokontrolujący lub samoograniczający się kapitalizm) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    (...) bo będzie jak z kodowaniem polskich znaków kilkanaście standardów, a bezsilne państwo nie jest w stanie (lub nie chce) wymusić stosowania normy, co można zrobić jednym ukazem ministra np. finansów że systemy niezdogne z polską normą nie mogą być stosowane w administracji lub finansowane przez administrację.
    Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
    Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
    Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?

p,paw
    Nie łap mnie za słówka...
    Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Nie łap mnie za słówka...
    Na przestrzeni mniej więcej 15 lat przeszedłem 2 większe modernizacje i one oczywiście wymusiły instalowanie systemu od nowa + 2 mniejsze, które nie wiązały się z reinstalacją systemu, ale nie było potrzeby reinastalacji z powodów zamulania, awarii, itp.
    Absolutnie nie miałem zamiaru "łapać za słówka". Raczej byłem ciekawy czy to jest case non-stop modernizacji od 15 lat czy jednak była po drodze wymiana.

Ja na początku kariery z MBP też miałem zwyczaj instalowania od zera każdej nowej wersji MacOS'a - przyzwyczajenie z Windowsa. Potem mi skutecznie przeszło, szczególnie po tym - jak pisałem - Apple wprowadziło mechanizm w którym "rdzeń" systemu jest read-only, a więc nienaruszalny a w trakcie upgrade po prostu jest wymieniany na nowy.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

U mnie modernizacja to raczej była z przyczyn związanych z grami niż innymi potrzebami. Natomiast obecnie myślę o upgrade ze względu na to, że procek mam już jednak dość wiekowy - choć pewnie spokojnie by jeszcze pociągnął parę lat, to jednak mam ochotę przeskoczyć o 6 generacji do przodu.

Dodam, że ja jeszcze czasami lubię odpalić jakieś gierki.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 24-10-2024 o 15:37

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

W sumie jakbym miał polecić komukolwiek cokolwiek szczególnie dla content creator to bez zastanowienia cokolwiek co wypuściło teraz Apple z ARM. Sam śmigam na M2 Air. No i w sumie najlepsze z czegokolwiek kiedykolwiek mi się korzystało. Stacjonarnie mam RTX Super 4070ti i 5700x3D, w pracy dosyć mocnego Della. Ale i tak jak mam obrobić zdjęcia czy edytować film to kończę na Macu.

Komputer to chyba tylko do dwóch gier lol i MSFS bo jak mam grać w cokolwiek innego to wolę odpalić po prostu PS5.
    5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
    X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Oooo! Po co? Ilu urzędasów straciłoby pracę polegającą na przystosowywaniu.
    Widziałeś kiedyś biurokratę, który sam z siebie ogranicza biurokrację? Dla mnie wskaźnikiem zmiany mentalności biurokraty będzie koniec zmiany czasu letni-zimowy. Prawie 100% ludzi chce z tym skończyć, ale bruksela cały czas ma jakiś ważny powód, żeby tego nie zrobić. A to jest przedsięwzięcie, w którym nic nie trzeba robić, wystarczy opublikować komunikat "od dzisiaj nic nie robimy". Ile biurek by opustoszało, bezrobocie wśród urzędasów przebiłoby "psychologiczną barierę".
    Najpierw piekło musi zamarznąć i niebo zapłonąć.
    też się zastanawiam co jest powodem blokady (tak długiej) zakończenia zmiany czasu, jak na zmianie czasu się zarabia? ma ktoś jakies pomysły bo jak niewiadomo o co chodzi to ...
    EOS 3, 5D, R5

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Od roku z fotami przeszedłem na mini M2, ten tani 16/256 plus Studio Display.
    Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?
    | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez dan_jo Zobacz posta
    Jak oceniasz ten monitor, masz ze zwykłym ekranem czy nano?
    Zwykły. Wg mnie jest super do Maca.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 24-10-2024 o 22:15
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Coś już napisał Awatar NorthPole
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Wszystkie foty obrabiam na Mini, rawy ciągnę z synology 1520 i działa to naprawdę sprawnie.
    A jak ciągniesz rawy -- po kablu czy wifi? I jeszcze zapytam, jaki masz rozmiar dysku?

Strona 6 z 61 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów