Mam 3-letniego MBP M1 i nie jak na razie nie zrobiłbym tego ani razu.
Ostatnio nawet sobie pomyślałem że może czas na jakąś M3 lub coś - i nawet mój fanbojski umysł nie był w stanie wymyślić powodu, dla którego miałbym to zrobić.
Jeżeli chodzi o rozbudowywalność Apple to też mit. Oczywiście laptopów rozbudować się nie da - ale przecież każdego Mini, Studio czy tam MBP Pro da się spokojnie rozbudować przy pomocy komponentów "rynkowych".
Jeżeli chodzi o system to na tym Macu to już 3-ci (Apple wydaje nowe systemy co rok) - oczywiście upgrade a nie reinstall. Od czasu kiedy MacOS przeszedł na APFS gdzie upgrade systemu odbywa się na zasadzie snapshotów partycji read-only (cały system jest read-only) nowa wersja systemu instaluje się jakieś 20min i w zasadzie jest procesem takim samym jak upgrade IOSa - czyli po prostu po reboocie masz nowy system. macOS jak każdy Unix (bo to w końcu w dalszym ciągu jest klon unix'a) - wszystkie dane użytkownika i zainstalowanych programów są odsperaowane od Corowego systemu. Odinstalowanie aplikacji odbywa się po prostu przez skasowanie katalogu, w którym są itp (żadnych bibliotek w jakiś tam system32 itp...)
p,paw