Cytat Zamieszczone przez NorthPole Zobacz posta
Wszyscy piszecie o PC-tach. Ja też od zawsze używałem Windowsów, ale powoli zaczynam się zastanawiać, czy nie przeskoczyć na Maca. Jasne, cena... Ale w Windowsach denerwuje mnie konieczność ciągłej kontroli profili kolorystycznych -- czasem się nie załadują, a czasem po prostu ładuje się profil domyślny i jest słabo. Dotychczas, dla wygody i z oszczędności, miałem jeden komputer do pracy i do hobby, czyli fotografii. Teraz trochę zmienił się styl mojej pracy, więc mogę rozdzielić te aktywności. Widzę, że nowe Macki nieźle radzą sobie z LR i DxO, z których korzystam. Co sądzicie o Mac Studio? Trochę mnie kusi.
Mac to kompletnie inna filozofia zamkniętego systemu jak ktoś chce zmieniać swoje przywyczajenia i widzi tą zieloną trawę na polu sąsiada to nie widzę problemu, jeśli chodzi o zarządzanie kolorem to ponoć w windows 11 nastąpiły rewolucyjne zmiany w podejściu do tematu zarządzanie kolorem - zarządzanie przechodzi z aplikacji na system operacyjny - to powinna być korzystna zmiana - ktoś? coś? jakieś doświadczenia poza tym że photoshop czy inne programy adobe nadal działają dobrze? bo to sprawdziłem. Temat zarządzania kolorem nawet w programach systemowych był dziwny np. wyszły windows 10 defautowy program do przeglądania zdjęć nie radził sobie z zarządzaniem kolorem (fakt znany opisywany przez internety), można było doinstalować program z windows 7 który z zarządzaniem sobie radził bez problemu, po jakimś chyba długim czasie i kilkunastu upgrejdach defaultowy nagle programik z windows 10 zaczął działać dobrze - może zrządzanie na poziomie systemu spowoduje że temat stanie sie bardziej priorytetowy.