Strona 67 z 70 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 661 do 670 z 691

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Bywalec Awatar Max13
    Miasto
    Hither and Thither

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez mwitek Zobacz posta
    no powiem Wam, że odpaliłem tego macmini... no i jestem troche w du***. Otóż nie da sięna nim zainstalować LR 6.14 bo za stary. No żesz !*$#%^$%&$%@#$#$
    Tutaj jest dyskusja na ten temat i rozwiązanie (?)

https://community.adobe.com/t5/light...4697460/page/2

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

można i tak, pytanie czy to pójdzie, będzie stabilne i na jak długo

to mega stara wersja, jak widzę ostatni upgrade był w 2017r

od tamtego czasu doszło LR sporo nowych rzeczy i prostszych do zrobienia, jeśli będziesz regularnie korzystać to naprawdę warto wykupić suba. Denoise, presety maskowania, ostatnio coraz lepszy retuszing naprawdę są tego warte szkoda zwracać fajną maszynę tylko dlatego że się korzysta ze staroci..
    Ostatnio edytowane przez cauchy ; 21-05-2025 o 22:31
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

@cauchy Ano tak mnie poniosła rozumiesz fantazja. Mógłbym się jeszcze tłumaczyć, że po pijaku kupiłem ale nie. Trzeźwy jak niemowle pojechałem do media expert

Jeszcze mam za zadanie od kolego sprawdzić czy uruchomi się z Rosettą (cokolwiek by to nie było) bo objaśnienie problemu które podał Max dotyczy zdaje się nowych systemów ale nie od Steeva tylko od Billa.

Odpaliłem subskrypcje na LR CC i działa to to nawet fajnie, ale znowu się będzie trzeba przyzwyczajać jeśli przy nim zostanę. No i cebuliony co miesiąc, fuj.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@cauchy No i cebuliony co miesiąc, fuj.
    Zapłać za rok z góry. Raz się wku... choć porządnie, a nie co miesiąc po trochu

Coś już napisał Awatar Lukas87
    Miasto
    Warszawa

Odpaliłem subskrypcje na LR CC i działa to to nawet fajnie, ale znowu się będzie trzeba przyzwyczajać jeśli przy nim zostanę. No i cebuliony co miesiąc, fuj.
    Pracuj na LR Classic to żadnego przyzwyczajania nie będzie
    R6 II + R | RF 24-70 f/2.8 + RF 50 f/1.8 + EF 70-200 f/2.8 IS II

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Wsadzę mrowisko do kija.

Przyzwyczailiśmy się do abonamentu za Adobe. Ale TV to również abonament, telefon = abonament, mieszkanie w hipotece, życie to abonament... Dlaczego tak samo nie potraktować kompa?

Kupujemy kompy, a one po 2-3 latach ze względu na pomysły Adobe czy innych firm wymagają modernizacji lub wręcz wymiany. Czy próbowaliście innego podejścia, mam na myśli np. wirtualną maszynę w Azure z porządną kartą graficzną? Może jakaś inna platforma IaaS? To są niby drogie zabawki, gdyby pracowały 24h/d. Ale my taką maszynę możemy odpalać tylko podczas obróbki zdjęć, później możemy ją wyłączać i nie ponosić dodatkowych kosztów lub ponosić bardzo małe. A do netu, filmów, forum, poczty itp wystarczy 10-letni grat. Ciekawi mnie po pierwsze wydajność takiego rozwiązania, po drugie koszty versus posiadanie własnej silnej maszyny i konieczność jej cyklicznej wymiany. Taki własny komp jest super na początku po zakupie, po jakimś czasie ledwo wystarczająco wydajny, a na koniec zaczynamy się z nim męczyć do kolejnej modernizacji lub wymiany. Cały proces od zakupu do zmiany trwa kilka lat a nasze zadowolenie tylko spada. Tymczasem taki komp w Azure można modyfikować codziennie - zmieniać mu dyski, pamięć, kartę graficzną, wszystko w ramach istniejącego abonamentu.
    Ostatnio edytowane przez Eberloth ; 25-05-2025 o 09:48
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar sal
    Miasto
    Gdzieś w lesie

no powiem Wam, że odpaliłem tego macmini... no i jestem troche w du***. Otóż nie da sięna nim zainstalować LR 6.14 bo za stary. No żesz !*$#%^$%&$%@#$#$

Albo to oddam w cholerę albo wykupię lr cc. Eh
    Sorry że to napiszę, ale to chyba było do przewidzenia?
    Albo wygooglania...

--- Kolejny post ---

Ale Azure albo dowolne inne "remote desktop", to opóźnienia, kwestia przesłania dużej ilości danych w te i we wte, opóźnienia przy pracy zdalnej (sorry, nie wyobrażam sobie obróbki zdjęć w LR na czymś w Internecie, inaczej niż wsadowo). I sporo innych problemów - jakoś nie widzę tego zastosowania przy obróbce zdjęć, to są platformy które się nadają do obróbki danych albo tzw. distributed computing, ale absolutnie nie interaktywnie...
    Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    Wsadzę mrowisko do kija.

Przyzwyczailiśmy się do abonamentu za Adobe. Ale TV to również abonament, telefon = abonament, mieszkanie w hipotece, życie to abonament... Dlaczego tak samo nie potraktować kompa?

Kupujemy kompy, a one po 2-3 latach ze względu na pomysły Adobe czy innych firm wymagają modernizacji lub wręcz wymiany.
    Moje wymiany były co 7-8 lat. Obecny PC po 3 latach od zakupu ciągle jest UFO, więc raczej na kolejne 2 lata mam spokój, chyba ze przekonam się do całkowitej przesiadki na Maczka.
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    Obecny PC po 3 latach od zakupu ciągle jest UFO
    Ale pewnie już nie wchodzi w nadświetlną tak szybko jak 3 lata temu? A w IaaS masz ciągle up to date na najnowszych klockach.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    chyba ze przekonam się do całkowitej przesiadki na Maczka.
    To maki się nie starzeją?
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Miasto
    Warszawa

mac M1 ciągle jest sprawnym sprzętem i spokojnie radzi sobie z obróbką fotowideo, optymalizacja procesów w maszynach appla ciągle mnie zdumiewa

mnie do przesiadek skłaniała coraz głośniejsza praca i zadyszki przy przeglądaniu netu, odtwarzeniem YT, a ostatnia przesiadka była podyktowana montażem wideo 4k/60, która na starym lapku szła jak krew z nosa. 17x wzrost wydajności jest dla mnie ciągle satysfakcjonujący
    Flickr | YT

Strona 67 z 70 PierwszyPierwszy ... 17576566676869 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów