ok, jestem przy maczku, weryfikacja hintów
1. ok, F3 jest to jakaś metoda, aczkolwiek wymaga zapewne przyzwyczajenia i zmasterowania. Jednak alt-tab w windzie jest wygodny i sprawnie przeskakuje między folderami. Teraz czytam, że command + tylda tak powinna działać, cóż, u mnie nie.
2. no właśnie nie ma tego, mam status włączony (jak załączyłem na obrazku poprzednio), tylko że na nim nie ma tych informacji. Nie wiem ile miejsca zajmują wybrane pliki, nie pojawia się też żaden dymek gdy najeżdżam myszką nad plikiem, ani gdy wybieram rightclickiem informacje - odpalają mi się małe okienka z informacjami dla każdego pliku a nie dla całego zbioru.
Nie działa
3. trzeba na 3 palce, co jest mega niewygodne. A właśnie przeczytałem, że MS opatentował tą funkcje i nie ma jej wprost podanej rightclikiem w menu w macosie. Jest tylko kopiuj.
Nie działa
4.
Nie działa Jeśli działa Tobie
w widoku ikon zaznaczenie jednego pliku, naciśniecie shift i naciśniecie drugiego pliku i system zaznaczy wszystkie pliki pomiędzy to poproszę jakąś prezentacje na YT

używam tego częsty podczas zgrywania fot i filmów, gdy np. na karcie mam foty z poprzedniego dnia, a chcę wybrać tylko dzisiejsze, to w win10 zaznaczam pierwszy i ostatni z shiftem i wybiera mi cały zestaw.
5. cóż, jak zostało wykazane,
Nie działa
6. do ogarnięcia, mam nadzieję, że sobie z tym poradzę w jakiejś appce i np. przypiszę pod printscreena klawisz f12
7. mówisz o klawiszu minus? bo innego nie mam na klawiaturze.
Nie działa to jak delete. Ani jako sam klawisz minus, ani z wszelkimi klawiszami funkcyjnymi. Może w MbPro jest klawisz delete? w Air nie ma.
8. tutaj też pewnie skończy się na ściągnieciu jakiejś appki
Jak jeszcze coś znajdę to się podzielę
Ogólnie system zjadliwy i dla ludzi, ale jeśli to jest dedykowany sprzęt i system dla foto-wideo makerów to mogliby pousprawniać trochę rzeczy...