Strona 5 z 62 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 615

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Ostatnio to robiłem z XP.

A teraz do Ciebie pytanie: ile razy dodałbyś pamięci, zmienił procka lub kartę graficzną, zainstalował nowszy system w maku, GDYBYŚ MÓGŁ?
    Mam 3-letniego MBP M1 i nie jak na razie nie zrobiłbym tego ani razu.
    Ostatnio nawet sobie pomyślałem że może czas na jakąś M3 lub coś - i nawet mój fanbojski umysł nie był w stanie wymyślić powodu, dla którego miałbym to zrobić.

Jeżeli chodzi o rozbudowywalność Apple to też mit. Oczywiście laptopów rozbudować się nie da - ale przecież każdego Mini, Studio czy tam MBP Pro da się spokojnie rozbudować przy pomocy komponentów "rynkowych".

Jeżeli chodzi o system to na tym Macu to już 3-ci (Apple wydaje nowe systemy co rok) - oczywiście upgrade a nie reinstall. Od czasu kiedy MacOS przeszedł na APFS gdzie upgrade systemu odbywa się na zasadzie snapshotów partycji read-only (cały system jest read-only) nowa wersja systemu instaluje się jakieś 20min i w zasadzie jest procesem takim samym jak upgrade IOSa - czyli po prostu po reboocie masz nowy system. macOS jak każdy Unix (bo to w końcu w dalszym ciągu jest klon unix'a) - wszystkie dane użytkownika i zainstalowanych programów są odsperaowane od Corowego systemu. Odinstalowanie aplikacji odbywa się po prostu przez skasowanie katalogu, w którym są itp (żadnych bibliotek w jakiś tam system32 itp...)

p,paw
    Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 24-10-2024 o 10:54
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

System to rzeczywiście kwestia aktualizacji. Ale próg kupienia nowego kompa to, jak czytam, 16 tysięcy. A próg zrobienia 32 GB z 16 GB to jakiś tysiąc.
    Sam się zastanawiałem nad przejściem na maka kilka lat temu, nawet poważnie studiowałem plusy dodatnie i ujemne, ale ze względu na to wszystko, co zostało wyżej powiedziane windzie - zrezygnowałem.
    Winda stała się całkiem dobra od wersji Win2000.

--- Kolejny post ---

Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Mam jakiegoś iPada, podarowanego i fakt to tablet, a nie komputer. Do zajrzenia w internet i puszczania spotifaja jest ok, ale poza tym nie widzę przewagi nad tabletami innych systemów.
    Tak jak pisałem, dopiero w całym ekosystemie pokazuje "pazury". Poczynając od takich rzecz jak zaczynanie pisania maila na kompie i kończenie pisania na iPadzie (dzieje się to tak po prostu - nic nie trzeba robić), poprzez wspólny system haseł, udostępniania zawartości, wyświetlania ekranów (ja swojego iPada często używam jako fajnego podręcznego monitora do jakiś tam narzędzi) i wiele.

Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Oboje moich dzieci jest programistami: jedno używa maka, a drugie windy. Gdy zapytałem o linuksa, to oboje go znieważyli.

--- Kolejny post ---

Co do androida, to się absolutnie zgadzam, boleję nad tym, że inne systemy mobilne się nie przebiły. Mówiłem pod kątem szarego użytkownika.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Oboje moich dzieci jest programistami: jedno używa maka, a drugie windy. Gdy zapytałem o linuksa, to oboje go znieważyli.
    A bo Mac z linuxem rzeczywiście nie na żadnego związku ;-)
    Mam podobne zdanie w tym temacie

Jądro MacOS'a (ale także IOS'a, IpadOS, TVOs' itp) zbudowane jest na bazie MACH'a - systemu, który o wiele lat wyprzedził swoją innowacyjnością cały rynek.
    Przejście MAC'a na ARM spowodowało, że obecnie cała platforma Apple, wszystkie urządzenia oparte są na takiej samej architekturze sprzętowej i programowej.

p,paw

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?

p,paw
    nigdy - system po prostu działa
    EOS 3, 5D, R5

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?

p,paw
    Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
    U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Mniej więcej od 15 lat tego nie robiłem.
    U mnie jakoś od Windows 7 przestałem bawić się takie zabawy. No i dużą zmianą na plus było w pewnym momencie przeskoczenie na dysk SSD pod system.
    Matko boska, masz od 15 lat tego samego kompa?

p,paw

Pełne uzależnienie

Ja bym żadnego Androida nie użył z bardzo prostego powodu - security (jestem człowiekiem od bezpieczeństwa, wiem co mowię). Oczywiście mega mi się nie podoba to co wymogła EU na Apple - czyli możliwość instalowania apek z niezweryfikowanych źródeł. Z punktu widzenia bezpieczeństwa to jak więszkość działań EU - wylanie dziecka z kąpielą.

p,paw
    te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet śmieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    te działania UE to może być reakcja na wdrażanie standardów w produkty Apple np. HTML5 - to co robią to już nawet smieszne nie jest, dodatkowo dochodzi jeszcze kulawa polityka informacyjna co nie działa. ogólnie to nie jest wielką sztuką osiągnąć jakiś poziom bezpieczeństwa w tak zamknietym i powoli wrażającym (lub nie wdrażającym) standardy systemie
    Nie, to jest reakcja wyłącznie na to, że a umieszczenie apek w sklepie Apple, trzeba płacić. Od płatności w Apkach apple też pobiera marżę i to się EU nie podobało. Bo jak wiadomo w komunie prywatnej firmie nie wolno robić co się chce

p,paw

Strona 5 z 62 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów