Pokaż wyniki od 1 do 10 z 721

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    olej ogolnie kojarzy mi sie z czyms wysokokalorycznym wiec potencjalnie palnym. a to jest raczej suboptymalne w polaczeniu ze srodowiskiem, w ktorym jakiekolwiek ryzyko pozaru powoduje panike jak zdjecie Donalda Tuska na pielgrzymce z Nowego Targu...
    Jak pisałem, olej jest powszechnie używany w transformatorach - masz to na przykład na prawie każdym słupie sieci energetycznej - i jakoś nic się nie pali. A tam występują napięcia grubo powyżej tych 12V komputerowych i moce w setkach i tysiącach kilowatów. Kwestia właściwej konstrukcji.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Jak pisałem, olej jest powszechnie używany w transformatorach - masz to na przykład na prawie każdym słupie sieci energetycznej - i jakoś nic się nie pali. A tam występują napięcia grubo powyżej tych 12V komputerowych i moce w setkach i tysiącach kilowatów. Kwestia właściwej konstrukcji.
    Olej transformatorowy palność ma dopiero powyżej 300°C. Ekspertem w temacie nie jestem, więc posłużę się pomocą:
    "Skład chemiczny stosowanych olejów transformatorowych jest złożony. Składają się głównie z wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Do grupy tej zalicza się benzen, toluen i ksylen (BTX), naftalen, fenantren, antracen, fluroanten, chryzen,benzo(a)antracen, benzo(a)piren, benzo(a)fluorantracen, benzo(g,h,i)perylen i szereg innych.
    Większość z nich, a głównie BTX znane są jako bardzo szkodliwe dla środowiska i człowieka, o właściwościach kancerogennych i mutagennych. Ponadto mogą oddziaływać niekorzystnie na układ nerwowy, oddechowy i krwionośny.
    Stosowane dziś oleje transformatorowe nie zawierają tych najbardziej toksycznych związków jak polichlorowane bifenyle (PCB), furany i dioksyny."

Wydaje mi się, że dlatego do takiego akwarium na PC wlewany jest olej wazelinowy.

Uprawnienia umieszczania postów