Strona 58 z 61 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 571 do 580 z 604

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez Levon Zobacz posta
    Naprawdę fajne wyniki, wygląda to więcej niż dobrze, dużo dużo mniej niż przy okazji jakiś recenzji gdzie zazwyczaj podają wyniki temp. przy okazji pokazywania FPS'ów w różnych gierkach.
    A tak z ciekawości, próbowałeś kiedyś podłączyć watomierz do listwy gdzie masz wszystkie rzeczy razem i oszacować miesięczny koszt? Jestem ciekawy jakie to mogą być wartości...

Mac z ARM ma niskie zużycie, chociaż mnie kusi ostatnio zakup RTX'a głównie pod FLUX Dev.
    No jasne, że to nie są temperatury pod pełnym obciążeniem przez kilkanaście minut. Ja zresztą praktycznie ostatnio w ogóle nie gram na PC.
    Nigdy nie zaprzątałem sobie głowy tym ile komputer pobiera energii, wolę żyć w nieświadomości. Pobiera tyle ile musi. To tak jak z autem, spalanie nie jest głównym czynnikiem przy wyborze samochodu.

Na początku listopada kupiłem Mac Mini M4. Cichutki szkrab, który zaskoczył mnie wydajnością.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Też wziąłem M4 24/512 , mimo że M2 16/256 nawet dawał radę.
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 135/1.8, TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Bo podejrzewam, nie wiem na pewno, że serwery dużej mocy mogą od dawna tak pracować.
    Z jakichś jednak względów, nie wiem jakich (być może chodzi o wygodę wymiany komponentów), superkomputery nie są zalewane olejem

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

olej ogolnie kojarzy mi sie z czyms wysokokalorycznym wiec potencjalnie palnym. a to jest raczej suboptymalne w polaczeniu ze srodowiskiem, w ktorym jakiekolwiek ryzyko pozaru powoduje panike jak zdjecie Donalda Tuska na pielgrzymce z Nowego Targu...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    olej ogolnie kojarzy mi sie z czyms wysokokalorycznym wiec potencjalnie palnym. a to jest raczej suboptymalne w polaczeniu ze srodowiskiem, w ktorym jakiekolwiek ryzyko pozaru powoduje panike jak zdjecie Donalda Tuska na pielgrzymce z Nowego Targu...
    Jak pisałem, olej jest powszechnie używany w transformatorach - masz to na przykład na prawie każdym słupie sieci energetycznej - i jakoś nic się nie pali. A tam występują napięcia grubo powyżej tych 12V komputerowych i moce w setkach i tysiącach kilowatów. Kwestia właściwej konstrukcji.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Jak pisałem, olej jest powszechnie używany w transformatorach - masz to na przykład na prawie każdym słupie sieci energetycznej - i jakoś nic się nie pali. A tam występują napięcia grubo powyżej tych 12V komputerowych i moce w setkach i tysiącach kilowatów. Kwestia właściwej konstrukcji.
    Olej transformatorowy palność ma dopiero powyżej 300°C. Ekspertem w temacie nie jestem, więc posłużę się pomocą:
    "Skład chemiczny stosowanych olejów transformatorowych jest złożony. Składają się głównie z wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Do grupy tej zalicza się benzen, toluen i ksylen (BTX), naftalen, fenantren, antracen, fluroanten, chryzen,benzo(a)antracen, benzo(a)piren, benzo(a)fluorantracen, benzo(g,h,i)perylen i szereg innych.
    Większość z nich, a głównie BTX znane są jako bardzo szkodliwe dla środowiska i człowieka, o właściwościach kancerogennych i mutagennych. Ponadto mogą oddziaływać niekorzystnie na układ nerwowy, oddechowy i krwionośny.
    Stosowane dziś oleje transformatorowe nie zawierają tych najbardziej toksycznych związków jak polichlorowane bifenyle (PCB), furany i dioksyny."

Wydaje mi się, że dlatego do takiego akwarium na PC wlewany jest olej wazelinowy.

Miasto
    wieś, nie miasto

Masz rację, ale współcześnie można tak projektować właściwości produktów rafineryjnych (m.in. olejów), że w przypadku rzeczywistej potrzeby - a nie fanaberii graczy w gry i wystawców targowych - można by skomponować olej (ogólnie ciecz) bezpieczny w każdym aspekcie. Tylko to się robi, gdy producent zobaczy zapotrzebowanie na sto tysięcy ton, a nie na jedno akwarium.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 16-01-2025 o 20:21
    Ja
    Konfucjusz

Masz rację, ale współcześnie można tak projektować właściwości produktów rafineryjnych (m.in. olejów), że w przypadku rzeczywistej potrzeby - a nie fanaberii graczy w gry i wystawców targowych - można by skomponować olej (ogólnie ciecz) bezpieczny w każdym aspekcie. Tylko to się robi, gdy producent zobaczy zapotrzebowanie na sto tysięcy ton, a nie na jedno akwarium.
    No pewnie, tylko jeśli przez te 5 lat nie udało się wyrobić sensownego zapotrzebowania, to teraz jak NVIDIA wejdzie w procesory ARM będzie jeszcze trudniej. Oczywiście przy założeniu, że stworzą procesory do desktopów. Jak tak się stanie to rynek grzejących się x86 znowu się skurczy. W sumie karta graficzna, dyski i kontrolery też się grzeją. No zobaczymy co to będzie i jaką drogą to pójdzie. Apple udowodniło, że da się zrobić z ARM stosunkowo sprawnie działający sprzęt z chłodzeniem pasywnym, choć akurat w nowym Macu Mini jest rzadko działający wentylatorek.

Miasto
    wieś, nie miasto

Takie inicjatywy wychodzą przede wszystkim od graczy i ostatnio od górników walutowych . Są wodne chłodzenia do procków dla maniaków podkręcania, ale czy są popularne? Raczej tylko w wąskich kręgach, bo w domowych warunkach jest to kłopotliwe w utrzymaniu i w przypadku jakiejś awarii. Musi iść w maksymalną prostotę obsługi, gdy przeciętny konsument ma problem z właściwym włożeniem rury do odkurzacza...

Tutaj się chwaliliśmy (ja też ), jak to rozkminialiśmy komputery od kart perforowanych i gołego DOSa. No umiem to ciągle zrobić, ale bardzo niechętnie - wręcz mnie odrzuca, gdy w czarnym oknie muszę sprawdzić na przykład konfigurację sieci.. Wygoda graficznego interfejsu zwycięża. I tak musi też pójść w przypadku hardwaru.
    Ja
    Konfucjusz

Takie inicjatywy wychodzą przede wszystkim od graczy i ostatnio od górników walutowych . Są wodne chłodzenia do procków dla maniaków podkręcania, ale czy są popularne? Raczej tylko w wąskich kręgach, bo w domowych warunkach jest to kłopotliwe w utrzymaniu i w przypadku jakiejś awarii. Musi iść w maksymalną prostotę obsługi, gdy przeciętny konsument ma problem z właściwym włożeniem rury do odkurzacza...
    Jak mówisz o customowym to tak, jednak takie AIO jest proste do podłączenia. Ja mam AIO i nie wyobrażam sobie powrotu do wiatraka.
    Wolumen sprzedaży PC jest mały w porównaniu do laptopów. Ile osób z tych wybierających stacjonarkę będzie zainteresowana takim akwarium? Chyba można dalej to traktować jako ciekawostkę i koszt oleju nic tu nie zmieni, bo ten wazelinowy tez drogi nie jest.

Strona 58 z 61 PierwszyPierwszy ... 8485657585960 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów