Strona 57 z 61 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 561 do 570 z 604

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    W przypadku kart graficznych zdecydowanie tak. Porównaj sobie zapotrzebowanie na prąd RTX 5090 (575 W) vs RTX 4090 (450W).
    to dowodzi, ze pradozernosc topowych CPU/GPU mocno rosnie. ale..

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Tu masz rację, ale końcowa moc kart graficznych / procesorów rośnie, więc mimo prawidłowości twojej tezy, łączne zapotrzebowanie na prąd i ilość wydzielanego ciepła niestety też rosną...
    zgoda.
    z tym ze patrzac na maksymalne TDP linii x060 czy x070 - to widac, ze wzrost mocy obliczeniowej przewyzsza korzysci z nizszej litografii (wiec w terminologii TDP ladujemy dalej) ale to w sumie sa roznice na poziomie inflacji w strefie Euro i tu tez trzebaby brac poprawke miedzy maksymalnym TDP a jakims usrednionym (przy tych samych warunkach brzegowych) bo to moze byc bardzo roznie. a na pewno taki RXT 5070 na tym samym zadaniu zezre mniej pradu niz RTX 4070.

jakby nie patrzyl i jakby nie probowal mierenneuken (zwrot holenderski, pozostawiam do samodzielnego przetlumaczenia) to te faktyczne roznice w moim mniemaniu nie wydaja sie przystawac do gromkich obwieszczen w stylu "olaboga, kompy coraz bardziej sie grzeja, lap Jontek za widly i wiadro z lolejem"...
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 15-01-2025 o 16:09
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    jakby nie patrzyl i jakby nie probowal mierenneuken (zwrot holenderski, pozostawiam do samodzielnego przetlumaczenia) to te faktyczne roznice nie wydaja sie przystawac do tych gromkich obwieszczen w stylu "olaboga, kompy coraz bardziej sie grzeja, lap Jontek za widly i wiadro z lolejem"...
    Wiadro z olejem wazelinowym?
    Pobór prądu w piku czy nawet uśredniony nic nam nie powie pod względem zapotrzebowania na prąd. Dlaczego? Bo mocniejsza karta równie dobrze może pobrać chwilowo więcej papu, ale to samo zadanie wykona dużo szybciej niż karta poprzedniej generacji.
    Ewentualnie można porównać wydajność i pobór energii w tych samych testach. Ja przechodziłem z 3080 na 4070 Super:

Nowsza karta pobiera o 1/3 mniej prądu przy troszkę lepszej wydajności.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

> a na pewno taki RXT 5070 na tym samym zadaniu zezre mniej pradu niz RTX 4070.
    karta równie dobrze może pobrać chwilowo więcej papu, ale to samo zadanie wykona dużo szybciej niż karta poprzedniej generacji.

Liczenie zużycia energii na konkretne zadanie jest co najmniej śmieszne. Nikt nie włącza kopa do obróbki 100 zdjęć w LR i potem go wyłącza.
    Znaczenie ma moc bazowa, bo komp typowego gracza jest włączony przez nie wiem 5-10 godzin i w tym czasie liczymy pobraną energię i wydzielone ciepło. I porównujemy to do jakiegoś punktu w przeszłości.

RTX 2080, miała TDP na poziomie około 215 W, RTX z rodziny 40XX jest na poziomie 450 W. Intel Core i9-9900K (2018 r.): TDP wynosiło 95 W, co było standardem dla procesorów tej klasy, Intel Core i9-13900K (2022 r.) bazowe TDP wynosi 125 W, ale maksymalne (PL2) sięga 253 W. No ale @akustyk powie, że więcej to mniej LOL.

Cytat Zamieszczone przez Levon Zobacz posta
    > a na pewno taki RXT 5070 na tym samym zadaniu zezre mniej pradu niz RTX 4070.
    karta równie dobrze może pobrać chwilowo więcej papu, ale to samo zadanie wykona dużo szybciej niż karta poprzedniej generacji.

Liczenie zużycia energii na konkretne zadanie jest co najmniej śmieszne. Nikt nie włącza kopa do obróbki 100 zdjęć w LR i potem go wyłącza.
    Znaczenie ma moc bazowa, bo komp typowego gracza jest włączony przez nie wiem 5-10 godzin i w tym czasie liczymy pobraną energię i wydzielone ciepło. I porównujemy to do jakiegoś punktu w przeszłości.

RTX 2080, miała TDP na poziomie około 215 W, RTX z rodziny 40XX jest na poziomie 450 W. Intel Core i9-9900K (2018 r.): TDP wynosiło 95 W, co było standardem dla procesorów tej klasy, Intel Core i9-13900K (2022 r.) bazowe TDP wynosi 125 W, ale maksymalne (PL2) sięga 253 W. No ale @akustyk powie, że więcej to mniej LOL.
    Nie wiedziałem, że w idlu jest taki pobór energii. Człowiek uczy się całe życie
    Dolicz może jeszcze straty na zasilaczu przy minimalnym obciążeniu.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

No wiadomo, że przy małym obciążeniu, albo iddle to zużycie samej karty może być nawet mniejsze ze wzgl. na bardziej nowoczesną architekturę i nowy proces technologiczny (np. 3 nm). Ale zauważ, że wszystko ma coraz większe wymagania, zwięksają się rozdzielczości, gracze już nie grają w 1080p tylko teraz chyba głównie 1440p albo nawet 4K.
    Proponuję użyć watomierza i zmierzyć sumaryczną moc pobieraną przez zestaw, a nie skupianiu się tylko i wyłącznie na "zadaniu".
    Wg. Waszej narracji to w sumie teraz już nie potrzebujemy chłodzenia...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

No ale @akustyk powie, że więcej to mniej LOL.
    jesli twoim celem jest wykupywanie najbardziej wydajnych procow w danej generacji, to dyskusje o pradzie w ogole uwazam za z gory bezcelowa.

mnie osobiscie to mniej interesuje, ale kazdemu wedle gustu.

co do zapotrzebowania na energie to mam takie spostrzezenie, ze drzewiej moj GTX 960 wymagal regulacji jakims tunerem, zeby przy klikaniu okienek w windzie wentyl byl w miare cicho. jak kilka lat pozniej zamienilem na GTX 1070 (25% wyzsze TDP) to w idlu wentylator nawet nie drgnal. i to jest stan w jakim GPU jest u mnie 80-90% czasu. bo nawet w nowym LR ktory mocno korzysta z GPU, to sa wszystko chwilowe piki, dopiero przy wywolywaniu serii zdjec mozna posluchac wentylatorow GPU (obecnie 3070).

z procesorami nie mam trudnosci mentalnych. ostatnio zmienialem Ryzena 5 3600X na 9 5900X, gdzie jest 10W roznicy na TDP, za to w wydajnosci w LR jest przepasc. podejrzewam ze przez caly throttling Ryzenow i wieksza ilosc core'ow srednie zuzycie 9-tki jest zauwazalnie wyzsze niz 5 ale umowmy sie ze jesli to sie trzyma poziomu zarowek korytarzowych, to nie bede plakal.

Proponuję użyć watomierza i zmierzyć sumaryczną moc pobieraną przez zestaw, a nie skupianiu się tylko i wyłącznie na "zadaniu".
    dokladnie tak by to trzeba robic. i w dzisiejszym swiecie mam raczej malo watpliwosci, ze robiac takie pomiary rok w rok zobaczy sie systematyczny wzrost wartosci, nawet wymieniajac bebechy na bardziej energooszczedne. taki urok tego wszystkiego juz. przy czym jednak wydaje mi sie, ze u jakiegos przecietnego uzytkownika to jest bardziej przyrost "inflacyjny" (te kilka procent rocznie) niz jakies dramatyczne skoki.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 15-01-2025 o 17:35
    www albo tez flickr

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    co do kompow zanurzonych w oleju... oczywiscie pomysl kompletnie z czapy
    Absolutnie nie, pomysł jest bardzo dobry.
    Sam myślałem, żeby zalać budę olejem transformatorowym, bo potrzebowałem kompa cichego i chłodnego do video. To było na początku lat '2000, ale skończyło się na zakupie kompletnego chłodzenia wodnego od firmy CPC z Krakowa, która pewnie już nie istnieje.

No wiadomo, że przy małym obciążeniu, albo iddle to zużycie samej karty może być nawet mniejsze ze wzgl. na bardziej nowoczesną architekturę i nowy proces technologiczny (np. 3 nm). Ale zauważ, że wszystko ma coraz większe wymagania, zwięksają się rozdzielczości, gracze już nie grają w 1080p tylko teraz chyba głównie 1440p albo nawet 4K.
    Wg. Waszej narracji to w sumie teraz już nie potrzebujemy chłodzenia...
    Rozumiem, czyli ostatecznie zestawiasz zużycie przy różnych zadaniach? 1080p na starszej karcie do 1440p na nowszej?
    Nie wiem gdzie wyczytałeś ten brak chłodzenia. U mnie przy spokojnej pracy temperatury wyglądają tak:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-01-15 185642.png
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	27,6 KB
ID:	19231

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    U mnie przy spokojnej pracy temperatury wyglądają tak:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zrzut ekranu 2025-01-15 185642.png
Wyświetleń:	58
Rozmiar:	27,6 KB
ID:	19231
    Naprawdę fajne wyniki, wygląda to więcej niż dobrze, dużo dużo mniej niż przy okazji jakiś recenzji gdzie zazwyczaj podają wyniki temp. przy okazji pokazywania FPS'ów w różnych gierkach.
    A tak z ciekawości, próbowałeś kiedyś podłączyć watomierz do listwy gdzie masz wszystkie rzeczy razem i oszacować miesięczny koszt? Jestem ciekawy jakie to mogą być wartości...

Mac z ARM ma niskie zużycie, chociaż mnie kusi ostatnio zakup RTX'a głównie pod FLUX Dev.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Absolutnie nie, pomysł jest bardzo dobry.
    Sam myślałem, żeby zalać budę olejem transformatorowym, bo potrzebowałem kompa cichego i chłodnego do video. To było na początku lat '2000, ale skończyło się na zakupie kompletnego chłodzenia wodnego od firmy CPC z Krakowa, która pewnie już nie istnieje.
    Właśnie. Nowość tego pomysłu polega na tym, że to komputer jest zalany, bo transformatory średniej i większej mocy są zanurzone w oleju od zarania świata.

Ale, tak nawiasem, niezłym trzeba być maniakiem, żeby się w takie rzeczy bawić w domu. Bo podejrzewam, nie wiem na pewno, że serwery dużej mocy mogą od dawna tak pracować.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Strona 57 z 61 PierwszyPierwszy ... 7475556575859 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów