Ja jestem starym graczem to mnie Apple w zasadzie nie interesuje. Ilość gier która na to wychodzi to jest ułamek procenta tego co jest na Windows tworzone.
Ja jestem starym graczem to mnie Apple w zasadzie nie interesuje. Ilość gier która na to wychodzi to jest ułamek procenta tego co jest na Windows tworzone.
Ja od dawna wychodzę z założenia, że od gier to ja mam konsoleZamieszczone przez Shadow
![]()
Ale rzeczywiście prawda jest taka że jabłko to nie sprzęt dla amatora. Ja jednak dużej części mojego ekosystemu używam do pracy - gdzie choćby bezpieczeństwo ma znacznie większe znaczenie.
Tak na marginesie to z tą ceną też bym nie demonizował. Kiedyś (jak mnie Apple na maksa wkurzył mega nieudanymi ostatnimi modelami MBP na Intelu) postanowiłem sobie zobaczyć za ile bym kupił PC-towego laptopa o wydajności i możliwościach (przede wszystkim display) MBP to mi wyszło, że to wcale nie jest przepaść. Oczywiście nie ma co porównywać z komputerem stacjonarnym, ale to dla mnie nie jest żadna opcja.
P,paw
Ostatnio edytowane przez pawel.guraj ; 23-10-2024 o 16:22
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach
Każdy ma prawo np. uprawiać hobby tak jak chce, jak uważa że potrzebuje, jak sprawia mu frajdę, jak ...
Ludzie "składają się" z emocji i rozumu.
Twój problem w warstwie rozumu to odpowiedź na pytania :
1.
Jak będziesz prezentował swoje prace, co będzie widać (zakres kolorów) na wydrukach lub w necie na monitorach u oglądających Twoje zdjęcia
2.
Jak Ty lub ludzie starsi niż około 20 lat widzą kolory, ich zakres i relacje
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 23-10-2024 o 17:06
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Ktoś tu nieźle demonizuje problemy ze sterownikami Windowsów. Ostatni raz mialem takie chyba w początkach Windowsa 7. Obecnie nie widzę żadnych problemów kompatybilności, czy stabilności Windowsa. Ale faktem jest, że nawet jak buduję składaka, to nie używam żadnych dziwnych komponentów.
Co do zarządzania kolorem, top po kupnie nowego kompa ustawiam je raz i system później działa bezbłędnie. Fakt, że za Windowsa XP, czy 7 były z tym problemy, ale chyba nie mówimy o historii. A monitora HDR nie mam, więc o tym się nie wypowiem.
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
@pawel.guraj Miałem PS5 ale sprzedałem. 2 lata po premierze musiałem w starsze produkcje grać bo żadnych exclusivów nie wydawali to podziękowałem. A teraz jak coś wyjdzie to się okazuje że albo od razu albo za kilka miesięcy już jest wersja na PC to co to za ekskluzywność.
Od roku z fotami przeszedłem na mini M2, ten tani 16/256 plus Studio Display. Teraz tylko czekam aż wyjdzie Studio M4 Max. Juz nie chce żadnego Windowsa do obróbki zdjęć. Do pracy na biurku mam zwykłego all in one lenovo na i7. Wszystkie foty obrabiam na Mini, rawy ciągnę z synology 1520 i działa to naprawdę sprawnie. O wiele lepiej niż na moim poprzednim kompie z grafiką, który jednak po 5 latach przestał być ok a teraz najtańszy mini bije go na głowę albo na kilka głów. Więc w pecety z win już nie pójdę. Do zdjęć będzie tylko Mac.
linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||
A tak zupełnie z ciekawości (bo zupełnie nie mam doświadczenia - mam z rzadka używaną wirtualkę Win11Arm) - jak często trzeba dziś Windę przeinstalowywać/instalować od zera żeby wszystko działało? Coś się zmieniło na lepsze - w sensie, czy 4-letnia Winda śmiga tak jak nówka?
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach
Nigdy?
A tak poważnie, jeśli użytkownik jest świadomy tego, co robi, i nie instaluje i odinstalowuje bez przerwy jakichś śmieci, to nie przypominam sobie, kiedy ostatnio miałem potrzebę reinstalki. Od czasów Windowsa 7 chyba nigdy. Na pewno nigdy od czasów Windowsa 10. Kompy działają po 6-8, czasem więcej lat i z systemem nic się nie dzieje.
Ale faktem jest, że przy wcześniejszych wersjach reinstalki to był standard!
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz