sRGB jest chyba starszy niż lata 90-te. Co z tego, skoro do tej pory to najczęściej stosowana przestrzeń barw? Ja pracuje prawie tylko w sRGB choć mam szerokogamutowy monitor.
Monitory mamy kryjące sRGB. Po co kupować ponad 20 dużych monitorów z Adobe RGB, to prawie 100 tys. zł.
Wymogiem prowadzenia kierunku fotografia jest wyposażenie m.in. w aparat średnio lub wielkoformatowy. Co w tej sytuacji? Nie jest ważne, czy i jak będzie wykorzystywany, w programie nauczania ani słowa o tym. Można go nawet nie używać, ale trzeba mieć!

Mam ci dac liste bezsensów w nauczaniu? To byłoby parę stron, kilkadziesiąt punktów. Proszę, oto przykład. Pytanie (kilka lat temu) w teście, KOŃCOWY EGZAMIN na kierunku foto. Jaka skala jest naniesiona
na każdym obiektywie (nie było podane jakiej marki, czyli naprawdę na każdym, wszystkich marek?). a, b, c, d. Odpowiedź prawidłowa - przysłony. To forum Canona. Masz na swoim 85/1.2 L naniesioną skalę przysłon? Co roku są ze dwa bzdurne pytania. Tak sie kiedyś wk .. że próbowałem dotrzeć do tego kto układa pytania, dzwoniłem do Centralnej Komisji Egzaminacyjnej. Nie dowiesz się. To tak jakbys chciał dotrzec do kogoś co pisze pytania na maturę.
Może inne pytanie. Na jakich slajdach będziesz robił nocne zdjęcia miasta? Trzeba było zaznaczyć odpowiedź że na wysokoczułych i że na takich do światła sztucznego. Aktualnie często się juz spotyka lampy LED z białym światłem, a aparat może być na statywie i użyte slajdy z niskim ISO - 100. Tylko że taka odpowiedź byłaby zaliczona jako błędna. Po co w innym pytaniu daje sie opcje odpowiedzi telefaks oraz dalekopis, skoro nic się nie mówi o takim sprzęcie. Uczniowie wychodzą po egzaminie i pytają mnie co to takiego jest? Dlaczego nauczanie jest prowadzone na PS i Corelu (wektory) a w teście bywaja pytania o użycie konkretnego narzędzia z jakiegoś niszowego programu graficznego, którego nazwę pierwszy raz w życiu słyszałem? Przez lata takich pytań bym uzbierał ze trzydzieści. Szlag mnie trafia, ale nic nie poradzisz.