Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Nie biorą udziału w mszach sRGB, jestem ateistą ale postanowiłem sprawdzić jak to jest u mnie.

1.
Z Xrite ściągnąłem obraz ColorChecker

2.
Na moim monitorze NEC otwarłem jednocześnie
- LR na PC Windows 10
- LR na S24U Android
i wgrałem ten plik.
Nie widziałem różnicy pomiędzy obu obrazami

3.
Otwarłem ten plik na tablecie S9 w LR, doprowadziłem jasnością na tablecie do identycznego wyglądu ostatniego wiersza na obu obrazach.
Są różnice pomiędzy wyglądem obrazu na monitorze a wyglądem obrazu na tablecie.
Nie na wszystkich kwadratach/kolorach.

jp
O losie .....

Szkoda, że nie da się tu wstawić ikonki ***.... w ścianę i to z pełnej pary.

p,paw

--- Kolejny post ---

Abstrahując już od kalibracji i możliwości monitorów ja już od dawna stosuję przestrzeń P3 zamiast sRGB.
Dlaczego - bo P3 oferuje zdecydowanie głębsze zielenie i czerwienie (w zasadzie nie różniąc się w kanale niebieskim) - co ma spore znaczenie w krajonbrazach.
Dodatkowo, wszystkie lokomotywy PKP Cargo i Intercity malowane w historyczne barwy mają zieleń, która bardzo zasadniczo nie mieści się w przestrzeni sRGB.

Case z pojawianiem się różnicy dopiero przy obniżeniu ekspozycji ma związek z tzw. "hue shift", które Adobe stosuje w większości swoich profili do LR/PS.
W skrócie - zmiana jasności powoduje też zmianę odcienia, bo to jest percepcja znacznie bliższa działaniu ludzkiego oka natomiast bardzo daleka od poprawnej kolorymetrii (co wcale nie jest wadą).

Porównanie sRGB do P3
Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CleanShot 2024-11-26 at 16.27.05@2x.png
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	1,12 MB
ID:	18925

Stosuję głównie DisplayP3 a nie DCI-P3, bo ten pierwszy ma taką samą krzywą gamma co sRGB a to z kolei powoduje znacznie lepszą reprodukcję takiego obrazka na sprzęcie nie potrafiącym interpretować profilu koloru.

p,paw