Strona 38 z 67 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 371 do 380 z 663

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Nie biorą udziału w mszach sRGB, jestem ateistą ale postanowiłem sprawdzić jak to jest u mnie.

1.
    Z Xrite ściągnąłem obraz ColorChecker
    Załącznik 18924

2.
    Na moim monitorze NEC otwarłem jednocześnie
    - LR na PC Windows 10
    - LR na S24U Android
    i wgrałem ten plik.
    Nie widziałem różnicy pomiędzy obu obrazami

3.
    Otwarłem ten plik na tablecie S9 w LR, doprowadziłem jasnością na tablecie do identycznego wyglądu ostatniego wiersza na obu obrazach.
    Są różnice pomiędzy wyglądem obrazu na monitorze a wyglądem obrazu na tablecie.
    Nie na wszystkich kwadratach/kolorach.

jp
    Przepraszam, ale co to ma do wątku...???

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Przepraszam, ale co to ma do wątku...???
    Jeśli uważasz że to nie jest o wyglądzie kolorów na monitorach, porównwnie monitora PC ze smartfonem to usuń ten wpis razem z tymi kilkoma gdzie było o smartfonach

Ale może zostawisz przynajmniej ten zapis :

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-11-2024 o 15:08
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

To jest wpis o wartosci merytorycznej pokroju „niebo jest niebieskie, trawa zielona, a woda mokra”
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Ale może zostawisz przynajmniej ten zapis :

jp
    Też uważam, że należałoby to zostawić. Nie sądzę, żeby przed dzisiejszym dniem ktokolwiek o tym wiedział.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

J

jp
    Już tu (na forum) kiedyś pisałem - mam w pracy dwa monitory biurowe, takie same modele, a to samo okno wyświetlają zupełnie inaczej i za nic nie jestem w stanie tego ustawić, by było chociaż trochę podobni.

Wątek jest bardziej o komputerach niż monitorach i kolorach.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    To jest wpis o wartosci merytorycznej pokroju „niebo jest niebieskie, trawa zielona, a woda mokra”
    ok, to nie jest biblia wyznania sRGB
    Ale pokazuje juz w zakresie "niebo jest niebieskie, trawa zielona, a woda mokra” widać różnicę pomiędzy monitorem NEC a tabletem/smartfonem.
    Różnica której nie widać między LR na komputerze PC z Windowsem 10 a LR na komputerze na Androidzie.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 26-11-2024 o 15:26
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie

obawiam się że testy nie prowadzą do niczego obrazek zamieszczony na forum (wklejka cybulskiego) wygląda inaczej niż oryginalny na stronie volanda, tzn. strona volanda wygląda inaczej niż strona c-b oczywiście na obu widzę podzielone kwadraciki ale to co widać na forum to interpretacja tego co pokazuje voland przez monitor cybulskiego chyba nawet z profilem monitora cybulskiego

zaciekawiło mnie radosne zgłaszanie widzianych różnic (podzielone kwadraty) przez właścicieli monitorów z gamutem sRGB co jest dziwne - wbijcie stronę volanda i napiszcie czy widzicie jednolite czy niejednolite kwadraty, chrome obsługuje ostatnio zarządzanie kolorem więc powinno działać prawidłowo, jak widać to gamut jest szerszy niż sRGB jak nie widać to jest sRGB - ogladanie obrazków monitorem cybulskiego moim zdaniem niewiele daje chyba ze cybulski za każdym razem jak będziecie chcieli coś zobaczyć na monitorze będzie robił screena i wam wywyłał
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar Eberloth

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Podsumowując, jeśli widzę jeden odcień kolorów nie powinienem myśleć o kupnie nowego aparatu i obiektywów? Czy dopiero jak kupię Maca choćby tego bida Maca Mini to już będę na odpowiednim poziomie żeby móc myśleć o nowym aparacie i obiektywach?
    W zasadzie nie musisz robić nic. Ale ziarno niepewności zostało zasiane. Inni widzą więcej. I cała radość z fotografii poszła jak lądowanie Moralesa na Kiler-ów 2-ch, w p...du
    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
    Fumare humanum est!

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Eberloth Zobacz posta
    W zasadzie nie musisz robić nic. Ale ziarno niepewności zostało zasiane. Inni widzą więcej. I cała radość z fotografii poszła jak lądowanie Moralesa na Kiler-ów 2-ch, w p...du
    A tam zaraz w p*zdu, cuś tam zawsze widać, oby tyle co w zwykłym jpgu
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Nie biorą udziału w mszach sRGB, jestem ateistą ale postanowiłem sprawdzić jak to jest u mnie.

1.
    Z Xrite ściągnąłem obraz ColorChecker

2.
    Na moim monitorze NEC otwarłem jednocześnie
    - LR na PC Windows 10
    - LR na S24U Android
    i wgrałem ten plik.
    Nie widziałem różnicy pomiędzy obu obrazami

3.
    Otwarłem ten plik na tablecie S9 w LR, doprowadziłem jasnością na tablecie do identycznego wyglądu ostatniego wiersza na obu obrazach.
    Nie na wszystkich kwadratach/kolorach.

jp
    O losie .....

Szkoda, że nie da się tu wstawić ikonki ***.... w ścianę i to z pełnej pary.

p,paw

--- Kolejny post ---

Abstrahując już od kalibracji i możliwości monitorów ja już od dawna stosuję przestrzeń P3 zamiast sRGB.
    Dlaczego - bo P3 oferuje zdecydowanie głębsze zielenie i czerwienie (w zasadzie nie różniąc się w kanale niebieskim) - co ma spore znaczenie w krajonbrazach.
    Dodatkowo, wszystkie lokomotywy PKP Cargo i Intercity malowane w historyczne barwy mają zieleń, która bardzo zasadniczo nie mieści się w przestrzeni sRGB.

Case z pojawianiem się różnicy dopiero przy obniżeniu ekspozycji ma związek z tzw. "hue shift", które Adobe stosuje w większości swoich profili do LR/PS.
    W skrócie - zmiana jasności powoduje też zmianę odcienia, bo to jest percepcja znacznie bliższa działaniu ludzkiego oka natomiast bardzo daleka od poprawnej kolorymetrii (co wcale nie jest wadą).

Porównanie sRGB do P3
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	CleanShot 2024-11-26 at 16.27.05@2x.png
Wyświetleń:	6
Rozmiar:	1,12 MB
ID:	18925

Stosuję głównie DisplayP3 a nie DCI-P3, bo ten pierwszy ma taką samą krzywą gamma co sRGB a to z kolei powoduje znacznie lepszą reprodukcję takiego obrazka na sprzęcie nie potrafiącym interpretować profilu koloru.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Strona 38 z 67 PierwszyPierwszy ... 28363738394048 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów