Strona 2 z 61 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 604

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Odszumianie SI w Ligtroom - czas

ja ostatnio robiłem upgrade bo nie chciałem zawisnąć na końcu wsparcia do W10 - upgrade trochę po krakowsku - miałem 64GB dobrego ramu w DDR4 to został, grafika została, 2 ssd zostały jeden sata drugi nvme, talerzowy 8TB został, obudowa została jest fajna i mała - cooler master CUBE 500 - do tego kupiłem msi tomahawk z790 i i712700KF bo akurat była duża promocja - no i zmieniłem zasilacz bo obawiałem się że się nie wyrobi, a miał już swoje lata - sprzęt jest niewielki wygląda zupełnie ok, cichy - 4 wiatraki 140(jeden z nich ma 120 a nie 140) w obudowie na niskich obrotach i piąty na procesorze też 140, wiatraki na karcie włączają się dopiero jak zaczynam coś konkretnego robić.

do obróbki zdjęć 32GB by mi wystarczyło na styk ale by wystarczyło, przy obróbce zdjęć to nawet wiatraki nie przyspieszają
    do video to nie mam pojęcia ile ramu bierze (sprawdzę kiedyś) ale jak zaczynam obrabiać video 4K z R5 to słychać że sprzęt zaczyna pracować - znaczy wiatraki się zaczynają kręcić
    zrobiłem oczywiście undervolting bo i7 12700KF ma spory potencjał w tym zakresie

gdyby nie wydumane wymagania sprzętowe W11 to nie robiłbym upgrajdu jeszcze przez parę lat bo sprzęt był wystarczający miałem i7 chyba? 6 generacji - panowie dyskutują o ekologii, a ludzie robią niepotrzebne ugrajdy elektroniki i to jest rzeczywisty problem - brak wsparcia nowych systemów dla straszych telefonów czy wydumane wymagania W11 (wiem można to obejść ale mi się nie chce) najfajniej jest jak widzisz że twój i7 nie jest wspierany, a wspierane są i3 starszych niż twoja generacji - rozumiem dlaczego ale to absurd :mrgeen: jakoś walczącym ekologom to nie przeszkadza - dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 22-10-2024 o 12:57
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez mirror Zobacz posta
    gdyby nie wydumane wymagania sprzętowe W11 to nie robiłbym upgrajdu jeszcze przez parę lat
    To akurat żaden problem i bez problemu można je obejść. Mam działające Win 11 na naprawdę zabytkowych sprzętach (procki 4 generacji Intela) i śmiga chyba nawet lepiej niż 10.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony
    Miasto
    .

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Jak kogoś interesuje to mam do sprzedania RTX 3060Ti.

@Bangi Dobra karta to podstawa. Co do procesora to ja mam Intela i5-12400F i już powoli trzeba by wymienić na 13 generacje ale ja to głównie pod gry robię. Obróbka zdjęć przy grach to pikuś. Dysk sobie koniecznie zmień na SSD to dopiero zobaczysz różnicę w pracy aplikacji i tego jak Windows błyskawicznie startuje no i ta cisza.
    @gnd 32GB RAM w zupełności wystarcza to nie wiem co Ty tam robisz jakieś hurtowe odszumianie setek zdjęć czy jak?
    Adobe nie jest królem optymalizacji. Może memory leak.

Najnowsza wersja classic 14.0.1 nie wkleja mi ustawień skołowanych z innego zdjęcia. Pogląd w bibliotece smsie zmienia ale w devwlop nie. Szlag mnie trafia z Adobe. Żeby to chociaż tanie było.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez gnd Zobacz posta
    Adobe nie jest królem optymalizacji. Może memory leak.

Najnowsza wersja classic 14.0.1 nie wkleja mi ustawień skołowanych z innego zdjęcia. Pogląd w bibliotece smsie zmienia ale w devwlop nie. Szlag mnie trafia z Adobe. Żeby to chociaż tanie było.
    O, a u mnie 14-tka generalnie dostała bardzo pozytywnego kopa - szczególnie w module biblioteki oraz w szybkości uruchamiania.
    No tylko, że ja jestem anty-PC, więc to inna bajka trochę.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Parowozem po Bieszczadach

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

@Bangi Dobra karta to podstawa. Co do procesora to ja mam Intela i5-12400F i już powoli trzeba by wymienić na 13 generacje ale ja to głównie pod gry robię. Obróbka zdjęć przy grach to pikuś. Dysk sobie koniecznie zmień na SSD to dopiero zobaczysz różnicę w pracy aplikacji i tego jak Windows błyskawicznie startuje no i ta cisza.
    Kartę graficzną zmieniłem w ubiegłym roku z GTX 1050 Ti na RTX 4060 i tutaj nie widzę potrzeby zmiany, muszę zmienić procek, płytę główną, RAM i nowy dysk na archiwum (bo pod system zostanie ten SSD który mam).
    Na ten moment mam taką koncepcję:
    Intel Core i5-14600KF
    Asus PRIME H610M-A WIFI (ewentualnie jakaś "lepsza")
    RAM GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)
    WD Blue 2TB 3.5" SATA III (WD20EZBX)
    + ewentualnie jakieś chłodzenie (aktualnie mam Frotis 5). Budę mam starą to wodnego chyba nie kupie (ewentualnie takie na 2 wiatraki), choć to też do przemyślenia. U mnie niestety komp schowany pod biurkiem więc buda nie ma wielkiego znaczenia pod kątem estetyki.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 22-10-2024 o 14:50

Miasto
    Poznań

Do tego procka dobre chłodzenie powietrzne w zupełności wystarczy. Ale nie idź tu na skróty i kup coś np. od Noctua, itp. No i dysk 2TB ma magazyn zdecydowanie SSD. To da Ci gigantycznego kopa!
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria.solti.pl

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Do tego procka dobre chłodzenie powietrzne w zupełności wystarczy. Ale nie idź tu na skróty i kup coś np. od Noctua, itp. No i dysk 2TB ma magazyn zdecydowanie SSD. To da Ci gigantycznego kopa!
    Nie ufam jeszcze na tyle SSD jako magazynowi.
    Generalnie system mam na SSD i obróbkę robię na drugim SSD, ale archiwa trzymam na klasycznych dyskach.
    Wiem, że dobre chłodzenie to podstawa, przekonałem się przy okazji i7 8700, który grzał się niemiłosiernie. Chodź jak pisałem delid dopiero poczynił cuda.
    Zastanawiam się tylko czy mieć cieśnienie na DDR5, bo patrząc na testy DDR4 vs. DDR5 w grach, to przyrost wydajności w tym kontekście wydaje się minimalny, a koszt niewspółmierny do tego wzrostu.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 22-10-2024 o 18:29

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

O dyskach talerzowych już zapomnij. Koniecznie SSD. Obudowa też powinna mieć dobre chłodzenie i wentylatory bo bez tego procek będzie się przegrzewał.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

O dyskach talerzowych już zapomnij. Koniecznie SSD. Obudowa też powinna mieć dobre chłodzenie i wentylatory bo bez tego procek będzie się przegrzewał.
    No ale piszesz to w kontekście wydajności tylko czy również trwałości przechowania danych?
    Ja się zatrzymałem z widzą, że SSD jest super do systemu i pracy bieżącej, ale archiwum to jednak robić na talerzu.

Widzę, że są różne SSD, różne ceny, jakieś różne kości - w takim razie jaki wybrać na magazyn danych, załóżmy, żeby na nim dane tak do 10 lat wytrzymały?

Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Przede wszystkim nigdy, na dłużej, nie trzymamy danych w jednym egzemplarzu. Ja mam u siebie 512 GB na system i programy + 2 TB ma zdjęcia i dokumenty. Obydwa SSD Samsung 980 pro. Do tego backup dokumentów ma zewnętrznym dysku HDD. W momencie, kiedy kasuję dane z SSD, to pojawia się backup backupu na drugim HDD. Oczywiście, przez lata, tych HDD pojawiło się sporo... HDD też nie jest niezawodne i można stracić dane. Ja już kiedyś straciłem 2TB danych na zewnętrznym HDD WD. Na całe szczęście nie było tam zdjęć!!! Ale nigdy więcej archiwum ma pojedynczym HDD. A przepaść w wydajności magazynu bieżących danych, między SSD i HDD, jest porażająca. Szybkość buforowania miniatur RAW z folderu kilkudziesięciu GB zdjęć na SSD to kosmos przy HDD. Ale to tylko przykład. Nigdy więcej HDD do pracy z większą ilością zdjęć. Ich miejsce to jedynie backup.
    Co do ramu, to podobno chyba największą różnicę odczuje się w grach i może renderingu. Pytanie tylko, jaka jest teraz różnica w cenie, między DDR 4 i 5 i czy "gra warta jest świeczki". Ja kupowałem sprzęt równo rok temu, zbudowałem konfig oparty o i5 13600KF (prawie to samo, co 14600KF) i wstawiłem platformę opartą na DDR 4. Początkowo 2x16 GB, do którego jakoś na wiosnę dorzuciłem drugie tyle (razem mam 4x16 GB). Tyle tylko, że to było rok temu i ja praktycznie nie gram. Nie patrzyłem ostatnio w ceny i nie wiem, ile i czy można zaoszczędzić na takim zabiegu. Na pewno DDR 5 jest bardziej perspektywiczny i można go będzie hipotetycznie użyć kiedyś przy upgradzie platformy. Mając DDR 4 wiem, że jeśli będę chciał kiedykolwiek zmienić procka, będzie się to wiązać ze zmianą nie tylko płyty, ale i ramu.
    galeria.solti.pl

Strona 2 z 61 PierwszyPierwszy 12341252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów