Strona 13 z 61 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 606

Wątek: Komputer dla fotografa 2024

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Komputer dla fotografa 2024

Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Serio non stop siedzicie na komputerach i obrabiacie zdjęcia? Ile zdjęć dziennie trzeba robić, żeby kupować komputer tylko do tego? (czy tam przede wszystkim do tego)? Obrabiałem ostatnio ponad 3000 zdjeć i nie miałem jakiś problemów zrobienia tego na PC. Pewnie jak ktoś poszedł w Apple np kupując telefon, to też cały ten system byłby spoko (zegarek, komputer itp), ale nie mając doczynienia z Apple i kupować stricte komputer pod obróbkę zdjęć? Dziwne
    Nie to to chyba nie tak. Nie postrzegam tego wątku jako dedykowanego komputerom które mają służyć tylko do obróbki zdjęć.
    Ja swojego MBP przede wszystkim używam do pracy. Jest w zasadzie moim podstawowym narzędziem pracy. Gdybym nie zajmował się fotografią, to pewnie mógłbym się zastanowić nad jakąś nieco uboższą wersją.
    Nigdy w życiu nie kupił bym komputera tylko po to żeby obrabiać zdjęcia (o ile nie zajmował bym się tym zawodowo).

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

nie tylko po to
    za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
    perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    nie tylko po to
    za rok Win kończy wsparcie dla Win10, a mi z Win11 nie po drodze, jest równie upierdliwy co nauka MacOSa, a jednak wszystko na maczku jest stabilniejsze
    perspektywa redukcji miejsca z 40x50x20 do pudełka 10x20x20 i przesiadka na tylko USB-C jest również kusząca (ze zdumieniem kupując prawie 3 lata temu szafę dowiedziałem się, że prawie żadna obudowa nie ma portów usbc)
    Kurde mam win 10 z intel i5 na zwykłym dysku talerzowym. Nie mogę mieć 11, bo mam zbyt stary komp. Żona ma świeżaka na I7 nowych dyskach itp itd Win 11 i kurde różnica w tym co robimy jest tak nie duża... no nic mam nadzieję, że pociągnie jeszcze 2-3 lata bez updatów bo porównując specki naszych kompów to jej powinien fruwać i zmywać naczynia. Różnica oczywiście jest w wydajności, ale spodziewałem się przepaści, a nie zmiany z 1.9 na 2.0.

Całe szczęście mam sąsiada co ogarnia polisingówki i inne "starocia" bo bez kitu dziś pakować się Wina przy szybkościach i cenach MACa, to trochę głupota.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Tak naprawdę to na czym polega brak tego wsparcia? Według MS zainstalowana na dzisiaj wersja Win10 jest ostateczna, wsparcie polega na aktualizowaniu bazy wirusów. Jeśli Win10 chodzi dobrze, to wystarczy wyłączyć Windows Defendera i zainstalować jakiegoś darmowego antywirusa. Avasta, Bitdefendera czy coś w tym stylu.
    Nie dajmy się zwariować.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 06-11-2024 o 22:24
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

No właśnie mnie chodzi o to co Leon pisze, czyli "nie dajmy się zwariować". Jak dużo szybszy jest Mac od Windowsa, żeby kupować specjalnie komputer z tego powodu? Czy to jest przesiadka z silnika 1.6 100KM na silnik 1.8 120KM, czy to jest przesiadka z 1.6 100KM na 2.0T 200KM? Czy zaoszczędzone 5-10 sekund na odszumianiu zdjęcia jest warte kilku tysięcy złotych? Ja to bardziej patrzę na to w ten sposób, taki bardziej chłopski.

Miasto
    Warszawa

niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują
    mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
    tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda
    Flickr | YT

Miasto
    wieś, nie miasto

Mystku , kwestia podniesienia wydajności słabo wiąże się z wersją Windy. Chcesz mieć szybciej, wyżej, dalej to dopakowujesz procka albo grafikę.
    Ale jak ktoś jest zadowolony z aktualnej konfiguracji sprzętu, to kupowanie nowego kompa, tylko po to, żeby zainstalować system jest słabo uzasadnione. Według mnie oczywiście. O zabezpieczeniu już napisałem. Przeglądanie bezpieczne netu - browser trzeciej firmy z własnymi algorytmami (Firefox?). Stan sprzętu - ja mam program narzędziowy Intela, który regularnie testuje procka, dyski, kartę graficzną itd.
    Jeszcze w zeszłym roku miałem w domu kompa na Win7 tak zrobionego i żyję!
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 06-11-2024 o 22:56
    Ja
    Konfucjusz

Miasto
    Warszawa

dla mnie jeszcze inny powód jest taki, że mając ajfona i maczka, miałbym kompletny ekosystem
    Flickr | YT

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    niech będzie, na XPku jeszcze ludzie pracują
    mi już się trochę MS opaczył, wygląda jak upgrade Win95, a nie jak OS z 3ciej dekady XXIw.
    tak tylko przypominam, że za 5 lat T800 cofnie się do 84r żeby szukać Sary Connor, a z Win10 raczej mu się to nie uda
    No i Twoje motywacje są trochę innego rodzaju. Ktoś woli żółte zamiast zielonego, to sobie przemalowuje. Nic w tym złego ani nagannego.
    Ja
    Konfucjusz

Strona 13 z 61 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów