Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: lamerskie pytania o video

Pełne uzależnienie

Domyślnie lamerskie pytania o video

takie tam lamerskie rozkminy video w topowym hybrydowym korpusie

Clog i logika na początek, jak byłem młodszy to miałem bardziej rozmytą logikę (co sprzyjało większej kreatywności) teraz się starzeję i logika mi się wyostrzyła

canon R5 posiada clog i clog3 - będe chciał użyć jakiegoś - właściwie to pewnie nie musiałbym ale chyba muszę ale o tym później na początek logika:

canon R5 nie posiada Clog2 bo jak tłumaczy firma ograniczenia matrycy w zakresie DR i tak nie dawałyby korzyści użytkownikowi tego korpusu - tłumacząc z "marketingowego języka korzyści" na język bardziej wprost - matryca R5 ma za mały DR żeby korzystanie z Clog2 miało sens - fajnie ok zrozumiałem... ale czekaj znaczy niefajnie topowy do niedawna korpus w tej cenie ma za słabą matrycę? a kilka zdań wyżej pisali że ta matryca jest wspaniała, nie to żebym odczuwał że Clog2 jest mi niezbędny może nie jest, a może jest.

ok jedziemy dalej z logiką Canon R5II ma Clog2 - no jasne w końcu firma robi upgrade daje lepszą matrycę o większym DR no i jest sens używać Clog2 na matrycy o większym DR więc firma go po prostu dodaje ... ale czekaj przecież DR R5II jest mniejszy od DR R5 (odrobinę ale mniejszy) i ten mniejszy DR w tym przypadku nie jest za mały żeby korzystanie z Clog2 miało sens.

logika się rozmyła - dlaczego? - pieniądze? też mało logiczne.

ustawiam sobie video, mam mnóstwo pytań - sporo z tych pytań to pytania o logikę - na razie przestałem lubić ponoć proste menu canona - moim zdaniem stało się już zbyt proste (przynajmniej w zakresie video) i już czas na podział - "jestem idiotą (przepraszm początkującym albo jest mi wszytko jedno co się ustawi) daj mi proste menu" - "wiem co robię pozwól mi ustawić i pokaż co jest ustawione", wydaje się że bardzo zawikłane i trudne w uzyciu menu konkurencji której nazwy nie wymienię jest prostsze w użyciu jesli wiesz co chcesz ustawić - a ja wiem
    podobnie z instrukcją (tą zaawansowaną bo tej prostej to nawet nie czytam) - nie sposób doszukac sie prostej informacji "jak ustawić ..." a że się daje ustawić to można wyczytać albo w reklamie albo w odnośnikach że niekiedy nie da się ustawić, tą instrukcję to oceniam tak na szkolne mocne 3 minus, na szczęście nie jest amerykańska (step1, step2, step3).

oczywiście nadal jestem zadowolony z efektów jakie daje mój wspaniały hybrydowy korpus R5 i jestem głęboko przekonany że te efekty mogą być jeszcze lepsze
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 05-10-2024 o 22:37
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: lamerskie pytania o video

1. logi i RAWy w wideo to zło.
    Przekonałem się o tym wiele razy i jako amator i jako odbiorca treści. Jako amator bo obróbka tego i kolorowanie to jest droga przez mękę i strata czasu, niewspółmierna do końcowego efektu. Jako odbiorca treści, bo mało kto potrafi obrabiać to tak, żeby dobrze wyglądało. Przeważnie efekty są jak z filtrów na instagramie - bardzo mało jest naprawdę udanych, albo wideo jest płaskie i nie ma kontrastu, jak np. ostatnie produkcje naukowo.tv. Jak ktoś ma chęci, możliwości, czas, umie to robić lub chce się nauczyć - proszę bardzo, ja zostanę przy zwykłych ustawieniach

2. zwykłe wideo z R5 jest ok. Delikatne korekty w Premierce i jest petarda.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cauchy Zobacz posta
    1. logi i RAWy w wideo to zło.
    Przekonałem się o tym wiele razy i jako amator i jako odbiorca treści. Jako amator bo obróbka tego i kolorowanie to jest droga przez mękę i strata czasu, niewspółmierna do końcowego efektu. Jako odbiorca treści, bo mało kto potrafi obrabiać to tak, żeby dobrze wyglądało. Przeważnie efekty są jak z filtrów na instagramie - bardzo mało jest naprawdę udanych, albo wideo jest płaskie i nie ma kontrastu, jak np. ostatnie produkcje naukowo.tv. Jak ktoś ma chęci, możliwości, czas, umie to robić lub chce się nauczyć - proszę bardzo, ja zostanę przy zwykłych ustawieniach

2. zwykłe wideo z R5 jest ok. Delikatne korekty w Premierce i jest petarda.
    oglądałem twoje filmy i podobały mi się więc biorę te uwagi serio - poświęcam trochę czasu na postprodukcję zdjęć (ostatnio mniej bo surówka z R5 jest świetnej jakości), nie chciałbym poświęcać postprodukcji video podobnego czasu bo video to dla mnie dodatek, chętnie nie używałbym Cloga, 8K i RAWy na tym etapie mnie kompletnie nie interesują - może kiedyś bo jak mawiał Lenin "kino to największa ze sztuk" - więc pewnie napiszę kolejny post o logice, na razie rzuciłem okiem na menu Canona R5C (w kwestii logiki).

nie chcę pisać że interfejs filmowy mojej xperii 1 jest bardziej profesjonalny (od interfejsu R5) bo to pewnie nieprawda ale jestem blisko. nie chcę pisać że film z mojej xperii 1 to petarda bez delikatnych korekt w premierce bo to nieprawda lub półprawda i takie posty sprowadzą dyskusję do stwierdzeń "kup se smartofona" - no już dawno se kupiłem.

chciałbym wykorzystać możliwości za które zapłaciłem, ot taka zabawa amatora - "bo mogę", mój komputer łyknie to bez problemu, a dyski są tanie, szybki i wiekszy ssd z myślą o obróbce video kupiłem jak był dołek cenowy - niech trochę popracuje.

oczywiście nieodmiennie jestem zadowolony z mojego R5 - jakby to ująć w języku marketingu? - nadal nie wykorzystuję pełni możliwości tego hybrydowego korpusu - więc nie mam parcia na zmiany
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 06-10-2024 o 09:12
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie

Niedawno ktoś pytał na jakiejś grupie dlaczego smartfon nagrywa lepsze filmy niż bezlustro. Jako przykład podał bardzo kontrastową scenę typu białe obłoczki na niebieskim niebie i zacienione krzaki. Na filmie z bezlustra albo były obloczki i niebo oraz ciemna plama zamiast krzaków albo widoczne krzaki i biała plama zamiast nieba. Na filmie ze smartfona były zarowno obłoczki na niebie jak i zacienione krzaki. Filmowanie aparatem ma sens w tych sytuacjach kiedy sens ma robienie zdjęć aparatem zamiast smartfonem a więc wykorzystanie zaawansowanych możliwości optyki. We wszystkich innych sytuacjach to przerost formy nad treścią a do tego efekty mogą być gorsze.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

To też, ale jakość detali na wideo z dużej matrycy jest nie do podrobienia.

Tuż przed Islandią kupiłem Osmo Pocket 3 i całą wycieczkę nagrywałem nim w logu, nad czym teraz ubolewam, bo roboty z tym masa, ale co się okazało, że jak zestawiam obok siebie klipy z tego samego miejsca z R6 i Osmo to jest po prostu przepaść na korzyść R6. I to do tego stopnia, że muszę uważać kiedy to robię bo to widać jak na dłoni. Na Osmo łąka to zielona falująca plama, na R6 widać każde źdźbło. Faktura skał, fale morskie, to zupełnie inna jakość detali. Niby 1" matryca, niby 4k/60.. no jednak to nie to samo. Kamerka sama w sobie fajna i bardzo poręczna, mega stabilne ujęcia, mega wygodna, do vlogów ideał, ale nad jakością obrazka muszą jeszcze popracować. Gopro 8 zamontowane na dachu dało znacznie lepszy obraz prosto z puszki, a nawet lepszy niż z drona, bez żadnych lutów itp.

Tak więc osmo pójdzie pod młotek. Tylko gdzieś zapodziałem mikrofon..
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Niedawno ktoś pytał na jakiejś grupie dlaczego smartfon nagrywa lepsze filmy niż bezlustro. Jako przykład podał bardzo kontrastową scenę typu białe obłoczki na niebieskim niebie i zacienione krzaki. Na filmie z bezlustra albo były obloczki i niebo oraz ciemna plama zamiast krzaków albo widoczne krzaki i biała plama zamiast nieba. Na filmie ze smartfona były zarowno obłoczki na niebie jak i zacienione krzaki. Filmowanie aparatem ma sens w tych sytuacjach kiedy sens ma robienie zdjęć aparatem zamiast smartfonem a więc wykorzystanie zaawansowanych możliwości optyki. We wszystkich innych sytuacjach to przerost formy nad treścią a do tego efekty mogą być gorsze.
    jestem dość daleki od porównywania filmu schodzącego z telefonu i pełnoklatkowego bezlustra kręcącego 8K RAW, lub 4K 10bit 4.2.2 supersamplowane z 8K i z przyzwoitym obiektywem - na razie snuję rozważania o inteferjsie i logice i "piniądzach" (chociaż o piniądzach najmniej), o jakości czy możliwościach jeszcze nie napisałem i tego się pewnie będę trzymał, białe niebo i ciemne krzaki też raczej pominę w swoich lamerskich rozważaniach to kompletnie nie ten temat - ja po prostu chcę użyć opcji za którą zapłaciłem nic więcej
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 06-10-2024 o 15:01
    EOS 3, 5D, R5

Pełne uzależnienie

To może napisz konkretnie co i w jakich warunkach masz zamiar filmować.

Pełne uzależnienie

dawno mnie tu nie było ale temat u mnie nadal żyje mam już nawet pewne przemyślenia czy nawet doświadczenia w temacie - może kiedyś wrzucę większego posta ten bedzie krótki bo zainspirowany działaniami firmy nikon :mrgrren: - jak na to patrzę to wychodzi mi że celem interfejsu filmowego w R5 jest raczej utrudnienie ustawienia parametrów niż umożliwienie - ktoś stworzył osobny interfejs dostępny w trybie filmowania (i to się chwali) ale interfejs jest nadal tragicznie fotograficzny juz pisałem że czasem mam wrażenie że moja xpreria ma lepszy interfejs niż ten z canona R5 - interfejs jest duży i to jest dobre jeszcze ogarniam duże interfejsy ale istotne opcje są połączone (przez co mają mało znaczące nazwy) - po co? (odpowiedź się sama nasuwa). Kupujesz wspaniałe hybrydowe narzędzie z dużymi możliwościami sztucznie ograniczone interfejsem, ale idzie nowe firma nikon upgrejdowała interfejs z9, z8

https://petapixel.com/2024/12/16/nik...-nx-mobileair/

wiem - takie obliczenia robię w głowie (i zaraz sie dowiem że to nikomu niepotrzebne i to nieistotny upgrejd) albo co gorsza ja tego nie potrzebuję tak to prawda ale to mały kroczek w kierunku lepszego interfejsu

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    To może napisz konkretnie co i w jakich warunkach masz zamiar filmować.
    uważasz ze moje tematy filmowe nie zasługują na najlepszą jakość ?
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów