Jeśli dobrze się orientuję to cło na elektronikę z USA wynosi zero, VAT trzeba będzie zapłacić (23%).
Zakładam, że zdajesz sobie sprawę, iż gwarancja nie będzie działać.
Moge napisać jak wyglądał zakup na Aliexpress miesiąc temu bo od ubiegłego roku zaszły ważne zmiany. Cena przedmiotu na Ali 860zl (zawiera 23% VAT). W momencie zakupu cena spadła w okolice 710zl (odjęto VAT) i tyle zapłaciłem. Kiedy paczka była już w Polsce zadzwoniła do mnie pani z poczty i poprosiła a mail w celu przesłania dalszych instrukcji (była też opcja listu poleconego ale wybrałem mail bo szybciej). Po otrzymaniu maila ze względu na to, że wartość przedmiotu przekraczała 150 EUR musiałem osobiście udać się na dowolną pocztę i złożyć pełnomocnictwo poczcie do odprawy celnej przesyłki. Musiałem też wypełnić przesłaną w pdf deklarację celną oraz załączyć dokument potwierdzający wartość przedmiotu i koszt przesyłki (w moim przypadku zero). Po wysłaniu mailem dokumentów otrzymałem za dwa dni potwierdzenie ich otrzymania i przesyłka trafiła na cło. Oprócz 23% VAT doliczono 8.50zl a całość zapłaciłem listonoszowi przy odbiorze przesyłki. W przypadku przesyłki firmą kurierską może być inaczej.
Kupowałem wielokrotnie i nadal kupuję. Bardzo bezpieczny, wysyłają bardzo szybko i przyjmują zwroty bez problemów (wiem, bo przerobiłem). Czasem zamawiam coś w niedzielę i we wtorek mam paczkę pod drzwiami. No ale ja mam ten sklep praktycznie "pod nosem". Pamiętaj, że gdybyś zamawiał do Polski to (1) gwarancja będzie bezużyteczna i (2) zasilacz/ładowarka będzie z amerykańską wtyczką. No i jeszcze, że w sobotę nie pracują bo jest Szabas.
@Bangi A dla zakupów w Niemczech jak to wygląda? Obowiązuje gwarancja europejska, a co z VAT-em i czy są jeszcze jakieś opłaty, marże?
W Niemczech jak w Polsce - potwierdzam Bangi'ego. Kupowałem wiele razy różne rzeczy, bezpośrednio i przez eBay.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
JaCzłowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
Konfucjusz
Dzięki Wam za informację.